Νέο πλαίσιο προστασίας για χιλιάδες οφειλέτες εισάγει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο προβλέπει αυξήσεις στα ακατάσχετα όρια τραπεζικών λογαριασμών και νέες διευκολύνσεις για όσους έχουν δεσμευμένους λογαριασμούς.
Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά το ακατάσχετο για οφειλές προς το Δημόσιο, το οποίο αυξάνεται από τα 1.250 ευρώ στα 1.600 ευρώ τον μήνα για κάθε φυσικό πρόσωπο και για έναν δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό ανά πιστωτικό ίδρυμα.
Αυξημένη προστασία για οφειλές προς την Εφορία
Με τη νέα ρύθμιση, οι φορολογούμενοι που έχουν κατασχέσεις ή δεσμεύσεις λογαριασμών από την Εφορία θα προστατεύουν επιπλέον 350 ευρώ κάθε μήνα, δηλαδή έως 4.200 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, για οφειλές προς τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες, το ακατάσχετο σε ατομικό λογαριασμό αυξάνεται από 1.500 ευρώ σε 1.600 ευρώ μηνιαίως.
Τι αλλάζει στους κοινούς λογαριασμούς
Αυξάνεται επίσης το ακατάσχετο όριο στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη προς ιδιώτες, όπως τράπεζες και προμηθευτές.
Το προστατευόμενο ποσό ανεβαίνει από 2.000 ευρώ σε 2.200 ευρώ τον μήνα, προσφέροντας επιπλέον προστασία 200 ευρώ μηνιαίως ή έως 2.400 ευρώ τον χρόνο.
Υποχρεωτική δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού
Τα νέα όρια θα τεθούν σε ισχύ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου.
Ωστόσο, η προστασία δεν θα παρέχεται αυτόματα. Για να ισχύσει το ακατάσχετο έναντι οφειλών προς το Δημόσιο, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώσει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.
Σε περίπτωση ύπαρξης λογαριασμού μισθοδοσίας, σύνταξης ή καταβολής ασφαλιστικών παροχών, θα πρέπει να δηλωθεί αποκλειστικά αυτός.
Άρση κατάσχεσης με εξόφληση μέρους της οφειλής
Το νομοσχέδιο εισάγει και νέα δυνατότητα άρσης κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού.
Συγκεκριμένα, η δέσμευση θα μπορεί να αίρεται εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το 25% της βασικής οφειλής που οδήγησε στην κατάσχεση, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις και τους τόκους.
Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται και σε υφιστάμενες κατασχέσεις, δίνοντας διέξοδο σε πολίτες που έχουν δεσμευμένους λογαριασμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μόνο μία φορά σε κάθε οφειλέτη, ενώ εξαιρούνται περιπτώσεις πτώχευσης ή άλλων διαδικασιών αφερεγγυότητας.
Προστατεύονται οι ενισχύσεις ειδικής αγωγής
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης ειδική προστασία για τις οικονομικές ενισχύσεις ειδικής αγωγής.
Τα συγκεκριμένα ποσά χαρακτηρίζονται ρητά ακατάσχετα, ανεκχώρητα και μη συμψηφιζόμενα με οφειλές προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστωτικά ιδρύματα.