Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπησή του επέλεξε να ξεκινήσει με προσωπικό τόνο λόγω της Ημέρας της Μητέρας, πριν περάσει στην πολιτική ατζέντα της εβδομάδας, δίνοντας έμφαση στην οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια, τις διεθνείς επαφές της χώρας, την εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στη μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, στέλνοντας παράλληλα ευχές σε όλες τις μητέρες, σημειώνοντας πως «τέτοιες στιγμές αισθάνομαι κι εγώ κοντά μου τη δική μου μητέρα».
Ενεργειακή ασφάλεια και νέες ΑΠΕ
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φόντο τη διεθνή αστάθεια και την κρίση στον Περσικό Κόλπο.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα 700 MW έως το τέλος του 2026 και στο 1 GW μέχρι το 2027.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει μετατραπεί από εισαγωγέα σε εξαγωγέα ενέργειας, ενώ τόνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν περισσότερες ΑΠΕ, φθηνότερη ενέργεια και προστασία περιοχών Natura.
Πρόωρη αποπληρωμή χρέους και ρυθμίσεις οφειλών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 6,9 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης.
«Όσο μειώνεται το δημόσιο χρέος, τόσο ενισχύεται η σταθερότητα της οικονομίας και η δυνατότητα της χώρας να στηρίζει πολίτες και επιχειρήσεις χωρίς να ξανακυλήσει στα αδιέξοδα του παρελθόντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορά έγινε και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση 51% στις νέες ρυθμίσεις οφειλών σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ολοκληρώθηκαν 2.172 νέες ρυθμίσεις χρεών ύψους 588 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από την έναρξη της πλατφόρμας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60.000 ρυθμίσεις.
Επαφές με ΗΑΕ και Ιορδανία για τη Μέση Ανατολή
Σημαντικό μέρος της ανάρτησης αφορούσε τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, αλλά και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κρίση στο Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «φυσική γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι υπεγράφη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, των ψηφιακών υποδομών και των νέων τεχνολογιών.
Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση.
Όπως ανέφερε, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χρήση της ΤΝ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από μαθητές και εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις πρώτες χώρες που αποκτούν ολοκληρωμένο πλαίσιο αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση σχολείων, με νέες παρεμβάσεις σε περισσότερες από 200 σχολικές μονάδες.
Υποδομές, περιφέρεια και πολιτισμός
Στην ανασκόπηση περιλήφθηκαν επίσης:
- Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Φλώρινας μετά από τρία χρόνια.
- Η επέκταση της λίστας με τις «Απάτητες Παραλίες» σε 251 περιοχές.
- Η αναβάθμιση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με έργα 4,1 εκατ. ευρώ.
- Τα εγκαίνια του νέου μουσείου «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις» στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Μικροδορυφόροι και οπτικοακουστική παραγωγή
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον 17 μικροδορυφόρους σε τροχιά, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών και παρακολούθηση φυσικών καταστροφών.
Τέλος, ανακοίνωσε το νέο πενταετές σχέδιο «Greece on Screen» ύψους 750 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής και την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.