Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κορωνοϊός: Εξαπλώνεται ο ιός σε Φλωρεντία και Σικελία – Πόλη φάντασμα το Μιλάνο [Βίντεο, Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει εφαρμόσει η Ιταλική κυβέρνηση για τον περιορισμό του ιού, κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται πλέον στην κεντρική και νότια Ιταλία. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την Ιταλία είναι 229 ενώ 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές της Ιταλίας για τον κορωνοϊό, καθώς κατεγράφησαν νέα κρούσματα της επιδημίας στα κεντρικά και τα νότια της χώρας.

Συγκεκριμένα, ένας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στην Φλωρεντία, ενώ μία τουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, που επίσης έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό, εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας. Όπως έγινε γνωστό οι αρμόδιες Αρχές έθεσαν σε καραντίνα όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της τουρίστριας.

Τα θύματα του φονικού ιού μέχρι στιγμής στην Ιταλία 

Τελευταίο θύμα του κορωνοϊού, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα, ήταν ένας άνδρας 62 ετών από την Λομβαρδία, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση. Οι υπόλοιποι έξι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από το ιογενές στέλεχος Covid-19 και έχασαν τη ζωή τους είναι οι εξής:
  • Αντριάνο Τρεβιζάν, 78 ετών από την Πάντοβα. Πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου. Βρισκόταν για περίπου 10 ημέρες νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο της Σκιαβόνια, στην Πάντοβα, με πνευμονονία. Αν και δεν είχε ταξιδέψει ποτέ του στην Κίνα, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του εξετάστηκε για τον κορωνοϊό και βρέθηκε θετικός.
  • Μία γυναίκα 75 ετών, κάτοικος της περιοχής Καζαλπουστερλένγκο, μία από τις κοινότητες στην «κόκκινη ζώνη» της επαρχίας Λοντιτζιάνο. Πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου. Εξετάστηκε μετά θάνατον και βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.
  • Άντζελα Ντέντι68 ετών από το Τρεσκόρε Κρεμάσκο της Κρεμόνα. Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο της Κρέμα. Η κλινική της κατάσταση ήταν εξαιρετικά βεβαρημένη, καθώς ήταν καρκινοπαθής. Λίγο προτού πεθάνει, είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της βρέθηκε επίσης θετική στον κορωνοϊό.
  • Ένας άνδρας 84 ετών από την περιοχή Βίλα ντι Σέριο, πέθανε στο Μπέργκαμο, στο νοσοκομείο «Πάπας Ιωάννης». Είχε διακομιστεί εκεί από το νοσοκομείο του Αλτζάνο Λομπάρντο, σε σοβαρή κατάσταση, συνέπεια των συμπτωμάτων του κορωνοϊού.
  • Ένας άνδρας 88 ετών, ο οποίος γεννήθηκε στο Καζέλε Λάντι, σε ένα χωριό της «κόκκινης ζώνης» ήταν το πέμπτο θύμα του κοροναϊού στην Ιταλία.
  • Μια γυναίκα, κάτοικος της Κρέμααγνώστων λοιπών στοιχείων, πέθανε στο νοσοκομείο της Μπρέσια, έχοντας διαγνωστεί με τον κοροναϊό. Ήταν επίσης καρκινοπαθής και νοσηλευόταν σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Σταματούν οι σχολικές εκδομές σε όλη την χώρα μέχρι τις 15 Μαρτίου 

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον Τύπο, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδειχθούν αποτελεσματικά, να περιοριστεί αμέσως μετά.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ΄όλη την επόμενη εβδομάδα. Ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Στον αέρα το καρναβάλι της Βενετίας 

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επίσης, είναι πιθανό να ακυρωθούν πολλές από τις κεντρικές εκδηλώσεις του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Και στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη, από αύριο μέχρι και το τέλος του μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια, όπως και οι μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες της περιοχής.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Μιλάνο: Άδειοι δρόμοι, καφέ και εστιατόρια

Το Μιλάνο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού, ζει πλέον σε άλλους ρυθμούς. Η πολύβουη πόλη με τα γεμάτα καφέ και τις ξακουστές μπουτίκ διάσημων οίκων μόδας δείχνει πλέον άδεια.

Ο κόσμος είναι φοβισμένος και όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους -κυρίως τουρίστες- φορούν απαραιτήτως μάσκα. Οι εναπομείναντες τουρίστες φωτογραφίζονται έξω από τα μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα φορώντας μάσκες. Ο καθεδρικός της πόλης, η Σκάλα του Μιλάνου και πολλά ακόμη είναι κλειστά για το κοινό.

Εστιατόρια, κομμωτήρια, μπαρ, κέντρα αισθητικής παραμένουν ανοιχτά, αλλά ο κόσμος που περνά τις πόρτες είναι λιγοστός. Στην Via Montenapoleone και στους άλλους δρόμους οι μπουτίκ είναι άδειες. Οι υπάλληλοι των καταστημάτων καλωσορίζουν τους λιγοστούς πελάτες που περιφέρονται μπροστά από τα ράφια, την ώρα που, υπό νορμάλ συνθήκες, θα εξυπηρετούσαν τρέχοντας τις ορδές των τουριστών.

Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ

Ο πανικός που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα έχει οδηγήσει πολλούς στα σούπερ μάρκετ. Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άδεια ράφια. Τα χαρτομάντιλα, οι κονσέρβες και τα απολυμαντικά τζελ εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ με τους καταστηματάρχες να καθησυχάζουν τον κόσμο.

Ο Σάμι Καχάλε, γενικός διευθυντής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Esselunga, αναφέρει: «Δεν υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων στις αποθήκες μας και δεν αναμένεται να έχουμε. Ως εκ τούτου, θέλουμε να καθησυχάσουμε τους πελάτες μας πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάλειπτα και τους καλούμε να αγοράσουν ποσότητες μόνο για τις συνήθεις ανάγκες κατανάλωσης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ