Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026
11 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026

    ΟΠΕΚ+: Συνεδρίαση με φόντο την αποχώρηση των ΗΑΕ και την κρίση στο πετρέλαιο

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σε κρίσιμη συνεδρίαση προχωρά σήμερα ο ΟΠΕΚ+, καθώς καλείται να λάβει την πρώτη απόφαση για τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το μπλοκ.

    Η εξέλιξη αυτή έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, με την προσοχή να στρέφεται όχι μόνο στην απόφαση για την παραγωγή, αλλά κυρίως στο μήνυμα που θα εκπέμψει η ανακοίνωση της συμμαχίας.

    Πιθανή αύξηση ποσοστώσεων χωρίς αντίκρισμα

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν αναμένεται να συμφωνήσουν σε αύξηση παραγωγής κατά περίπου 188.000 βαρέλια ημερησίως.

    Ωστόσο, η αύξηση αυτή ενδέχεται να μείνει σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς ο αποκλεισμός του Στενό του Ορμούζ από το Ιράν περιορίζει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου.

    Μεγάλο έλλειμμα παραγωγής

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πραγματική παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ+ υπολείπεται σημαντικά των στόχων. Τον Μάρτιο, η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 27,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι στόχου 36,73 εκατ., αφήνοντας ένα κενό σχεδόν 9 εκατ. βαρελιών.

    Η κατάσταση επηρεάζει άμεσα μεγάλους παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Κουβέιτ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά την αποχώρησή τους, συνεχίζουν να αποτελούν κρίσιμο παράγοντα λόγω της υψηλής παραγωγικής τους ικανότητας.

    Κερδισμένη η Ρωσία από την κρίση

    Η Ρωσία εμφανίζεται ως ένας από τους βασικούς ωφελημένους της συγκυρίας, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας ενισχύουν τα έσοδά της. Παράλληλα, όμως, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων παραγωγής, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές.

    Αποδυναμωμένος ο ΟΠΕΚ+ μετά την αποχώρηση

    Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θεωρείται σημαντικό πλήγμα για τη συνοχή του ΟΠΕΚ+, καθώς η χώρα διαθέτει μεγάλες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες παραγωγής και χαμηλό κόστος εξόρυξης.

    Η δυσαρέσκεια του Αμπού Ντάμπι για τις ποσοστώσεις είχε εκφραστεί ήδη από το 2021, με τη χώρα να επενδύει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, στοχεύοντας τα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2027.

    Κίνδυνος νέων αποχωρήσεων

    Η εξέλιξη αυτή εντείνει τους φόβους για περαιτέρω αποχωρήσεις από το μπλοκ, με χώρες όπως το Καζακστάν και το Ιράκ να έχουν ήδη επικριθεί για υπέρβαση των ποσοστώσεων.

    Το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να κρίνει όχι μόνο την πορεία των τιμών του πετρελαίου, αλλά και τη συνοχή του ΟΠΕΚ+ σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ