Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (28/5) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Αύξηση κατά 22,2 δισ. ευρώ σημείωσε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων της χώρας το α’ τρίμηνο εφέτος και ανήλθε σε 88.283.509 χιλ. ευρώ, από 66.112.030 χιλ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2021. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» (315,1%), ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Ενημέρωση και επικοινωνία» (5,3%). Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο ανήλθε σε 28.419.568 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41% σε σχέση με τον Μάρτιο 2021, που είχε ανέλθει σε 20.153.060 χιλ. ευρώ.

 

  • Το νομοσχέδιο για τα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» αφορά αποκλειστικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά τις πολύ μικρές, που θα τις βοηθήσει πραγματικά για την μεγέθυνσή τους, δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι τα κίνητρα που προβλέπονται δεν επαρκούν για να κινητοποιήσουν μια μεγάλη επιχείρηση. Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία.

 

  • Από 1η Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, η οποία θα γίνει σε δύο στάδια. Με την εφαρμογή της το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές. Για τις τράπεζες και τα σούπερ – μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους η απογραφή θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 30 Ιουνίου και θα ακολουθήσει από 1ης Ιουλίου η εφαρμογή της Κάρτας ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα απογραφούν από 1.10.2022 έως και 30.11.2022.

 

  • Πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000 ευρώ επιβλήθηκαν, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, σε τρία πρατήρια υγρών καυσίμων, διότι σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021). Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, τα δύο πρατήρια πωλούσαν diesel κίνησης σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης, ενώ το ίδιο έκανε το τρίτο με την αμόλυβδη βενζίνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ