Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στα 50 ευρώ η τιμή του PCR test – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Την μείωση της τιμής των μοριακών τεστ κορωνοϊού ( PCR test) από τα 60 ευρώ στα 50 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί όπως είπε σήμερα το μεσημέρι ενώ κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.

 

Αιχμές από την αντιπολίτευση

Πάντως, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με τις ουρές που παρατηρούνται για τεστ έχει οδηγήσει την αντιπολίτευση να εξαπολύσει πυρά εναντίον της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα της πανδημίας.

«Όταν μία κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, δεν νιώθει την ανάγκη να κάνει οτιδήποτε για να στηρίξει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, αδιαφορεί για την υγειονομική ανασφάλεια και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αρνούμενη τη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ (rapid και PCR) εγκαταλείποντας τους σε ατελείωτες ουρές έξω από δομές και διαγνωστικά κέντρα. Μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει δωρεάν ούτε επιβάλει διατίμηση στις μάσκες υψηλής προστασίας, δεν κάνει ιχνηλάτηση και δεν κρίνει αναγκαία την παρέμβαση για τη μείωση διασποράς του ιού στα σχολεία και στα ΜΜΜ το μόνο που της μένει να κάνει, είναι να χτυπήσει ξύλο και να αφήνει τον καθένα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση να πουλάει… μια άλλη πραγματικότητα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ προτείνει περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου, περισσότερα δωρεάν self-test ανά ΑΜΚΑ, καθώς και θέσπιση ανώτατης τιμής κόστους των τεστ. «Η έξαρση της πανδημίας και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, που επιβεβαιώνονται καθημερινά, δικαιολογημένα οδηγούν χιλιάδες συμπολίτες μας στα σημεία δωρεάν ελέγχου με rapid tests ή PCR», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Προσθέτει πως για να αποφευχθούν οι ουρές-εστίες μετάδοσης και η ταλαιπωρία χρειάζονται άμεσα στη διαδικασία ελέγχου, εκτός από τις δημόσιες δομές, να ενεργοποιηθούν και όσοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προσωπικό.

Επίσης, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την εισαγωγή ανώτατης τιμής, 7 ευρώ, για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας, αφού το τεστ αποτελεί το βασικό μέσο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Επιπλέον, αναφέρει πως χρειάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, καθώς όλο και περισσότεροι υγειονομικοί νοσούν και θα νοσούν καθημερινά. Αντίστοιχη μέριμνα απαιτείται και για το προσωπικό των εργαστηρίων.

«Απέναντι σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, που θα επιδεινωθεί ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η εξασφάλιση μαζικών κι επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για όλους, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αναγκαίο προσωπικό και τα μηχανήματα, με περισσότερες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δωρεάν χορήγηση μοριακού τεστ σε όσους το έχουν ανάγκη, με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και στο πλαίσιο της απαραίτητης ιχνηλάτησης» τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ