Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Καιρός: Έρχεται το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών – Τι θερμοκρασίες θα δούμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Η εκτίμηση του Κώστα Λαγουβάρδου. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία.

Tο θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι αυτό που έρχεται, όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, στηριζόμενος στα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Ενδεικτικά, χθες Σάββατο, είχαμε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στέλνοντας πολλούς στις παραλίες. Στο Άσσος Κορινθίας το θερμόμετρο έδειξε 32 βαθμούς, στο Ηράκλειο και στη Σκάλα Μεσσηνίας πάνω από 31 ενώ στη Σπάρτη, την Πιερία και το Αγρίνιο η θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου.

Και ενώ οι πολίτες χαίρονταν τον καλό καιρό και τις θερμοκρασίες, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι έχουμε μπροστά μας ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Μιλώντας στο Mega ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος είπε ότι οι συνθήκες που είχαμε, ήταν μόνο η αρχή.

«Μια τάση του καιρού για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων το οποίο βλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και μάλιστα με απόκλιση η οποία πιθανόν να είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι δυσοίωνα είναι τα προγνωστικά δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη, όπως δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο) με τις γκρι μπάρες να δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος), και τους γκρι κύκλους να δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Τα κόκκινα στίγματα «Χ» δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

meteo_2faf2.jpg

Γενικά «μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές».

Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ