Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα: Έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης ρεύματος δημιουργεί ισχυρούς κινδύνους που καλείται να διαχειριστεί ο ΑΔΜΗΕ.

Με σκοπό να να αποφευχθεί κίνδυνος μπλακάουτ το Πάσχα, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων αναμένεται να προχωρήσει στην λήψη έκτακτων μέτρων. Αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει η Ομάδα με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Δημήτρη Φούρλαρη, προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα αυτα.

Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μετά την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το πρόβλημα κατά τον ΑΔΜΗΕ έχει προκληθεί εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών και της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ που εγκυμονούν κινδύνους μπλακ – άουτ, κυρίως τις μέρες που τα φορτία είναι πολύ χαμηλά, χτυπώντας κόκκινο συναγερμό για τις μέρες του Πάσχα.

Ο λόγος όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές είναι ότι όσο παράγουν τα φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα ενέργεια, περιορίζεται η λειτουργία των συμβατικών μονάδων που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του συστήματος. Όταν λοιπόν οι τελευταίες καλούνται να καλύψουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ, όταν για παράδειγμα δεν φυσάει ή όταν δεν υπάρχει ήλιος, απαιτείται χρόνος για να λειτουργήσουν και αυτό δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια του συστήματος. Μέχρι σήμερα, οι δυσλειτουργίες αυτές αντιμετωπίζονταν με περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, οι οποίες όμως φαίνεται ότι λόγω της έντασης του φαινομένου δεν είναι ικανές να αποσοβήσουν τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος αν δεν ληφθούν και πρόσθετα μέτρα.

Σκοπός της αυριανής σύσκεψης για την οποία ενημερώθηκε χθες και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση, να εκτιμηθεί το εύρος του προβλήματος και να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες λύσεις.

Σε περικοπές της πράσινης παραγωγής, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ και την 25η Μαρτίου που λόγω καλοκαιρίας υπήρξε αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ αλλά λόγω της ημέρας χαμηλή κατανάλωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες κινήσεις υπάρχουν συχνά από τις αρχές του έτους.

Μία από αυτές είναι οι περικοπές ΑΠΕ, με την συμβολή και του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος καλείται να βάλει φρένο και στην ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο διανομής. Επιπλέον, εξετάζεται η περικοπή και των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με πάγωμα των δικαιωμάτων στις διασυνδέσεις κάτι που ήδη έχει ζητήσει ως μέσο πρόληψης από την ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ