Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό παρασκήνιο: «Κάηκαν» ή όχι τα σενάρια εκλογών μέσα στο φθινόπωρο; – Το… τυράκι του ανασχηματισμού και οι δημοσκοπήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει η χώρα, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια για το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές.

Η διαρροή της προηγούμενης εβδομάδας για κάλπες στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου ναι μεν διαψεύστηκε ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά όπως ήταν λογικό άναψε πολιτικές φωτιές.

Στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, ενώ και οι βουλευτές έχουν εντείνει τις εμφανίσει τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

«Όλα είναι ανοικτά», έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής στον «Χτύπο», εξηγούσε ότι η απλή αναλογική αλλάζει άρδην τα εκλογικά δεδομένα και σημείωνε ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διατήρηση της έδρας στη Βουλή.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο έχουν «καεί» οριστικά, ή εάν υπάρχουν περιθώρια για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον πρωθυπουργό. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, από τη στιγμή, που η συγκυρία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά απρόβλεπτη λόγω του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει.

Το βέβαιο είναι ότι τα δεδομένα άλλαξαν μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κέρδισε πολιτικούς πόντους και με τη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν και με την ομιλία του στο Κογκρέσο.

 

Προϋποθέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν έμεινε στα εύσημα που πήρε, αλλά συνέχισε με περιοδείες και παρεμβάσεις, κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ίσως δεν αργεί η ημέρα που θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το γεγονός πάντως ότι την περασμένη Τετάρτη από το Νταβός, είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023», θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι πρόωρες κάλπες στις 2 Οκτωβρίου σύμφωνα με τη φημολογία έχουν «καεί» οριστικά.

Από την άλλη όμως οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ., αλλά για να λάβει μια τέτοια απόφαση ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υπάρξει κάποιες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που είναι οι εξής:

Α. Ασφαλές καλοκαίρι: Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι εάν επαναληφθεί το περσινό εφιαλτικό καλοκαίρι των πυρκαγιών θα χάσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η εντολή που έχει δοθεί είναι ο μηχανισμός να βρίσκεται σε επιφυλακή και να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν.

Β. Τουριστική έκρηξη: Ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά στην ώθηση που μπορεί να δώσει στην οικονομία η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού. Τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα είναι ικανοποιητικά, αλλά η αβεβαιότητα που προκαλεί τόσο η ενεργειακή κρίση όσο και μια αναζωπύρωση της πανδημίας, κάνει τους πάντες εξαιρετικά επιφυλακτικούς.

Στην περίπτωση που οι δύο αυτοί όροι της εξίσωσης υλοποιηθούν, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός φθινοπωρινού εκλογικού αιφνιδιασμού, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει το πάνω χέρι. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορεί να εκπέμψει καθαρό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά εάν υπάρξει κάποιο «ατύχημα», τότε οι όποιοι σχεδιασμοί θα ανατραπούν.

 

Οι υπέρμαχοι

Στην παρούσα φάση στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δύο γραμμές ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, γεγονός που καθιστά σαφές ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η οριστική απόφαση. Στο παρασκήνιο μάλιστα ψιθυρίζεται ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει προς τα τέλη Αυγούστου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα τόσο για την πορεία του τουρισμού όσο και για το μέτωπο των πυρκαγιών.

Οι υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, τονίζουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να συνεχιστεί η φθορά που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η έκρηξη της ακρίβειας και οι ελλείψεις που θα εμφανιστούν στην αγορά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η άνοδος του τουρισμού θα αλλάξει το κλίμα και θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για θετική προεκλογική ατζέντα το φθινόπωρο, με επίκεντρο τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

 

Οι αρνητές

Η δεύτερη τάση περιλαμβάνει όσους τάσσονται υπέρ της εξάντλησης από την κυβέρνηση της συνταγματικής της θητείας, με το σκεπτικό ότι θα είναι σε θέση να ξεδιπλώσει όλο της το έργο στον ελληνικό λαό.

Όπως εξηγούν η συνέχιση του κυβερνητικού έργου και η πιθανή κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 θα δώσουν ώθηση στη Ν.Δ. για να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

 

Έμμεση πίεση

Στο παρασκήνιο πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι μια έμμεση πίεση προς τους βουλευτές.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση των βουλευτών, για να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν εδώ και καιρό μια ιδιότυπη λευκή απεργία.

Το… τυράκι στους βουλευτές είναι ο ανασχηματισμός, τον οποίο πολλοί βλέπουν ως τελευταία ευκαιρία για να μπουν στην κυβέρνηση και αξιοποιεί το Μαξίμου για να είναι όλοι σε εγρήγορση. Εάν πάντως γίνει ανασχηματισμός, οι αλλαγές θα αφορούν ένα μικρό αριθμό υπουργών με στόχο να αντιμετωπιστούν οι αρρυθμίες και να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

 

Δημοσκοπήσεις

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά τις οριστικές του αποφάσεις δεν αποκλείεται να τις πάρει με βάση κρυφές δημοσκοπήσεις που θα έρθουν στο Μαξίμου.

Για την ώρα, οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι υπάρχει απόσταση από την αυτοδυναμία, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει την αβεβαιότητα που θα προκληθεί από το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, την οποία θα κληθεί να λύσει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης με βάση και την επανεκλογή της Ν.Δ., αλλά και το εθνικό συμφέρον.

 

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ