Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Κρίσιμη εβδομάδα για το λιανεμπόριο – Με το βλέμμα στο Πάσχα οι έμποροι

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την εβδομάδα που ξεκινά, θα κρίνει τον χρόνο καθώς και τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς. Ο αυξημένος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, συνεχίζουν προκαλούν προβληματισμό και μέχρι την Παρασκευή που θα  συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των ειδικών προκειμένου να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση, τα δεδομένα θα εξετάζονται διαρκώς.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν τονίσει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα στον σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση των μέτρων, η επαναλειτουργία των καταστημάτων την 16η Μαρτίου μοιάζει ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο όσο τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα και πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει η Δευτέρα 22 Μαρτίου.  Στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου, σταδιακά, να ανοίξει η αγορά και η κοινωνία, όπως σημείωσε το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ενώ συγκεκριμένα για το λιανεμπόριο δήλωσε ότι κάθε 15 μέρες που μένει κλειστό, κοστίζει στην οικονομία περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Αγωνία για τον πασχαλινό τζίρο

Για τον εμπορικό κόσμο, που βλέπει την ημερομηνία ανοίγματος της αγοράς να μεταφέρεται από τη μία εβδομάδα στην άλλη, θεωρείται από τη μία πλευρά επιτακτική η ανάγκη τα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν άμεσα, ωστόσο η μεγάλη αγωνία είναι ο Απρίλιος και ο πασχαλινός τζίρος. Με την εκπτωτική περίοδο να έχει ουσιαστικά χαθεί, καθώς ακόμη και η παράταση ενός μήνα που δόθηκε «κυλάει» με κλειστά καταστήματα, η ύστατη ελπίδα για το λιανεμπόριο είναι να λειτουργήσει κανονικά τις ημέρες πριν από το Πάσχα. «Δεν θα αντέξουμε να χαθεί και δεύτερο Πάσχα» τονίζουν χαρακτηριστικά οι έμποροι.  Αυτό, όπως εξηγούν, σημαίνει ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό ώστε να μην χρειαστεί να ξαναμπεί λουκέτο μέσα στον Απρίλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται από την κυβέρνηση τρόποι για την μείωση της κινητικότητας στην αγορά ώστε όταν τα καταστήματα ανοίξουν, να μη δημιουργηθούν εικόνες συνωστισμού στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους. Άλλωστε ο μεγαλύτερος προβληματισμός και των ίδιων των επιδημιολόγων δεν είναι η τήρηση των μέτρων εντός των καταστημάτων, που όπως έδειξε και η προηγούμενη εμπειρία δεν καταγράφηκαν παραβάσεις, αλλά οι ουρές έξω από αυτά και η αυξημένη κινητικότητα.

Έτοιμο το 13032 για το λιανεμπόριο

Ο πενταψήφιος αριθμός 13032 που προορίζεται ακριβώς για να περιορίσει αυτό το φαινόμενο καθώς επιτρέπει μία μετάβαση την ημέρα σε εμπορικό κατάστημα και σε συγκεκριμένο διάστημα 3 ωρών είναι ήδη σε λειτουργία και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μόλις ανοίξει η αγορά. Από εκεί και πέρα μένει να φανεί τις επόμενες μέρες εάν στα μέτρα που θα επιλέξει η κυβέρνηση θα είναι και κάτι αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζεται από την Πέμπτη στα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ. Εάν δηλαδή θα υπάρχει και χιλιομετρικό όριο για τις μετακινήσεις σε εμπορικά καταστήματα. Άλλωστε ο γεωγραφικός περιορισμός προκειμένου να μειωθούν οι άσκοπες μετακινήσεις και να ενισχυθούν παράλληλα οι τοπικές αγορές αποτελούσε και πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ήδη από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εμπόρων βλέπουν με αγωνία την επόμενη μέρα τονίζοντας ότι οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις μέσα σε στην πανδημία σε συνδυασμό και με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν ήδη από τη δεκαετή οικονομική κρίση. «Είναι ανάγκη να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν υπόψη τους τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας την επόμενη ημέρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της Συνομοσπονδίας με θέμα «Ιδιωτικό Χρέος και Πανδημική Κρίση». «Το μεγάλο πρόβλημα στο εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές και η διαχείρισή τους την επόμενη μέρα. Επιπλέον είναι ανάγκη να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο» πρόσθεσε ο κ. Καρανίκας.

Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ