Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (29/10) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το Β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες». Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.000 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 15:00.

 

  • Αυξάνονται διαρκώς τα αίτημα φορέων και επιχειρήσεων που ζητούν παράταση στο χρονοδιάγραμμα αποστολής των στοιχείων από τις λιανικές πωλήσεις μέσω του myDATA καθώς 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία και έρχονται βαριές «καμπάνες» από την ΑΑΔΕ. Προς το παρόν το θέμα επανεξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της αγοράς είναι ανέτοιμο να λειτουργήσει με το νέο σύστημα. Τα αιτήματα που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι δεκάδες, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική της επιστολή σημειώνει ότι υπάρχουν ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα, γεγονός που δεν επιτρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα.

 

  • Άνθρακας ο θησαυρός της «online» διασύνδεσης των 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS. Το χρονοδιάγραμμα αλλάζει και το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί με καθυστέρηση πολλών μηνών, διατηρώντας έτσι ανοιχτά τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε εφαρμογή του μέτρου από 1/1/2023 κάτι που πλέον έχει φύγει από το τραπέζι. Η προσπάθεια που πλέον καταβάλλεται είναι να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες προκειμένου η διασύνδεση των νέων «έξυπνων» ταμειακών με τα τερματικά POS να μπει σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2023.

 

  • Αύξηση 42% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Αύγουστο 2022. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε: α) Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας (αύξηση κατά 42,3% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης και κατά 13,5% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων) και β) από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών (αύξηση κατά 50,9% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς και κατά 37% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς). Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 15% τον Αύγουστο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ