Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Καταιγίδα» από αφρικανική σκόνη – Πότε φεύγει, γιατί είναι πλέον επικίνδυνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιατί η καταγίδα αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας είναι επικίνδυνη. Πότε υποχωρεί το φαινόμενο.

Η επέλαση της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας συνεχίζεται και είναι το γεγονός ότι το βαρομετρικό που έρχεται από Αφρική φέρνει υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται ακόμα και στους 26 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα η αφρικανική σκόνη δεν είναι πλέον αθώα, αλλά επικίνδυνη, όπως λένε οι πνευμονολόγοι.

Για σήμερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.

Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά.

Τα φαινόμενα γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα εξασθενήσουν και από τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Συστάσεις από τους Πνευμονολόγους

Συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξαιτίας του εκρηκτικού «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης που έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε περιοχές της χώρας.

Η Ένωση, σημειώνει πως τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. «Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και την εξωτερική άθληση τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης», τονίζει η Ένωση.

«Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους», σημειώνουν οι πνευμονολόγοι.

Γιατί η αφρικανική σκόνη είναι πλέον επικίνδυνη

Δεκάδες είναι τα περιστατικά ανθρώπων που σπεύδουν τις δύο τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία, από τα αναπνευστικά προβλήματα που τους δημιουργεί η αφρικανική σκόνη.

Όπως δηλώνει στο Dnews, η πνευμονολόγος-φυματιολόγος, Πρόεδρος της Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, κ. Στ. Τσικρικά, αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες, σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε αστικά κέντρα και Σέρρες, Βόλο, Καβάλα και όλη την Κρήτη, πολύς κόσμος σπεύδει στα νοσοκομεία με συγκεκριμένα συμπτώματα. Ερεθιστικό βήχα, ξεραμένος λαιμός, βράχνιασμα στη φωνή.

«Η σκόνη επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να έχουν κρίση βρογχικού άσθματος. Οι έγκυες πρέπει να προσέχουν πολύ γιατί ο συνεχής και ερεθιστικός βήχας μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και ακόμα και πρόωρο τοκετό. Το ίδιο πρέπει να προσέχουν και οι γυναίκες που θηλάζουν. Γιατί ότι περιέχει η σκόνη εισπνέεται και δημιουργεί τοπικές φλεγμονές και περνούν στα μικρά παιδιά. Επίσης τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αλλά κυρίως άσθμα, αλλεργικές ρινίτιδες και καρδιοαγγειακά νοσήματα», αναφέρει η κ. Τσικρικά.

Η σκόνη αυτή που έρχεται από την Αφρική, είναι πλέον επικίνδυνη, σύμφωνα με την κ. Τσικρικά. «Μεταφέρει ψευδάργυρο, μόλυβδο, πολλά βαρέα μέταλλα. Από τους πολέμους στην Αφρική, αλλά και την κλιματική αλλαγή, έχουν αλλάξει οι τιμές της υγρασίας και της θερμοκρασίας. Με αποτέλεσμα αυτό που εισπνέουμε να δημιουργεί φλεγμονή. Με τον τρόπο αυτό εκκρίνονται τοξικές ουσίες στον οργανισμό και από εκεί δημιουργούν τοπικά, προβλήματα».

Σύμφωνα με τη γιατρό, αυτές τις ημέρες, καλό είναι να αποφεύγεται η εξωτερική άσκηση, αλλά και να μην βγουν χωρίς λόγο έξω τα μικρά παιδιά. «Δεν είναι καλή ημέρα, να βγουν τα παιδιά να παίξουν σήμερα, ιδιαίτερα δε αν κάποια πάσχουν από βρογχικό άσθμα. Ευπαθείς ομάδες, καρδιοπαθείς, έγκυες, λεχώνες, άνθρωποι με βρογχικό άσθμα, πρέπει να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους και φυσικά αποφεύγουν την εξωτερική άσκηση. Και να αποφεύγουν βέβαια και το κάπνισμα», αναφέρει.

Η κ. Τσικρικά, υπογραμμίζει ιδιαίτερα, ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τα διάφορα γιατροσόφια και fake news, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί πώς μεταφέρεται η αφρικανική σκόνη στη χώρα μας

«Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θεόδωρος Κολυδάς για την αφρικανική σκόνη που «πνίγει» και τη χώρα μας.

Στην ανάρτησή του στο X, ο Θεόδωρος Κολυδάς αναφέρει για την αφρικανική σκόνη: «Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας.

Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947. Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

«Μεταφορά σκόνης από την Αφρική»

«Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Τσαντ.

Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας.

Από την κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947. Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.

Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Πότε φεύγει η αφρικανική σκόνη

Από τα δυτικά καθαρίζει σταδιακά η σκόνη στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Ήδη στο Ιόνιο από το πρωί οι άνεμοι έχουν στραφεί σε δυτικούς, στο Αιγαίο παραμένουν οι νοτιάδες μάλιστα στα πιο ανατολικά τμήματα θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αν και σε σχέση με τις χθεσινές τιμές θα παρουσιάσει μικρή πτώση θα παραμείνει πάνω από τις κανονικές τιμές. Στην Κρήτη οι άνεμοι ήδη το μεσημέρι δεν θα πνέουν νοτιάδες που ανέβασαν πολύ τη θερμοκρασία χθες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν για ημέρες, όλη την νέα εβδομάδα. Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Δευτέρα και η Τρίτη. Ενδεικτικά το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία και στην Αθήνα θα είναι στους 24 -25 βαθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ