Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τι κρύβει ο πόλεμος για τον «Πολακισμό» και τα… αντίδωρα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κόκκινο» χτυπά η αντιπαράθεση ενόψει των ευρωεκλογών, με τον Αλέξη Τσίπρα  και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσσουν φαρμακερά βέλη.

Στόχος των δύο πολιτικών αρχηγών  σ’ αυτόν τον πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης είναι να βγουν νικητές στη μάχη της 26ης Μαΐου για να κερδίσουν τον πόλεμο των εθνικών εκλογών.
Η τριήμερη μάχη στη Βουλή, κατέστησε σαφές ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποιούν όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους για να «σκοτώσουν», τον αντίπαλό τους.
Ο κ. Μητσοτάκη αναφέρεται πλέον στον «πολακισμό, που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα», για να ταυτίσει τον αναπληρωτή υπουργό υγείας με τον κ. Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός με τη σειρά του υπενθυμίζει ότι ο πρώην σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Νίκος Γεωργιάδης εμπλέκεται σε υπόθεση παιδεραστίας και η σύγκρουση οδηγείται στα άκρα.
Το περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο «πολεμικό», αν προσθέσει κανείς και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις διακοπές που έκανε ο πρωθυπουργός στην πολυτελή θαλαμηγό του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Ηθικό πλεονέκτημα
Στο ερώτημα τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά, η απάντηση έχει σχέση με το ποιος θα κερδίσει το ηθικό πλεονέκτημα, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση της μάχης στις ευρωεκλογές.
Βουλευτές της Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία βάζει τέλος στο επιχείρημα ότι η αριστερά εκπροσωπεί ένα διαφορετικό ύφος και ήθος.
Η φράση του Νίκου Δένδια «ο Μαρξ δεν πήγε ποτέ διακοπές με κότερο», είναι ενδεικτικής της προσπάθειας απαξίωσης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τυχαία δεν είναι επίσης η προσπάθεια ταύτισης του πρωθυπουργού με τον Παύλο Πολάκη, λόγω του ότι σε πολύ κόσμο της Κεντροαριστεράς είναι αποκρουστικό αυτό που εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού δεν αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις και θα κλιμακώνει μέρα με τη μέρα την επιθετική του στρατηγική έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ.
Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. γνήσιο εκπρόσωπο των ελίτ, τονίζοντας ότι οι τρεις λέξεις που θα τον συνοδεύουν για πάντα είναι Siemens, Novartis και off shore.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ταυτίσει τον κ. Μητσοτάκη με το παλαιό κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια και τη χρεοκοπία και τώρα θέλει να επιστρέψει στην εξουσία.

Συσπείρωση
Η στόχευση που έχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μέσα από τη σύγκρουση για το ηθικό πλεονέκτημα, είναι πολύ συγκεκριμένη και έχει σχέση με την αύξηση της συσπείρωσής και την επιβολή της ηγεμονίας τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και απορρίπτει κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ταυτίζει με τον παλαιοκομματισμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με τη σειρά του να αφυπνίσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της κοινωνίας και να μαζέψει τη δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι μια καθαρή νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει αέρα νίκης και αυτοδυναμίας, είτε οι εθνικές εκλογές γίνουν Ιούνιο είτε Οκτώβριο.
Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι ήττα με μικρή διαφορά ή ένα ντέρμπι στις ευρωεκλογές θα πυροδοτήσει ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ. και ο ίδιος θα έχει το πάνω χέρι στις εθνικές εκλογές.

Μεσαία τάξη
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές για την έκβαση του αποτελέσματος και οι δύο αρχηγοί θα ρίξουν το βάρος τους, στο ποιος θα κερδίσει τη μάχη της μεσαίας τάξης.
Σ’ αυτήν άλλωστε βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι παίρνουν τις τελικές τους αποφάσεις με κριτήριο του ποιος δίνει ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.
Η μάχη για το ποιος θα κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτής της κατηγορίας των ψηφοφόρων είναι καθοριστικής σημασίας και θα γείρει την πλάστιγγα είτε υπέρ της Ν.Δ, είτε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο εξευμενισμού της μεσαίας τάξης πρέπει να ερμηνευτούν και οι φοροαπαλλαγές -μαμούθ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνουν τη μετάταξη σε 13% του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, την επιδότηση εισφορών για νέους και την επιτάχυνση στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 2020.

Πολλά ποντάρει το Μαξίμου και στην επαναφορά της 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για συντάξεις:

    • μέχρι 500 ευρώ θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης,
    • από 501-600 ευρώ, στο 70% της σύνταξης,
    • από 601-1000 ευρώ στο 50% της σύνταξης,
    • άνω των 1000 ευρώ στο 30% της σύνταξης.

Θετική ατζέντα
Το κυβερνητικό στρατόπεδο επενδύει πολλά στη λεγόμενη θετική ατζέντα, τα μέτρα δηλαδή που ανακουφίζουν τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα που επλήγησαν από τη λιτότητα στα χρόνια της κρίσης.
Η Ν.Δ. δεν δείχνει να διαφωνεί, αλλά τα χαρακτηρίζει όμως αντίδωρα, με το σκεπτικό ότι η υπερφορολόγηση, οδήγησε στο «ξεζούμισμα» της μεσαίας τάξης που βρίσκεται πλέον σε απόγνωση.
«Γαλάζιοι» βουλευτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει και τη μάχη για το κοινωνικό πρόσημο και σημειώνουν ότι οι όποιες παροχολογικές ανακοινώσεις δεν θα αλλάξουν το κακό κλίμα για την κυβέρνηση.
Το Μαξίμου από την πλευρά του ευελπιστεί ότι θα επανασυνδεθεί με τα κοινωνικά στρώματα που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και μέσω των θετικών μέτρων θα κάνει την έκπληξη στις ευρωεκλογές.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ