Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Δήμαρχος του Μπέργκαμο, G. Gori αποκλειστικά στον Χ-τύπο: «Προετοιμάστε και προστατέψτε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες»

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα Χτύπος ο Δήμαρχος του Μπέργκαμο της Ιταλίας, κ. Giorgio Gori, μιλώντας για το πως αντιμετωπίζει την εξάπλωση του κορωνοϊού μια από τις πόλεις που επλήγησαν σε δραματικό βαθμό, και περνώντας το δικό του μήνυμα στους Έλληνες πολίτες.

Είναι γεγονός, πως η Ιταλία αποτελεί μέχρι στιγμής ίσως το πιο «ενεργό κέντρο» του κορωνοϊού Covid-19, ξεπερνώντας εδώ και καιρό σε νεκρούς την Κίνα, την χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία αρχικά στο βόρειο μέρος της χώρας, και συγκεκριμένα εντός της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, με πόλεις όπως το Μιλάνο και το Μπέργκαμο να παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και στη συνέχεια, θυμάτων.

Παρόλο την μεγάλη πίεση που δέχεται ο δήμαρχος της πόλης του Μπέργκαμο αυτή την περίοδο, μας έκανε την τιμή αφιερώνοντας χρόνο να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις βοηθώντας μας, να σκεφτούμε ακόμη μια φορά, πως τα γρήγορα μέτρα που ελήφθησαν και η πειθαρχία των ελλήνων πολιτών, είναι μέχρι στιγμής η συνταγή που περιορίζει το κακό στη χώρα μας.

Συν τοις άλλοις ο Δήμαρχος του Μπέργκαμο, κ. Giorgio Gori, αποτυπώνει την εικόνα της πόλης μετά από σχεδόν 2 μήνες «μάχης» με τον κορωνοϊό, αποκλειστικά στην εφημερίδα Χτύπος και το www.xtypos.gr:

Κύριε Gori σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πώς είναι η κατάσταση στο Μπέργκαμο αυτή τη στιγμή μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού;
“Αυτή τη στιγμή η πόλη μας είναι άδεια: λίγοι άνθρωποι στους δρόμους, οι 750 εθελοντές μας συνεχίζουν να φέρνουν φαγητό στους ανθρώπους που ζουν μόνοι στα σπίτια τους, η Αστυνομία ελέγχει τα αυτοκίνητα και τους πεζούς. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση βελτιώνεται σιγά σιγά, υπάρχουν λιγότεροι άρρωστοι και νεκροί τις τελευταίες μέρες, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες πολύ προσεκτικά, αν θέλουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση.”

Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση;
“Νομίζω ότι η κυβέρνηση έδειξε πολύ θάρρος με το να επιβάλει την καραντίνα στη χώρα μας. Ίσως η κυβέρνησή μας και η Περιφέρεια της Λομβαρδίας να έπρεπε να είχαν επιβάλει την «Κόκκινη Ζώνη», στις αρχές Μαρτίου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Μπέργκαμο, στην κοιλάδα της Σερϊάνας, όταν την ζητήσαμε για να προστατευτεί η πόλη και οι πολίτες της επαρχίας μας. Δυστυχώς δεν το έκαναν.”

Η Ιταλία, και ειδικά το Μπέργκαμο, μετρούν δυστυχώς έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών από τον κορωνοϊό μέχρι στιγμής. Μπορείτε να κάνετε κάποια πρόβλεψη για το πότε θα σταματήσει να αυξάνεται αυτός ο αριθμός;
“Πιθανώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες: τον Μάρτιο χάσαμε πάνω από 550 πολίτες του Μπέργκαμο, πάνω από τέσσερις φορές το συνηθισμένο αριθμό των θανάτων της πορείας των τελευταίων δέκα χρόνων. Σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό μπορεί να είναι κοντά σε 30 χιλιάδες άτομα – μόνο στην πόλη.”

Τέλος, τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στο ελληνικό κοινό; Έχετε κάποια συμβουλή που θα δίνατε στο πως να χειριστούν οι Έλληνες αυτή την κατάσταση, βασισμένος στην μέχρι στιγμής εμπειρία σας;
“Το πιο σημαντικό πράγμα είναι: ακολουθήστε τους κανόνες, μείνετε σπίτι, πλύνετε τα χέρια σας, μην πηγαίνετε σε μέρη με πολύ κόσμο. Η καραντίνα είναι απαραίτητη αν συμβεί ένα ξέσπασμα: όσο καλύτερα ακολουθείτε τους κανόνες, τόσο πιο γρήγορα θα βγείτε από αυτό. Προετοιμάστε και προστατέψτε τους γιατρούς σας, τις νοσοκόμες με μάσκες, γυαλιά, τα πάντα: θα είναι οι σημαντικότεροι στρατιώτες σας στη μάχη κατά του ιού.”

Photo by: Voice of America

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ