Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (10/9) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Μέτρα προστασίας από την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών, σε συνδυασμό με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη υποδομών και εργαλείων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την ανθεκτικότητα της οικονομίας ζητούν από τον πρωθυπουργό, ενόψει της 86ης ΔΕΘ, επιχειρηματικοί φορείς. Στο επίκεντρο είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, η ρύθμιση οφειλών που συσσωρεύτηκαν μετά από δύο χρόνια πανδημίας και η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

 

 

  • Στο 72,6% ανήλθε στην Ελλάδα το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων – που εισήγαγαν νέα ή βελτιωμένα προϊόντα και εφάρμοσαν νέες επιχειρησιακές διαδικασίες – κατά την περίοδο 2018-2020, παρουσιάζοντας άνοδο 12,3% σε σχέση με την περίοδο 2016-2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Η βελτίωση των επιδόσεων των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς την καινοτομία είναι μεγαλύτερη στον τομέα των Υπηρεσιών. Την περίοδο 2018-2020 το ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων στον τομέα των Υπηρεσιών ανήλθε σε 72,9%, σε σχέση με 58,9% την περίοδο 2016-2018, παρουσιάζοντας αύξηση 14 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό καινοτομίας αυξάνεται και στον τομέα της Βιομηχανίας, όπου το ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων την περίοδο 2018-2020 ανήλθε σε 72,1%, σε σχέση με 62,4% την περίοδο 2016-2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,7 ποσοστιαίες μονάδες.

 

 

  • Η 30η Σεπτεμβρίου 2022 έχει ορισθεί ως ενιαία καταληκτική ημερομηνία της υποχρεωτικής υποβολής των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης 2021 από τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (εισηγμένες και μη επιχειρήσεις), σύμφωνα με την ταυτόχρονη κατά νόμο (4308/2014, 4548/2018) υποχρέωση δημοσίευσής τους. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) έχουν αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος τα αναθεωρημένα υποδείγματα προς υποβολή για την εταιρική χρήση 2021, μαζί με τις τεχνικές οδηγίες.

 

 

  • Παρατείνεται η προθεσμία ανανέωσης παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών για τις λαϊκές αγορές. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο ΥΠΑΝΕΠ Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους παραγωγών λαϊκών αγορών Χ. Μπάκα & Απ. Γιώργαρη. Διαβεβαίωσε ότι καμία παραγωγική & επαγγελματική άδεια δεν πρόκειται να χαθεί. Η προθεσμία παρατείνεται έως 31/12/2022.».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ