Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (13/5) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Συνεχίζεται το ανοδικό momentum για τις ελληνικές εξαγωγές, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε ανακοίνωσή του με αφορμή την διατήρηση των ανοδικών τάσεων που καταγράφηκαν το Μάρτιο του 2023 σε όλους τους κλάδους, με μοναδικές εξαιρέσεις τον κλάδο των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (-12,5%) και των Βιομηχανικών (-2,1%). Την ίδια στιγμή, ενισχυμένες παρουσιάζονται και οι εισαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,1%. Επιπλέον, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Παρά τη μικρή αύξηση που σημείωσε τον Μάρτιο, σε επίπεδο πρώτου τρίμηνου εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο κατά 19%.

 

  • Τον καθοριστικό ρόλο των υψηλών επιδόσεων του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και στη μικρή-μεσαία επιχειρηματικότητα υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. Όσον αφορά στις προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι η σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Επικαλούμενος, δε, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, σχετικά με τα ταξιδιωτικά έσοδα που αναμένεται να έρθουν στη χώρα το 2023, είπε ότι «μίλησε για πολύ περισσότερα από 18,5 δισ. ευρώ όταν πέρυσι ήταν 17,6 δισ. και ήταν θρίαμβος. Κάποιοι λένε ότι θα ξεπεράσουμε και τα 19 δισ. ευρώ σε έσοδα από τον τουρισμό» σημείωσε.

 

  • Το λιανεμπόριο τροφίμων τόσο την περίοδο της έντονης οικονομικής ύφεσης, όσο και την περίοδο της πανδημίας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας σε σχέση με τη διατήρηση και την αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα την περίοδο του 2010-2022. Συγκεκριμένα από την επεξεργασία των στοιχείων απασχόλησης που παρέχει σε τριμηνιαία βάση η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι την περίοδο 2000-2022 το λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση της απασχόλησης κατά 60%, σε αντίθεση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο το οποίο παρουσιάζει μείωση κατά 11%. Πρακτικά το λιανεμπόριο τροφίμων το 2022 απασχολεί σχεδόν 75 χιλ. περισσότερους εργαζόμενους σε σχέση με το 2000 ξεπερνώντας τις 217 χιλ. άμεσα απασχολούμενους.

 

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που έχουν κληθεί να υποβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022. Η εξόφληση του φόρου που πιθανόν προκύψει για τους φορολογούμενους θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2024. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου, τότε θα τύχει έκπτωσης 3% αρκεί αυτό να το πράξει έως τις 31 Ιουλίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ