Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αντικειμενικές αξίες: Εντάσσονται 505 περιοχές και οικισμοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην εφαρμογή για πρώτη φορά αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια θα προχωρήσει το 2025 το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, δύο είναι τα βασικά θέματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. Το ένα είναι οι νέες εντάξεις που εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια και οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε στρέβλωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων καθώς οι τιμές καθορίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση έναντι εκείνων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με τη διαδικασία επανεκτίμησης των αντικειμενικών αξιών σε δήμους που είχαν υποβάλει ενστάσεις και τελικά έγινε αποδεκτή από τη φορολογική αρχή η προσφυγή τους για αλλαγή στις νέες τιμές της εφορίας που εφαρμόζονται από τις αρχές του 2022.

Όσον αφορά στις αναπροσαρμογές για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, που αφορούν αυτή τη στιγμή 13.808 ζώνες η κυβέρνηση δεν βιάζεται.

Το 2023 η μέση αύξηση τιμών πώλησης ακινήτων διαμορφώθηκε στο 12% για όλες τις κατηγορίες ακινήτων ανεξαρτήτως έτους κατασκευής και η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο του καταγεγραμμένου ετήσιου πληθωρισμού στην Ελλάδα για το προηγούμενο έτος (4,2%).

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και τις περιοχές που πρόκειται να εφαρμοστούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Καραγεώργη Σερβίας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής για να ενταχθούν στο νέο σύστημα οι 505 εκτός σχεδίου περιοχές και οικισμοί. Για παράδειγμα, προς ένταξη στο νέο αντικειμενικό σύστημα είναι περιοχές στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στην Ανθούσα Αττικής, στον Λαγανά Ζακύνθου και σε πολλούς άλλους μικρούς οικισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ