Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Γ. Γεωργαντάς αναλαμβάνει Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Η οργή Μητσοτάκη προς τον Λιβανό

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει ο Γιώργος Γεωργαντάς, μετά την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού την οποία και αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφορμή στάθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η στάση του κ. Λιβανού παρουσία του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα σε αναφορά για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.  Όπως δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, ο υπουργός είχε μεταβεί στην Σπάρτη στις 2 Φεβρουαρίου, για σύσκεψη που είχε ως θέμα τις αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό. Πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, ο κ. Δούκας είπε ότι το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε το κλίμα μετά από τις φονικές πυρκαγιές, επειδή μοίραζε λεφτά με τσάντες… σε όποιον μιλούσε ελληνικά. Ο Λιβανός, αντί να αντιδράσει , έσπευσε να υπερθεματίσει – λέγοντας χαρακτηριστικά «κάνατε εποποιία εκείνη την περίοδο», ενώ όλη η συζήτηση μεταδιδόταν live στο facebook.

Οι εξελίξεις έτρεξαν με σχεδόν αστραπιαία ταχύτητα, καθώς, όπως λένε αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ήταν εκνευρισμένος και πήρε τις αποφάσεις του χωρίς να περιμένει ούτε να «παίξει» το θέμα στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης ούτε να εκδηλωθεί κάποια αιτίαση από την αντιπολίτευση, καθώς τα όσα ειπώθηκαν στη Σπάρτη ξύπνησαν μνήμες που έχουν άμεση σχέση με την ουσιαστική χρεωκοπία του 2009 και τη δεκαετή μνημονιακή περιπέτεια που βίωσε εν συνεχεία η χώρα.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και μίλησε ο ίδιος τηλεφωνικά με τον κ. Λιβανό, ο οποίος βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους στις στο Στρασβούργο για τη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.. Αφού άκουσε τις εξηγήσεις του υπουργού του, σύμφωνα με τις οποίες η αντίδραση την οποία είχε στα λεγόμενα του πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή δεν αποτελούσε συνηγορία, του διαμήνυσε ότι δεν τις θεωρεί επαρκείς, καθιστώντας του σαφές ότι δεν μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση.

 

Λιβανός : «Ήταν ειρωνική η παρέμβαση»

Ο κ. Λιβανός στην επιστολή παραίτησής του επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο, υποστηρίζοντας την «εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτηση» του κ. Δούκα και υπέβαλε την παραίτησή του «προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης».

 

Εκτός ΝΔ ο Δήμαρχος Σπάρτης

Μετά τον κ. Λιβανό, τα επίχειρα της συμπεριφοράς του «πλήρωσε» και ο κ. Δούκας, καθώς ανακοινώθηκε η διαγραφή του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος. «Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης», προστέθηκε.

Σημειώνεται τέλος, ότι η θέση που κατείχε μέχρι πρότινος ο κ. Γεωργαντάς ως Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα καλυφθεί.

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ