Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: “Έκλεισε” η συμφωνία της ΕΕ – Τι αλλάζει για τον τουρισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

“Έκλεισε” η συμφωνία για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρήκαν τη χρυσή τομή.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα είναι το “εισιτήριο” την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ αρχήν και για πολίτες τρίτων χωρών, υπό συγκεκριμένους όρους.

Οι συμφωνηθείσες τεχνικές προδιαγραφές καλύπτουν τη διάρθρωση των δεδομένων και τους μηχανισμούς κωδικοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού QR, που θα διασφαλίζουν ότι όλα τα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή έντυπα, θα μπορούν να διαβάζονται και να επαληθεύονται σε όλη την ΕΕ. Το επίσημο όνομα του πιστοποιητικού θα είναι «EU Digital COVID certificate», έχοντας τροποποιηθεί ελαφρώς από το αρχικό «Digital Green Certificate».

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), του οποίου η λίστα προς το παρόν περιέχει τα εμβόλια Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen.

 

Δείτε επίσης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά για την ΕΜΑΚ – Ποιοι εργαζόμενοι ακολουθούν

 

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά από άλλα κράτη μέλη που έχουν εκδοθεί για εμβολιασμούς που διενεργούνται σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης έκτακτης ανάγκης, ή για εμβόλια που έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάλληλα για επείγουσα χρήση.

 

Προστασία των προσωπικών δεδομένων

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ. Ο κατάλογος όσων τα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR).

Ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ και εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε ότι «αν και η συμφωνία που πετύχαμε σήμερα δεν αντιστοιχεί πλήρως στα αιτήματα του Κοινοβουλίου, αναμφίβολα σηματοδοτεί τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα αποκαταστήσει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ, ενόσω τα κράτη μέλη αρχίζουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα για να ξαναμπεί η ζώνη Σένγκεν σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας».

Το συμφωνηθέν κείμενο θα υποβληθεί  διαδοχικά στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και στην ολομέλεια του ΕΚ προς έγκριση, καθώς και στο Συμβούλιο. Εάν εγκριθεί σε επίπεδο επιτροπής, το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου (7 – 10 Ιουνίου 2021). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης τροποποίησε τις συστάσεις του αναφορικά με τον προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών από πολίτες τρίτων χωρών με προορισμό την ΕΕ. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο (σ.σ συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί από τα κράτη – μέλη) αποφάσισε ότι για να επιτραπούν οι αφίξεις πολιτών στην ΕΕ, η χώρα καταγωγής τους θα πρέπει να καταγράφει, όχι πλέον 25 κρούσματα Covid19 ανά 100.000 πολίτες, αλλά 75.

 

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί στο 20% των πολιτών μέχρι τέλος Μαΐου – Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων

 

Βάσει της απόφασης, εάν τα κράτη – μέλη της ΕΕ αποδεχθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ώστε να μην επιβάλουν υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ και καραντίνα, θα πρέπει καταρχήν, να μην επιβάλουν περιορισμούς για τα μη απαραίτητα ταξίδια σε ταξιδιώτες τρίτων χωρών (σ.σ κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ) που έχουν λάβει την τελευταία συνιστώμενη δόση εγκεκριμένου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) εμβολίου τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξή τους. Τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να μην επιβάλουν περιορισμούς και σε ταξιδιώτες που έχουν λάβει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξή τους, την τελευταία δόση εμβολίου που ολοκλήρωσε τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι να εγκριθεί ο κανονισμός για τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά που θα παρέχει τη βάση, μέσω εκτελεστικής πράξης της Επιτροπής, για την χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά τρίτων χωρών που περιέχουν ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να είναι σε θέση να επαληθεύουν την αυθεντικότητα, την εγκυρότητα και την ακεραιότητα του πιστοποιητικού.

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ