Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Μαρία Τσάλλα»: Η υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου που έγινε Ελληνίδα με πιστοποιητικό νεκρού μωρού

Δημοσιεύθηκε

στις


Τη δράση της Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα και έκανε διπλή ζωή με κλεμμένη ταυτότητα, ξεσκέπασε η ΕΥΠ, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τη Ρωσίδα κατάσκοπο στην Αθήνα.

Η Ρωσίδα, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, είχε το κατάστημα «Γαλάζιο» στο Παγκράτι, όπου πουλούσε πλεκτά και προϊόντα πλεκτικής.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έβαλαν στο στόχαστρο την υπόθεση κατόπιν πληροφόρησης τον Ιανουάριο για την ύποπτη δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα.

Μετά από έρευνα στο Ληξιαρχείο διαπιστώθηκε ανακολουθία έγχαρτου και ηλεκτρονικού αρχείου, καθώς είχαν κοπεί σελίδες και έπειτα είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα.

Οι Αρχές, αφού έστειλαν τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες Υπηρεσίες, την ταυτοποίησαν ως την Ιrena Alexandrovna Smireva.

Οι αναλυτές της ΕΥΠ, εκτιμούν οτι η 35χρονη Σμίρεβα, είναι γρανάζι ενός δικτύου Ρώσων κατασκόπων που ξεκινά απο την Πολωνία, περνά απο τη Γερμανία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρια και καταλήγει στη χώρα μας.

Όλοι τους, έχουν βγεί απο το πρόγραμμα «illegal», που αφορά σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων οι οποίοι στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στέλνονται σε χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου για να αναλάβουν ειδικό ρόλο με την ολη διαδικασία της «κατασκευής χαρακτήρων» να στοιχίζει στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ για τον καθε ενα κατασκοπο!

Όμως, μια σύλληψη σε Σλοβενια στις αρχές του χρόνου «έκαψε» το εγχείρημα και έτσι η Μοσχα αποφάσισε να τους αποσύρει άρον-άρον πίσω στην παγωμένη πρωτευουσα της Ρωσίας.

Εκτός από τη σύλληψη στη Σλοβενία, τη δράση της Ιρίνας Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ξέσκεπασε μια πληροφορία για τη διπλή ζωή της «Μαρίας Τσάλλα» και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο όνομα οδηγεί σε ένα μωρό που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991 και πέθανε αμέσως.

 

Η κατάσκοπος διέφυγε στη Ρωσία τον Ιανουάριο

Η κατάσκοπος διέφυγε τον Ιανουάριο στη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα.

Μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη (του πλήρωσε τα νοίκια) και την υπάλληλό της «Κατερίνα» και, επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λάπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.

Είναι παντρεμένη με Ρώσο κατάσκοπο στη Βραζιλία με τα στοιχεία «Daniel Campos», ο οποίος έφυγε με προορισμό τη Μαλαισία.

Φέρεται να είχε σχέση στη Βραζιλία και η σύντροφός του να τον δήλωσε αγνοούμενο, αναρτώντας σχετικές ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Πλήρη άγνοια για την πραγματική ταυτότητα της κατασκόπου είχαν η υπάλληλος και ένα άτομο με το οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση, όπως δήλωσαν.

 

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ

Σύμφωνα με ανακοίνωση, «η ΕΥΠ προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».

«Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα. Έχει ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ