Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (27/5) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.
  • Η απώλεια τεχνογνωσίας παρατηρείται σε κλάδους των οποίων η παραγωγική διαδικασία βασίζεται σε ειδικότητες τεχνιτών που σχετίζονται με την ιστορική παράδοση, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών. Το γεγονός αυτό αποτελεί επίπτωση του οριστικού λουκέτου παλαιών επιχειρήσεων χωρίς την πρόνοια για τη διαδοχή ή μεταβίβασή τους στη νέα γενιά επιχειρηματιών, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: «Κίνητρα επιχειρηματικότητας και ΜμΕ». Προστίθεται ότι καθώς οι διαδοχικές κρίσεις αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής και πολιτικής ατζέντας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, η αντιμετώπισή τους απαιτεί την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας.

 

  • Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα έχει κάποια μοναδικά πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων» διατυπώνει ο Φιλανδός σειριακός επιχειρηματίας και επενδυτής Janne Jormalainen, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων. Στο ερώτημα ποια συμβουλή θα έδινε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες startupers, ώστε να γίνουν πιο ορατοί και πιο «πειστικοί» απέναντι στους επενδυτές/τριες και να προσελκύσουν περισσότερα κεφάλαια και ιδίως το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα», απαντά: «Η συμβουλή που θα έδινα σε κάθε ιδρυτή/τρια είναι να δημιουργήσει ένα καλό δίκτυο συμβούλων, που μπορεί να τον/τη συστήσει σε επενδυτές και πιθανούς πελάτες και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. Αυτό βοηθά πολύ στη σύνδεση με επενδυτές “έξυπνου χρήματος”.

 

  • Η πρώτη από μία σειρά καταβολών, ύψους 20.334.737,50 ευρώ, που αφορά στην επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για τα έτη 2019 και 2020, πραγματοποιήθηκε για χιλιάδες επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, αφορά σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ, μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ & ΙΔΟΧ), οι οποίοι: υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι τις 02/05/2023, δεν έχουν από οποιανδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-ΕΦΚΑ βεβαιωμένη στο ΚΕΑΟ και απασχολήθηκαν την ανωτέρω χρονική περίοδο σε έναν εργοδότη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ