Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μέτρα – ανάσα για τον κορωνοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους διαμορφώνει η κρίση του κορωνοϊου και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η ελληνική οικονομία έχει αντοχές.

Καθαρές απαντήσεις δεν υπάρχουν καθώς όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ο πλανήτης γενικότερα έχουν μπει σε αχαρτογράφητα ύδατα, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί παντού το πέπλο της αβεβαιότητας.
Μέσα σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, το ζητούμενο είναι να δοθούν ανάσες στις επιχειρήσεις και να μην επιστρέψουν οι εργαζόμενοι σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί, προκειμένου να υπάρξουν αναχώματα και να μην καταστραφεί όπως συνέβη την περίοδο των μνημονίων, ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας.

  • Άδεια ειδικού σκοπού: Το κόστος αυτής της άδειας θα επιμερίζεται μεταξύ του Δημοσίου, της επιχείρησης και του εργαζόμενου. Στόχος είναι να υπάρξουν διευκολύνσεις μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια και διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εργασίας.
  • Φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις: Δίνεται η δυνατότητα αναστολής στην καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις που έχουν κάνει στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Χρηματοδότηση: Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ύψος 1 δισ. ευρώ.
  • Δάνεια: Δίνεται η δυνατότητα για Χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Εγγυοδοτικός Μηχανισμός: Η δημιουργία του μηχανισμού αφορά σε χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ, καθώς και για δάνεια επενδυτικού σκοπού που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
  • Αναπτυξιακή Τράπεζα: Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας αυξάνεται κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο μήνες.
  • Ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια: Η επιδότηση επιτοκίου είναι για 3 μήνες για τους κλάδους που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό.
  • Επιδότηση 800 ευρώ: Το ποσό αφορά εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Η κάλυψη των 800 ευρώ, αφορά επίσης τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου.
  • Απαγόρευση απολύσεων, διατήρηση θέσεων εργασίας: Σε περίπτωση απολύσεων, αυτές θα θεωρούνται άκυρες. Επίσης υπάρχει ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
  • Επιδότηση ανεργίας: Παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες
  • Επαγγελματικά μισθώματα: Μείωση κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του επαγγελματικού μισθώματος που καταβάλλουν επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εάν πρόκειται για α΄ κατοικία.
  • Μείωση Φ.Π.Α: Πέφτει στο 6%, από 24%, σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό.
  • Αντικειμενικές αξίες: Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο σημερινό καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.
  • Αποπληρωμές δημοσίου: Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ύψους έως 30.000 ευρώ.
  • Χρεολύσια: Οι τράπεζες προχώρησαν σε αναστολή έως τον Σεπτέμβριο, των πληρωμών χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Αναστολή φόρων
Αφορούν τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Για τις επιχειρήσεις αυτές αναστέλλεται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου η καταβολή -χωρίς τόκους και προσαυξήσεις- των οφειλών Μαρτίου, για Φ.Π.Α., για βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα και για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών.
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία αναστέλλεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
Επίσης αναστέλλεται η καταβολή δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Και μετά τι;
Ζητούμενο είναι τι θα γίνει μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών  και εάν οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ.
Το θέμα εξετάζεται και θα δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, σε συνάρτηση με την ένταση και την έκταση των προβλημάτων.
Ζητούμενο είναι πως θα γίνει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Πρόκειται για ένα νέο μέτρο με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσει και θα έχει συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ.
Για την χρηματοδότηση κάθε επιχείρησης με τη μορφή αυτή, θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου της, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων.
Προϋπόθεση και σε αυτή την περίπτωση είναι, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Επιπλέον ενίσχυση ρευστότητας
Από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα Επιπλέον, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό.
  • Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.
  • Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.
  • Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του, κατά 250 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών
Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών είναι η αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων που ήταν πληρωτέες για το Μάρτιο για 4 μήνες.
Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται (π.χ. δικηγόροι, που πλήττονται από το κλείσιμο των δικαστηρίων), για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί, στις αρχές Απριλίου, ενίσχυση 800 ευρώ.
Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.
Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους θα καταβάλλεται το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, εάν το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Στήριξη εργαζομένων
Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αποζημίωση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.
Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η  αποζημίωση αφορά διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου και θα είναι αφορολόγητη.
Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.
Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλονται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες, και των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Μερική απασχόληση
Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;
Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με δική τους απόφαση, οι εργοδότες εξακολουθούν να υποχρεούνται να καταβάλλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται αποζημίωση θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το Υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους.
Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζόμενους και οι εργοδότες θα δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη», σε ειδική ενότητα που θα δημιουργηθεί, τους εργαζόμενους που απασχολούσαν σε επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή.

Θέσεις εργασίας, άνεργοι
Η απαγόρευση των απολύσεων ισχύει από τις 19 Μαρτίου και αφορά όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής.
Επίσης, προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες για ακόμη δύο μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31/3/2020.

Χρεολύσια, επιταγές
Οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.
Άμεση θα είναι η αντιμετώπιση ενός μεγάλου θέματος που αφορά την αγορά και είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές.

Διευκόλυνση ασθενών
Ο ΕΟΠΥΥ δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι 30/6/2020 για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όσοι ασθενείς λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους  από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να ορίσουν άτομο που θα παραλαμβάνει τα φάρμακά τους με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, η οποία δεν χρειάζεται θεώρηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ