Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κύμα αντιδράσεων για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Η τροπολογία θα ψηφιστεί από τη Βουλή σήμερα Μεγάλη Τρίτη, λίγο πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, η τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

 

Δημόσια αντιπαράθεση Τζανερίκου – Βορίδη

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας, σε μια κίνηση που θεωρείται πρωτοφανής για ανώτατο δικαστικό, προχώρησε ο πρόεδρος του τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος. Ο αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, ενώ εκτιμά ότι η κατάθεση της συμπληρωματικής ρύθμισης είναι φωτογραφική και αποτυπώνει δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Στον κ. Τζανερίκο απάντησε, με δική του ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή», ενώ τόνισε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».

 

«Θα γίνει μια μικρή δίκη στον Άρειο Πάγο»

Μια σειρά συνταγματολόγοι έχουν τοποθετηθεί σχετικά με την πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για το «μπλόκο» στο κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη.
Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος δήλωσε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο πάντως πράγματι και το είπα και λέγοντας πριν ότι δεν ήταν αναγκαία, αυτό ήταν ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή και εσωτερική λειτουργία του δικαστηρίου. Όμως ξαναλέω, κατά τη γνώμη μου, από μόνη της η νομοθετική αυτή ρύθμιση όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε δηλαδή δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθέτηση, δεν νομίζω ότι είναι παράνομη».

 

«Τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση»

Ο Πάνος Λαζαράτος, καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Θεωρώ θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις, ιδίως την πρωτοβουλία του ανώτατου δικαστή σε μία τέτοια στιγμή που αν θέλετε τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση, θεωρώ πως θα κάνει δήλωση αποχής από τη διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες. Μιλάει για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει, δεν πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση σε καμία περίπτωση, πρόκειται και πάλι για γενική και αφηρημένη ρύθμιση η οποία εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις αυτή την απόφαση».

Στην υπόθεση παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε «θεσμικά αδιανόητο» τον δημόσιο διάλογο του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο ίδιος πρότεινε να νομοθετηθεί η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί για την υπόθεση.

«Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

 

«Διασφάλιση της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου»

Ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Επικεφαλής Επιτροπής Επιστημονικού Συμβουλίου Νομικής Λευκωσίας τόνισε: «Δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση ούτε στο έργο ούτε στην οργάνωση ούτε στη λειτουργία του δικαστηρίου. Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης. Αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιος αριθμό δικαστών. Η ρύθμιση έχει στόχο την διασφάλιση της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου, έναντι πιθανών ενστάσεων».

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Χαράλαμπος Ανθόπουλος δήλωσε ότι μένει έκπληκτος με το επιθετικό ύφος και το απροσδόκητο ύφος λόγου για ανώτατο δικαστή. «Το επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν είναι εύλογο καθώς ούτε μια τέτοια υπόθεση είχε ξαναγίνει. Η ρύθμιση είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος και μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κ. Τζανερίκου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Αναγκαιότητα αντιναζιστικής νομοθεσίας»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σε ανάρτησή του, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι: «Τώρα η κυβέρνηση εισπράττει τις συνέπειες των επιλογών της. Αντί να νομοθετήσει μια καθαρή διάταξη βασιζόμενη στην καταδίκη για τη διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, με δέσμια αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου και με πλατιά νομιμοποίηση στη Βουλή, προχώρησε μόνη της και άνοιξε τον δρόμο της πολιτικοποίησης της απόφασης με κρίση για το αν το κόμμα εξυπηρετεί την ‘ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος’».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Αυτός ήταν και ο λόγος που στην πρότασή μας στη σχετική συζήτηση μιλήσαμε για την αναγκαιότητα αντιναζιστικής νομοθεσίας. Γιατί μόνο ο φασισμός και ο ναζισμός διαθέτουν προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, που σε συνδυασμό με την οικοδόμηση ενός αντιδραστικού κινήματος μπορούν να σημάνουν την εκχώρηση της εξουσίας, με συνέπεια όλα τα φρικιαστικά εγκλήματα που ξέρουμε».

 

Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα

Η νέα τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η Χαριλάου Τρικούπη, σε ανακοίνωση, τόνισε ότι «αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις». Ωστόσο, σημείωσε ότι «ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».

 

«Μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς».

Στην ίδια ανακοίνωση πρόσθεσε ότι: Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος.

Όπως καταγγέλλει και ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή συνιστά πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και στην λειτουργία του Αρείου Πάγου.

Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς.

Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και αποτελούσε την μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί.

Τώρα, σε αυτήν την παρωδία ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη».

 

«Επικίνδυνες διατάξεις»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας από τη μεριά του ΚΚΕ σε ομιλία του την Παρασκευή 7/4 σημείωσε για την τροπολογία ότι: «Τώρα με αφορμή την υπόθεση με το κόμμα του ναζί Κασιδιάρη, η κυβέρνηση και διάφορα άλλα παπαγαλάκια χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, όταν είναι οι ίδιοι που ανέχονται και στρώνουν το έδαφος με την πολιτική τους στον ρατσισμό και τον ναζισμό, όταν είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνονται για την καθυστέρηση στη δίκη της XA, που αν είχε ολοκληρωθεί, δεν θα έμπαινε θέμα για τη συμμετοχή τέτοιων ναζιστών εγκληματιών στις εκλογές.

Και τώρα προσπαθούν να την αποτρέψουν με επικίνδυνες διατάξεις, αποδίδοντάς τους μάλιστα τον τίτλο του «αντισυστημικού», όταν αποδεικνύεται ότι τέτοια κόμματα είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος».

Τη συμπληρωματική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη θα καταψηφίσει και το ΜέΡΑ25, όπως είχε κάνει και με την πρώτη τροπολογία.

Την τροπολογία αναμένεται να καταψηφίσει και η Ελληνική Λύση.

 

Πότε θα παρθεί η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου, όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, έλεγχος που θα ξεκινήσει στο ανώτατο δικαστήριο από τις 2 Μαΐου.

 

[Πηγή: syneidisi.com]

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ