Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (25/2) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Σε λειτουργία βρίσκεται μέσω του vouchers.gov.gr, το Market Pass. Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023. Με τον τρόπο αυτό, το Market Pass αποσκοπεί στην ελάφρυνση των συνεπειών που έχει επιφέρει στα νοικοκυριά η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023.

 

  • Με νέο ιστορικό ρεκόρ και με σημαντική αύξηση (36,7%) ολοκλήρωσαν το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές, συνεχίζοντας την έντονα ανοδική πορεία που ακολουθούν όλα τα τελευταία χρόνια. «Πρωταγωνιστές» της ανόδου ήταν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών και Καυσίμων (+78,7%), Βιομηχανικών (+30,1%), Τροφίμων (+17,6%), Χημικών (+6,7%), Μηχανημάτων (+28,2%), Διαφόρων Βιομηχανικών (+27,2%), Πρώτων Υλών (+2,8%), Ποτών και Καπνού (+24,5%), Λαδιών (+43,4%) και Εμπιστευτικών Προϊόντων (+28,7%). Την ίδια στιγμή, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω με ρυθμούς (50,7%) και οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 42,2%.

 

  • Μέχρι την επόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται το πόρισμα διαβούλευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο αναφέρει αύξηση 57 ευρώ το μήνα, ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους και η αύξηση κατά 67 ευρώ το μήνα. Ο νέος μισθός πρέπει να γνωστοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ώστε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους και ο νέος μισθός που θα αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023. Τονίζεται ότι οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν «ταβάνι ασφαλείας» όσον αφορά το ποσοστό αύξησης του προκειμένου να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα και οι αντοχές των μικρών επιχειρήσεων.

 

  • Τη δυνατότητα να συγκρίνουν και τις εβδομαδιαίες προσφορές των σούπερ μάρκετ, εκτός από τις τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού», θα έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι καταναλωτές. Ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Warply και υπεύθυνος του e-katanalotis Γιάννης Δοξαράς, γνωστοποίησε πως θα ενταχθούν στο e-katanalotis και οι προσφορές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε, οι καταναλωτές θα μπορούν από την ερχόμενη εβδομάδα να συγκρίνουν τόσο τις προσφορές των σούπερ μάρκετ, όσο και το «καλάθι», προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τις τιμές στην αγορά και να κάνουν τις πιο σωστές, γι’ αυτούς, επιλογές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ