Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Καύσωνας: “Σπάνε τα κοντέρ” οι θερμοκρασίες – Εκτοξεύεται η ζήτηση του ρεύματος

Δημοσιεύθηκε

στις

“Καμίνι” παραμένει η χώρα και σήμερα, Τρίτη, με τον καύσωνα να φτάνει σε ασύλληπτα επίπεδα και με μέγιστες θερμοκρασίες έως τους 44-45 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί:
  • στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς,
  • στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45,
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς,
  • στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42,
  • στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς,
  • στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 44-46 βαθμών Κελσίου αναμένονται τη Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, ενώ πολύ υψηλός διατηρείται και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη (03/08-04/08).

 

Σπάει ρεκόρ η ζήτηση του ρεύματος

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η ηλεκτροδότηση της χώρας, κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό αλλά και σύσσωμη την ενεργειακή υποδομή, από τις μονάδες μέχρι τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφευχθεί η κατάρρευσή του συστήματος.

Ο καύσωνας, που συνεχίζεται για έβδομη μέρα με νέα 45άρια, αναμένεται να οδηγήσει σε κορύφωση τη ζήτηση και να φτάσει τα 10.700 MW, φορτία που είχαμε να δούμε από την κρίση του 2007 όταν στις 24 Ιουλίου του ίδιου χρόνου και χωρίς την συνδρομή φωτοβολταικών ή αιολικών σταθμών, είχε φτάσει τα 10.610 MW. Τότε εξαιτίας βλάβης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, επιστρατεύτηκε η βίαιη έξοδος φορτίων από το σύστημα για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακάουτ.

Πρόκειται για ένα από τα επιχειρήματα που άκουσε χθες στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, ο Πρωθυπουργός από τα στελέχη της ομάδας διαχείριση της κρίσης, όταν θέλησε να μάθει αν ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα με ακραία καιρικά φαινόμενα και στο παρελθόν.

Ο κίνδυνος αναμένεται να συνεχιστεί και μετά την επέλαση του καύσωνα σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς καθώς η ενίσχυση των ανέμων προς το τέλος της εβδομάδας αυξάνει τις πιθανότητες πυρκαγιάς και βάζει σε κίνδυνο τις γραμμές μεταφοράς αλλά και το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.

Την ίδια στιγμή, η αυξημένη ζήτηση εκτοξεύει την τιμή της χονδρεμπορικής που σήμερα εκτιμάται να σημειώσει νέο ρεκόρ στα 154,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τις αντίστοιχες τιμές να βρίσκονται στο κόκκινο και στις γειτονικές μας χώρες, επηρεάζοντας τα τιμολόγια ρεύματος που ενσωματώνουν τις σχετικές ρήτρες αναπροσαρμογής.

 

 
[Πηγή: protothema.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ