Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πολιτική συμφωνία στην ΕΕ: Τα τρία μέτρα για αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία για:

 1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

 

Οι διαφορές

Σημείο, ωστόσο, αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει η διαχείριση της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο, καθώς η απόφαση της Επιτροπής να μην φέρει στο τραπέζι μία πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτου προελεύσεως δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών μελών.

Τα 15 κράτη που υπέγραψαν την επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, στηρίζοντας το πλαφόν, αναμένεται να επιμείνουν για μία πρόταση της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι υπουργοί  Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας είχαν άτυπη συνάντηση σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία έχουν αντιταχθεί σε ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, διότι, όπως ισχυρίζονται, θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τις προοπτικές της ΕΕ να προσελκύσει εισαγωγές φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

Η Επιτροπή σε σχέδιο εργασίας της, επίσης, προειδοποίησε ενάντια στο πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς αξιολογείται ως επιλογή που ενέχει μεγάλο ρίσκο για την εξασφάλιση ροών προς περιοχές της Ένωσης με χαμηλή προσφορά φυσικού αερίου. Αντίθετα, υποστήριξε εκ νέου την μείωση της κατανάλωσης και την επαναδιαπραγμάτευση με τους αξιόπιστους εταίρους εφοδιασμού, όπως η Νορβηγία και η Αλγερία, για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών στις εισαγωγές.

Αν και σε αυτή τη συνεδρίαση δεν διαφαίνεται να υπάρξει κάποια τελική απόφαση, η Κομισιόν, προβλέπουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, θα αναγκαστεί σταδιακά να επανεξετάσει την ιδέα. Έδαφος φέρεται να κερδίζει το Ιβηρικό μοντέλο, το οποίο εφαρμόζεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία, με βάση το οποίο, η τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται εν μέρει, σε μια προσπάθεια μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας — χωρίς να παρεμβαίνει άμεσα στη διαδικασία υποβολής προσφορών στις αγορές χονδρικής.

Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει και η πρόθεση της Επιτροπής να επιμείνει στην επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η πρόταση δεν χαίρει ευρείας αποδοχής, καθώς τα κράτη μέλη που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, έχουν ταχθεί κατά του ανώτατου ορίου υπό τον φόβο διακοπής των ροών από την Ρωσία. Παράλληλα, η Γερμανία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει διχασμό μεταξύ των κρατών μελών.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε συνάντηση των αρχηγών των εθνικών κυβερνήσεων στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου.

 

[Με πληροφορίες από kathimerini.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ