Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το «πακέτο» του Κυριάκου ενόψει ΔΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, θα αναδείξει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το διήμερο, 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, στρέφει το βλέμμα του στη ΔΕΘ, με στόχο να σταλούν καθαρά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού και επισημαίνουν ότι μέσω αυτών θα έρθουν και οι επενδύσεις και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, θα κάνει σαφές ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών θα τηρηθούν στο ακέραιο, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων.
Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα γίνουν πράξη, με στόχο να δώσουν ανάσα στη μεσαία τάξη.
Θα ξεδιπλώσει επίσης το νέο οδικό χάρτη που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και ο οποίος θα βασίζεται στο τρίπτυχο:

  • Ανάπτυξη
  • Μείωση της φορολογίας
  • Δημιουργία θέσεων εργασίας

Πειθαρχία
Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη την προεργασία.
Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι το κόστος και στόχος είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία του 2020, αλλά και να μη σταλεί λάθος μήνυμα στους δανειστές.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μπει τέλος, σε εξαγγελίες που κάνουν κάποιοι υπουργοί χωρίς να έχουν έρθει προηγουμένως σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεσμεύσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να δώσει έμφαση στις δεσμεύσεις που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση του, προκειμένου οι πολίτες σταδιακά να δουν βελτίωση στα εισοδήματά τους.
Βασική επιδίωξή του, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό πρώτη προτεραιότητα είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, ανάμεσα στο κράτος, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται εξαγγείλει τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα, ενώ θα δώσει έμφαση σε πολιτικές που τονώνουν την οικονομία.
Το «πακέτο», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευσή για μείωση κατά τέσσερις μονάδες του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα κέρδη που θα παραχθούν το 2019.
Ο κ. Μητσοτάκης, θα αναφερθεί επίσης και στη μείωση άλλων τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για το 2020, προκειμένου να φτάσει στο 20%.

Ειδική αναφορά θα κάνει:

  • Στην φορολογία των φυσικών προσώπων με στόχο ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να πάει στο 9% από 22% που είναι σήμερα και ο ανώτατος στο 40% από 45%.
  • Στη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Στην έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για επισκευές στο ακίνητο του ιδιοκτήτη.

ΕΝΦΙΑ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι θα πει ο πρωθυπουργός για τον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου ειδικά για φέτος είναι μειωμένα από 10%-30%.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξει άλλη μια μείωση με στόχο να πάρουν άλλη μια ανάσα τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα.

Capital controls
Ο πρωθυπουργός θα δώσει και πάλι έμφαση στην κατάργηση των capital  controls, που επιβλήθηκαν στις τράπεζες το 2015, την εποχή, που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης.
«Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για την οικονομία και το τραπεζικό μας σύστημα», θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εταίροι
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το κυριότερο, ο χρόνος υλοποίησης τους, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την πορεία των εσόδων και τις καλές σχέσεις με τους εταίρους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει μέσω της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στους εταίρους, σύμφωνα με το οποίο οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ο στόχος για πλεόνασμα της τάξης του 3,5%, καθώς άπαντες στην κυβέρνηση επιδιώκουν αγαστή συνεργασία με τους εταίρους.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι εάν πιαστεί ο στόχος του 3,5%, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.
Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει πράξη, θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία της οικονομίας σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Προσκλητήριο
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει προσκλητήριο για επενδύσεις στην Ελλάδα και θα φέρει ως παράδειγμα το Ελληνικό, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους της.
Θα καλέσει επίσης τους ξένους επενδυτές να στηρίξουν την Ελλάδα και να εμπιστευτούν την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι θα τη βρουν δίπλα τους και όχι απέναντί τους.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ