Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τα μυστικά των φορολογικών δηλώσεων – Ποιοι θα πάρουν επιστροφή φόρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το καθιερωμένο ραντεβού με την εφορία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό τόσο στα λογιστικά γραφεία όσο και στους φορολογούμενους.

Η κατάσταση πάντως είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με τα ποσά που θα καταβάλουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού η κρίση δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο.
Το οικονομικό επιτελείο κρατάει για την ώρα κλειστά τα χαρτιά του ως προς τις αποφάσεις που θα ληφθούν είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι η ώρα της κρίσης δεν πρόκειται να αργήσει.
Επί του παρόντος, θεωρείται βέβαιο ότι η ειδική πλατφόρμα σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει μετά το Πάσχα, αλλά παραμένει άγνωστο το dead line για την υποβολή τους από 6,5 εκ. φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών θα επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι και το οποίο θεωρήθηκε πετυχημένο.

Ειδικότερα:

  • η προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων θα είναι η 31η Ιουλίου,
  • θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη δόση εξόφλησης τοποθετείται  εκτός απροόπτου, τον Ιούλιο και με το σενάριο των 8 δόσεων, η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Έκπτωση φόρου
Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα προβλέπεται έκπτωση φόρου για όλους φορολογούμενους οι οποίοι θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της εφορίας.
Το ποσοστό της έκπτωσης δεν έχει καθοριστεί ακόμη ,αλλά με δεδομένο ότι τα κρατικά ταμεία έχουν ανάγκη από «ζεστό» χρήμα ίσως ν υιοθετηθεί η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ να είναι της τάξης 5%.

Μηδενικά
Με δεδομένο, ότι η υγειονομική κρίση, προκάλεσε μεγάλες ανατροπές στα εισοδήματα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων θα πληρώσει λιγότερα στην εφορία.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά εκκαθαριστικά για το 40% των φορολογούμενων.

Επιστροφές
Mε βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις θεωρείται βέβαιο ότι επιστροφή φόρου θα λάβουν φέτος όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80%. Ωστόσο, από το σύνολο των 109 δισ. ευρώ φορολογικών οφειλών αναμένεται να προκύψει και επιστροφή φόρου άνω των 600 εκατ. λόγω των ανατροπών που προκάλεσε η πανδημία στα εισοδήματα.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις τέσσερις κατηγορίες που έχουν πληγεί και θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος:

Α. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα:
Ο αριθμός των εργαζομένων που μπήκαν σε αναστολή εργασίας εντός του 2020, για μικρό ή και μεγάλο χρονικό διάστημα, υπολογίζεται σε 700.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2019. Κατά συνέπεια θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, με δεδομένο ότι τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση κατά τη διάρκεια του 2020, είναι αφορολόγητα. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα θα είναι και δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος. Αυτό οφείλεται στο ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ που έλαβαν δεν αποτελούν εισόδημα. Επίσης, οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, σαν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ωστόσο τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα -σημαντικά μειωμένα- ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Β. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι:
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θα διαπιστώσει ότι η φορολογική της επιβάρυνση μπορεί να μειωθεί έως και 60%.
Η εξήγηση είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των κερδών τους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιστροφή του φόρου. Όσον αφορά τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι αφορολόγητα, ενώ έξτρα όφελος θα έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Γ. Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα:
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2020 εισέπραξαν υποχρεωτικά «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια θα εμφανίσουν φέτος στην Εφορία μικρότερα εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν και λιγότερο φόρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση του φόρου, λόγω της «κατάργησης» της εισφοράς αλληλεγγύης. Το «ψαλίδι» θα ξεκινάει από 22 ευρώ για εισόδημα 13.000 ευρώ και να φθάνει έως και 1.000 ευρώ για εισόδημα ύψους 35.000 ευρώ. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις οι οποίες καταβλήθηκαν από το κράτος σε όσους έχουν ακίνητα για «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και ανέρχονται στο 50% των απωλειών δεν υπόκεινται σε κανέναν φόρο, είναι δηλαδή αφορολόγητες.

Δ. Δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα από ενοίκια:
Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων, θα έχει μεγάλο όφελος στην περίπτωση κατά την οποία ενοικιάζει κάποιο ακίνητο και εισπράττει από αυτό εισόδημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία ναι μεν έχει εξαιρεθεί από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά στην περίπτωση που εισπράττει ενοίκια τότε για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσει από την εισφορά αλληλεγγύης.

Φορολογική κλίμακα
Ας δούμε τώρα αναλυτικά τι συμβαίνει με τους μη μισθωτούς, κατηγορία φορολογουμένων, η οποία φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με βάση και τη φορολογική κλίμακα.
Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή είναι η κατηγορία θα έχει και το μεγαλύτερο κέρδος από την φορολογική κλίμακα και την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η κλιμάκωσή της έχει ως εξής:

  • Για τα εισοδήματα έως και 20.000 ευρώ: Το κέρδος με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα θα είναι 1.300 ευρώ και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 176. Συνεπώς το συνολικό όφελος θα φτάνει τα 1.476 ευρώ.
  • Για τα εισοδήματα από 20.001 ευρώ έως και 30.000 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση, το όφελος από την νέα φορολογική κλίμακα θα είναι 1.400 ευρώ και από την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως και 500 ευρώ. Συνεπώς το συνολικό όφελος μπορεί να φτάσει ως τα 1.900 ευρώ.
  • Για εισοδήματα από τα 30.001 έως και τα 40.000 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος από την νέα φορολογική κλίμακα θα είναι 1.500 ευρώ και από την απαλοιφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως και 650 ευρώ. Συνεπώς η συνολική ωφέλεια για αυτή την κατηγορία εισοδήματος θα φτάσει τα 2.150 ευρώ.

Έως 12.000 ευρώ
Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, οι κατηγορίες αυτές των εισοδημάτων καλύπτουν την συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών που φτάνει έως και το 95%.
Με δεδομένο μάλιστα ότι περίπου το 80,8% δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 12.000 με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν κέρδος μόνο από την μη πληρωμή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό ειδικά για το 2020 ενδέχεται το ποσοστό όλων όσοι δηλώνουν κάτω από 12.000 ευρώ να αυξηθεί περισσότερο λόγω και της υγειονομικής κρίσης.

Πλέγμα αποφάσεων
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και τα πλέγμα αποφάσεων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων που θα οδηγήσουν και σε λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2020.
Πρώτα όμως πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα και να εκδοθούν αποφάσεις με οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την υποβολή τους.
Ο σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι στα τεκμήρια διαβίωσης θα γίνει πράξη η έμμεση απενεργοποίησή τους για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους.
Με τον τρόπο αυτό, θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια και, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληρώσουν άδικο φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.
Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές αποδείξεις το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν.
Πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Προκαταβολή φόρου
Ζητούμενο είναι τι θα γίνει και με την προκαταβολή φόρου εισοδήματος με συντελεστή έως 100% που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, παρά τη μείωση του τζίρου τους, κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020.
Το σενάριο της μείωσής της έως και 100%, όπως έγινε και το 2020, φαίνεται να απομακρύνεται, με το σκεπτικό ότι ένα «ψαλίδι» στην προκαταβολή θα ευνοούσε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι αυτές που επλήγησαν από την πανδημία και έχουν ίσως μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν την επανεξέταση του μέτρου, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα εισοδήματα του 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ