Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νίκος Ανδρουλάκης: Η Κρήτη, οι Βρυξέλλες και το ΠΑΣΟΚ – Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταφέρνοντας μια σαρωτική νίκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλέον ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επικρατώντας του Γιώργου Παπανδρέου στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Επιτροπή Εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ), με ενσωματωμένο το 70,4% των ψηφισάντων στο Β’ γύρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 68,42%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου το 31,6%.

Ποιος είναι όμως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και επίδοξος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη χώρα;

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1979, στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στο νησί.

Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός από την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) στο πρόγραμμα «Νέα Υλικά και Περιβάλλον» του ΔΠΘ. Επιπλέον, είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός και στον τουριστικό τομέα, ενώ έχει διδάξει ως καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Έχει έναν γιο 10 ετών, τον Μαρίνο, του αρέσει το θέατρο και η ξενάγηση σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, ενώ μεγάλο πάθος του είναι τα ταξίδια. Ακούει πολύ μουσική, κυρίως παλιά λαϊκά τραγούδια, αλλά όταν οδηγεί του αρέσει να ακούει κλασική μουσική ενώ ασχολείται όσο μπορεί με τα social media.

 

Η αρχή… του παντός

Το ενδιαφέρον του για την πολιτική εκδηλώθηκε από νωρίς, στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, όταν παρακολούθησε τυχαία μια συνέλευση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός.

Το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας στην Ξάνθη. Το 2001 τον βρίσκει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί σταθερά καριέρα επαγγελματικού πολιτικού στελέχους.

Ορόσημο για την πορεία του αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών και χωρίς ουσιαστικά να το περιμένει κανείς, εξελέγη με σαρωτικά ποσοστά Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος- προερχόμενο από την νεολαία μετατρέπεται σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Τα πρώτα βήματα στο Ευρωκοινοβούλιο και η υποψηφιότητα στο ΚΙΝΑΛ

Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη. Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του που δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς

Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής πρώτος, λαμβάνοντας 180.822 ψήφους

Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ηγεσίας κεντροαριστεράς του 2017, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 (2η θέση) και 66.483 ψήφους (2η θέση) αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους

Τον Ιούλιο του 2021, ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Στις 5 Δεκεμβρίου 2021, στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ήρθε πρώτος με ποσοστό 36,88% και 99.120 ψήφους. Στις 12 Δεκεμβρίου, στον δεύτερο γύρο, εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

 

Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου

Ευχαριστώντας τους εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε πως με αυτή τη μεγάλη συμμετοχή έκαναν την παράταξή «πιο δυνατή και θύμισαν στον ελληνικό λαό πόσο βαθιά ρίζα έχει στην ελληνική κοινωνία.»

Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση. Με τη δική σας ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι στην ανανέωση και την αναγέννηση της παράταξης».

Συνεχάρη τους συνυποψηφίους του για τον «αξιοπρεπή αγώνα» που έδωσαν μαζί και τους κάλεσε να υπερασπιστούν «την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννήματα για ενότητα και πολιτική αυτονομία» και πρόσθεσε: «Η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνος νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη.»

Ακολούθως ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν αλλά και τους χιλιάδες εθελοντές «όλων των γενεών της παράταξης σε όλη την Ελλάδα που έγιναν η ψυχή και η έμπνευση αυτής της προσπάθειας.»

Σχολιάζοντας το «ρεύμα» που αφουγκράστηκε τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εκλογής του, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πως συναντήθηκε με χιλιάδες νέοι ηλικιακά ψηφοφόροι «έρχονται ξανά και είναι δίπλα μας σε αυτή τη νέα πορεία. Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας, γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας. Και της προοπτικής όλων των Ελλήνων. Ξεκινάμε λοιπόν, μαζί, ένα νέο, ωραίο ταξίδι γιατί η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Να είστε καλά και καλό μας αγώνα.»

Ένα λουλούδι στον τάφο της Φώφης Γεννηματά 

Υπενθυμίζεται πως χτες στον νικητήριο λόγο κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υπερασπιστούν την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματα για “ενότητα και πολιτική αυτονομία”.

Σε μία συναισθηματική – σημασιολογική κίνηση θα προβεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα μετά τη σαρωτική του νίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Ανδρουλάκης πριν πάει στη Χαριλάου Τρικούπη θα μεταβεί στο Α’ νεκροταφείο προκειμένου να αφήσει ένα λουλούδι στο μνήμα της Φώφης Γεννηματά και στη συνέχεια θα πάει στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Ο ίδιος μάλιστα πριν τις εκλογές είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Χ-τύπο: “Ο αδόκητος χαμός της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους. Έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Η γενναία στάση της απέναντι στην ασθένειά της, έχει ευαισθητοποιήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, ένωσε την Παράταξή μας, ενώ έγινε η αιτία να ξαναμιλήσουμε στη χώρα μας για τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά στην πολιτική. Ιδιαίτερα εμείς που συμπορευτήκαμε μαζί της στα πιο δύσκολα χρόνια για το Κίνημά μας, πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή τη σπουδαία παρακαταθήκη, σαν κόρη οφθαλμού, όλοι μαζί.”

 

Τα συγχαρητήρια από τον αντίπαλο Γ. Παπανδρέου και τον πρωθυπουργό

Ο κ. Παπανδρέου ήδη τηλεφώνησε στον κ. Ανδρουλάκη και του έδωσε συγχαρητήρια. Με το 95,07% των ψήφων καταμετρημένο ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 67,90% (132.309 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου 32,01% (62.537 ψήφοι)

Λίγο μετά τις 9:20, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε τις πρώτες δηλώσεις από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου. «Και σήμερα, η συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας. Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία. Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά, ώστε να φτιάξουμε μια πλειοψηφούσα παράταξη».

Τον Νίκο Ανδρουλάκη συνεχάρη λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και του ζήτησε να συναντηθούν. Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε δεχθεί νωρίτερα και τα τηλεφωνικά συγχαρητήρια του αντιπάλου του, Γιώργου Παπανδρέου, όπως και του Ανδρέα Λοβέρδου εξέφρασε την ελπίδα για ένα «μεγάλο ΠΑΣΟΚ».

Τι είπαν Λοβέρδος – Καστανίδης – Γερουλάνος και Χρηστίδης

Ο εκ των υποψηφίων του πρώτου γύρου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης έστειλε τα συγχαρητήριά του στον νέο πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. «Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη. Του εύχομαι καλό και δημιουργικό έργο. Πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης η ενότητά της» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Χάρης Καστανίδης.

Από την άλλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

«Επικοινώνησα με τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρώ για τη νίκη του και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναλαμβάνει το τιμόνι της παράταξης σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η λαϊκή απαίτηση για μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση απέναντι στη συντήρηση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιτακτική και συνάμα ενθουσιώδης» δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη σε πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ» δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη σε πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

«Οι πολίτες με τη σημερινή εντυπωσιακή συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι προοδευτικές Ελληνίδες και Έλληνες μίλησαν, η φωνή τους είναι ισχυρή και η εντολή τους ξεκάθαρη: Ενότητα, Αναγέννηση και Νίκη. Η ευθύνη μας είναι πρωτίστως απέναντι στις προσδοκίες τους», καταλήγει ο κ. Γερουλάνος.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Χρηστίδης επικοινώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την νίκη του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

 

Περήφανοι οι γονείς του

Την περηφάνια τους για τον γιο τους, Νίκο Ανδρουλάκη, που από το βράδυ της Κυριακής είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έδειξαν οι γονείς του Κρητικού ευρωβουλευτή.

Ικανοποιημένος και σίγουρος για την πορεία του παιδιού του εμφανίστηκε ο πατέρας του Νίκου Ανδρουλάκη σε δηλώσεις του, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της νίκης του γιου του στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ. «Να έχει την υγεία του. Έχει δυνάμεις, άμα έχει την υγεία του θα τα καταφέρει», δήλωσε αρχικά ο πατέρας του Νίκου Ανδρουλάκη, Μαρίνος, μιλώντας στην κάμερα της Τηλεόρασης CRETA. «Έχει ιδέες, έχει σχέδιο. Πιστεύω ότι θα κάνει καλό και στην παράταξη και στην πατρίδα», συμπλήρωσε.

Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, η μητέρα του, κυρία Πόπη, έσπευσε να κεράσει όλο τον κόσμο. Μάλιστα, στην υποδοχή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν η ίδια κρατώντας δίσκο με γλυκά και ρακή.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ