Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνάντηση θα γίνει σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ, που θα είναι διάρκειας μισής ώρας, καθώς οι διευρυμένες συνομιλίες περίπου μιάμισης ώρας που θα ακολουθήσουν, λαμβάνουν χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία που ορίζεται αφενός από τη νέα αναταραχή στη Μέση Ανατολή που πυροδότησε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και αφετέρου από την όξυνση που επικρατεί στο εγχώριο σκηνικό των ΗΠΑ εξαιτίας των διαδικασιών για την παραπομπή του Προέδρου σε δίκη.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα ξεχωρίζει επίσης η συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ