Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέες ταυτότητες: Θέμα ημερών ο διαγωνισμός – Τέλος ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

“Θέμα ημερών” είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αυτό τουλάχιστον γνωστοποίησε από τη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν μικρό τσιπ ταυτοποίησης για όλες τις υπηρεσίες αλλά και έναν ενιαίο αριθμό αναγνώρισης που θα αντικαταστήσει το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ.

«Ενιαίος αριθμός που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ»

Ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στις νέες ταυτότητες, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η ταυτοποίηση των πολιτών είναι μία ευρύτερη στρατηγική. Υπάρχει μία σχετική ευρωπαϊκή οδηγία «eIDAS» την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε σοβαρά στη χώρα μας για να μπορέσουμε να δώσουμε πρόσβαση σε αυτές τις ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες. Ως προς αυτό, έχουμε ήδη πει ότι πρώτον θα γενικεύσουμε τη χρήση των κωδικών του Taxisnet για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και θα προσθέσουμε σε αυτό και τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπεται -και έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης- και όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για τους πολίτες, ενός αριθμού που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και θα αναγράφεται και αυτός στις νέες ταυτότητες, όταν αυτές θα εκδοθούν».

Νέα εποχή θα «ξημερώσει» το 2021 για τις ελληνικές ταυτότητες

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, οι νέες ταυτότητες θα είναι στα πρότυπα αυτών που χρησιμοποιούνται στην Εσθονία, ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων, που θα διατίθενται από το 2021, θα είναι η έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου τους και δυο αριθμοί, εκ των οποίων ο ένας θα είναι «μοναδικός».

Με υπέρ – τσιπ ταυτοποίησης για όλες τις υπηρεσίες

Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα φέρουν οι νέες ταυτότητες θα είναι ένα υπερσύγχρονο τσιπ, το οποίο θα λειτουργεί ως εργαλείο πιστοποίησης και ταυτοποίησης των στοιχείων του κατόχου. Με αυτόν τον τρόπο οι ταυτότητες με το νέο τσιπ θα επιτρέπουν στον κάτοχο να πραγματοποιεί συναλλαγές με πλήθος δημόσιων υπηρεσιών, από τον υπολογιστή του, αποφεύγοντας τις ουρές. Ανάμεσα σε αυτές υπηρεσίες θα είναι οι ΔΟΥ, οι υγειονομικές, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και άλλες διαδικασίες όπως τραπεζικές συναλλαγές, η υπογραφή συμβάσεων, ακόμα και οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εθνικός Αριθμός Αναγνώρισης ή Αριθμός Φορολογικού και Κοινωνικού Ενδιαφέροντος

Σχετικά με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, τα συναρμόδια υπουργεία -που σχεδιάζουν και τις νέες ταυτότητες- αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αριθμού, ο οποίος δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θα αντικαταστήσει όλους τους αριθμούς (όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ) που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Τέλος, στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία που υπήρχαν και στις σημερινές όπως το ονοματεπώνυμο, ενώ θα προστεθούν ο αριθμός της ταυτότητας και ο εν λόγω εθνικός αριθμός αναγνώρισης, που αναμένεται να ονομαστεί ως «Αριθμός Φορολογικού και Κοινωνικού Ενδιαφέροντος».

Οι Εσθονικές ταυτότητες με το τσιπ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ