Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Τσίπρας στα…κάγκελα: Ο φόβος ενός νέου αυτογκόλ και το “ντέρμπι” της β’ θέσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ως βασικό του στόχο να ανατρέψει το βαρύ κλίμα και να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Το εκλογικό βατερλό του πρώτου γύρου σόκαρε τους πάντες στην Κουμουνδούρου, αλλά τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι αυτό που προέχει είναι η φυγή προς τα εμπρός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη με τον χρόνο, ξεκαθαρίζει όμως ότι αυτό που προέχει είναι και το πρόγραμμα του κόμματος να παρουσιάσει και οι πολίτες να αντιληφθούν την κρυφή ατζέντα της Ν.Δ.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μόλις το 20,08% του εκλογικού σώματος, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι στοίχισαν πολύ ακριβά, τα σοβαρά λάθη που έγιναν πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορεί πλέον να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του και να μην αμφισβητηθεί η δεύτερη θέση την οποία διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, με δεδομένο ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φημίζονται για την πανσπερμία απόψεων που αναπτύσσουν με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη λεία για τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

 

Ο μεγάλος φόβος

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πρόσφατα ότι οι άστοχες δηλώσεις που είχαν κάνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Θεανώ Φωτίου στοίχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ 7-8 μονάδες με αποτέλεσμα να ανοίξει η ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ.

Αυτός είναι στην παρούσα φάση και ο μεγάλος φόβος για τον κ. Τσίπρα, μια λάθος δήλωση, ένα αυτογκόλ δηλαδή, που θα έστελνε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει-, δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών. “Ακόμη και ένα μικρό λάθος να γίνει μπορεί να αποβεί μοιραίο”, έλεγε με νόημα στον “Χτύπο” στέλεχος που είναι κοντά στον κ. Τσίπρα και εξηγούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “πρέπει επιτέλους να εμφανίσει εικόνα συντεταγμένου κόμματος”.

 

Άφθαρτα πρόσωπα

Ο κ. Τσίπρας δείχνει να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο φέρεται να έχει διαμηνύσει κυρίως προς τα στελέχη της “Ομπρέλας” πως “όποιος κουνηθεί έφυγε”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει τα αυτογκόλ παίζει μπάλα με άφθαρτα πρόσωπα που είναι σε θέση να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της νέας εικόνας του κόμματος που θα το κάνουν πιο ελκυστικό στους πολίτες. Τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν φανεί με στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Νίκος Φαραντούρης, που μπορούν με το λόγο τους να κάνουν πράξη το στοίχημα του κ. Τσίπρα για εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η ανανέωση που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας δεν περιορίζεται μόνον σε πρόσωπα, καθώς έχει αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε παντελώς τη μάχη στα social media στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενταχθεί η προσπάθεια του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει στυλ και να απευθυνθεί σε όλα τα κοινά, που ασχολούνται ενεργά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που πλέον γίνεται αντιληπτό από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα είναι ότι η Ν.Δ. είναι παντοδύναμη στα media και απαιτούνται επαγγελματίες της επικοινωνίας για να περάσει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

 

Η… φόρα του ΠΑΣΟΚ

Στην Κουμουνδούρου είδαν τη διαφορά με τον ΠΑΣΟΚ να μειώνεται στις οκτώ μονάδες και τη Χαριλάου Τρικούπη να επικεντρώνει την προσπάθεια της, στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Ντέρμπι για τη δεύτερη θέση δεν πρόκειται να υπάρξει. Αντίπαλός μας δεν είναι το ΠΑΣΟΚ αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης”, λένε στελέχη της Κουμουνδούρου και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα ανέβουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Εξηγούν μάλιστα, ότι η… φόρα του ΠΑΣΟΚ, με βάση τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων της νέας εκλογικής περιόδου δεν δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να απειλήσει τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Προοδευτικοί πολίτες

Πάντως, η επιθετική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι και τις διαρροές μπορούν να αποτρέψουν και να κερδίσουν τη μάχη των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύονται μεταξύ των δύο κομμάτων. Βασικό επιχείρημα προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ότι μόνον ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φρενάρουν την παντοδυναμία του κ. Μητσοτάκη στη νέα συγκυρία που θα διαμορφωθεί μετά τις 25 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας θέλει να απευθυνθεί σε προοδευτικούς πολίτες, που με την ψήφο τους στις προηγούμενες εκλογές θέλησαν να ενισχύσουν συναισθηματικά το ΠΑΣΟΚ και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Συνέδριο

Από την επίτευξη των στόχων που θέτει ο κ. Τσίπρας, θα φανεί και η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολη καθώς θα ξεκαθαρίσει οριστικά το εσωκομματικό τοπίο.

Οι περισσότεροι κάνουν ήδη λόγο για συνέδριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, κάτι που σημαίνει ότι από την 26η Ιουνίου και έως το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθει σε φάση εσωστρέφειας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ