Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (15/4) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Tα καταστήματα, όπως κάθε χρόνο το Πάσχα, κρατήσουν ανοικτά τις πόρτες τους έως και το, Μεγάλο Σάββατο. Επομένως, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, σήμερα θα είναι ανοιχτά 09.00 – 15.00 και θα παραμείνουν κλειστά τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα του Πάσχα.

 

  • Έκρηξη κερδοφορίας και συνολικά ισχυρή εικόνα εμφανίζουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα επιτύχουν υψηλότερη κερδοφορία όχι μόνο σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή αλλά της 15ετίας, από το 2007, όταν τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 11,3 δισ. Ευρώ. Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες θα μοιράσουν εφέτος … δώρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ σε μερίσματα, που είναι και το υψηλότερο από το 2009, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση. Ήδη από τις πρώτες 24 εισηγμένες που ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για τη χρήση του 2022, η καθαρή κερδοφορία βρίσκεται πάνω από τα 8 δισ. Ευρώ.

 

  • Το οικονομικό έγκλημα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, με το 46% των εταιρειών να δηλώνει ότι έπεσε θύμα κάποιας μορφής οικονομικής απάτης τους τελευταίους 24 μήνες. Το ποσοστό αυτό, πάντως, βαίνει μειούμενο, αφού το 2020 ανερχόταν σε 47% και το 2018 σε 49%. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα της PwC «Global Economic Crime & Fraud Survey 2022» η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά οικονομικού εγκλήματος και απάτης μειώνονται, συνεχίζουν να υφίστανται στο επιχειρηματικό περιβάλλον, δυσχεραίνοντας την εταιρική καθημερινότητα με τις επιπτώσεις τους να είναι σημαντικές μεταξύ μεγάλων και μικρών οργανισμών.

 

  • Οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη καταγράφουν μεγαλύτερες αυξήσεις από τις τιμές των άλλων ομάδων προϊόντων, συμβάλλοντας περισσότερο στον πληθωρισμό. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο στο 5,4% σε ετήσια βάση από 6,5% τον Φεβρουάριο οφειλόταν στη μείωση των τιμών ενέργειας κατά 14,7%, ενώ αντίθετα οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό 11,8% έναντι αύξησης 12,2% τον Φεβρουάριο.

 

  • Εγκρίθηκε η είσοδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και στην “Ψηφιακή Ανάπτυξη” του ΕΣΠΑ μετά από τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Πλέον, οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να ωφεληθούν να υποστηριχθούν και να εξελιχθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα που σχετίζεται με την ψηφιακή τους εξέλιξη. Σχετική απόφαση για την ένταξη και στα “Ψηφιακά” υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης αφού νωρίτερα με την δική του συμβολή είχε εγκριθεί η ένταξη του κλάδου στην “Πράσινη Ανάπτυξη” του ΕΣΠΑ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ