Αναλαμβάνει η Lamda Development για την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης

Ειδικότερα, με το άρθρο 67 του σχεδίου νόμου «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, ρυθμίσεις μεταφορών και άλλες διατάξεις» θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες όλες οι εγκαταστάσεις (κτήρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές) που έχουν ανεγερθεί μέχρι σήμερα στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, με σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του υπουργού Ανάπτυξης που θα εκδοθούν μετά από εισήγηση της Ελληνικό ΑΕ εντός ενός μήνα από την ψήφιση του νόμου. Οι διαπιστωτικές πράξεις επέχουν θέση άδειας κατεδάφισης, με εξαίρεση συγκεκριμένα κτήρια στο Ελληνικό που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή διατηρούμενα.

Προβλέπεται, ακόμη, πως «η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης των κτηρίων και εν γένει κτισμάτων και κατασκευών (…) διενεργείται πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development», πρόβλεψη που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται πως οι κατεδαφίσεις αρκετών κτηρίων διενεργούνται «από και με δαπάνη» της Lamda Development ενώ για ορισμένα άλλα κτίρια ή κατασκευές, η δαπάνη θα βαρύνει την Ελληνικό ΑΕ. Προβλέπεται ακόμη πως ορισμένα κτίρια θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται -π.χ. τα κτήρια των σωματείων ΑΜΕΑ, τα κτήρια που στεγάζεται η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του υπουργείου Ναυτιλίας κ.α.