Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Η ζωή μας στο ενοίκιο: Κάθε μήνα με το χέρι στην… τσέπη – Εφορία, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και επιστρεπτέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις έναντι του κράτους και το βέβαιο είναι, ότι θα πληρώνουμε κάθε μήνα, προκειμένου να αποπληρώνουμε τις οφειλές μας.

Τα προηγούμενα χρόνια το «μαρτύριο» για τους περισσότερους άρχιζε από τον Ιούλιο μέσω της φορολογικής δήλωσης, αλλά πλέον το τοπίο είναι διαφορετικό και θα πρέπει συνεχώς να βάζουμε το χέρι στην τσέπη.
Η αλλαγή έχει σχέση με το γεγονός ότι θα πληρώνουμε σε περισσότερες δόσεις τις υποχρεώσεις μας, σε μια προσπάθεια να είναι πιο άνετη η εξόφληση και να μην δίνονται συνεχώς παρατάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι θα ζούμε στο… ενοίκιο, αφού ένα μέρος των αποδοχών μας θα πρέπει να το δίνουμε στο κράτος με το λογαριασμό να γίνεται εξαιρετικά βαρύς για όσους έχουν παρατείνει τις υποχρεώσεις τους.

Ας δούμε αναλυτικά τις αλλαγές που έρχονται:
1.      Εφορία σε 8-10 δόσεις: Επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το 2021. Με τον τρόπο αυτό θα προσυμπληρωθούν στη δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν. Στόχος είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει έως τα τέλη Μαρτίου και παράλληλα να διευρυνθούν οι δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία θα γίνουν 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις.  Το ποσό θα είναι το ίδιο, αλλά θα δοθούν ταμειακές ανάσες στους φορολογούμενους, ώστε να μπει φρένο  στο κύμα των απλήρωτων φόρων. Ο σχεδιασμός προβλέπει η πρώτη δόση για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα να καταβληθεί στα τέλη Απριλίου.
2.     ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις: Προ των πυλών είναι οι ανατροπές και στο θέμα της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ που θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και η εξόφληση του θα γίνει σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις πιθανότατα σε 10. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι μόλις αποπληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2021 στα τέλη του επόμενου μήνα, πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε τον φετινό. Το μόνο παρήγορο είναι η πλειονότητα των νοικοκυριών με μικρή ή μεσαία ακίνητη περιουσία θα έχει ελάφρυνση με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο,  επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές με μεγάλη αύξηση της αντικειμενικής τιμής και κυρίως σε ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο σύστημα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 3%-4% λόγω του «κουρέματος» των φετινών εισπράξεων κατά 60 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τη σωρευτική μείωση στο 25% Στον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενος διεύρυνσης του περιουσιακού κριτηρίου μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Ως προς τον συμπληρωματικό φόρο, η ενσωμάτωσή του στον κύριο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν αρκετοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έως τώρα είχαν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα αξίας περίπου 50.000-100.000 ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου, είναι η επιβολή φόρου για κάθε ακίνητο χωριστά με βάση μια νέα ενιαία κλίμακα που θα έχει περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Αυτοί με τη σειρά τους, θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, άνω των 250.000-300.000 ευρώ το καθένα, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι υψηλότερος.

Από το παρελθόν

Αυτές βέβαια οι υποχρεώσεις αφορούν αυτούς που δεν έχουν οφειλές από τα προηγούμενα χρόνια, γιατί όσοι τις άφησα  για φέτος, θα δουν τον λογαριασμό να φουσκώνει ακόμη περισσότερο.
Όσοι δεν έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας ή όσοι έχουν ακόμη οφειλές από τα λεγόμενα κορονοχρέη, θα πρέπει να είναι πολύ ψύχραιμοι προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Τα χρέη μπορεί να πήραν παράταση, μετά από τα αιτήματα της αγοράς για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το κράτος τα ξέχασε και οι φορολογούμενοι δεν θα τα πληρώσουν.
Οι παρατάσεις φτάνουν στο τέλος τους και ο λογαριασμός θα είναι ιδιαιτέρως φουσκωμένος σε μια συγκυρία, όπου η αγορά ψάχνει ακόμη τα πατήματα της για να βγει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει είναι το γεγονός ότι εντείνονται οι πιέσεις από επαγγελματικούς φορείς για μικρές παρατάσεις, μήπως και βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ας δούμε τις παρατάσεις που έχει δώσει το οικονομικό επιτελείο για να γίνει αντιληπτό πόσο δύσκολη από πλευράς φόρων είναι η φετινή χρονιά:
Α.  Έως 26 Ιανουαρίου οι 36-72 δόσεις: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα τις διαδικασίες -καθώς δεν δόθηκε παράταση-, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση που πήρε μικρή παράταση. Τα περιθώρια τελειώνουν στις 26 Ιανουαρίου σχετικά με τις 36-72 δόσεις που αφορούν σε χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονόμων αποφάσισε να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής αίτησης, καθώς το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει χαμηλό. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/12/2021, ενώ πλέον οι τουλάχιστον 820.000 φορολογούμενοι που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν θα έχουν περιθώριο έως και τις 26 Ιανουαρίου. Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση των 36 δόσεων θα μπορούν να αποπληρώσουν άτοκα την οφειλή τους. Όσοι επιλέξουν τη λύση των 72 δόσεων θα έχουν επιτόκιο 2,5%. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τυχόν καθυστέρηση στην καταβολής της δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.
Β. Έως 28 Φεβρουαρίου τα τέλη Κυκλοφορίας: Λίγο πριν από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ανακοινώθηκε μια μεγάλη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να τα πληρώσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η πληρωμή τους θα γίνει είτε απευθείας μέσω web banking σκανάροντας το μοναδικό QR Code που θα έχει το ειδοποιητήριο, είτε απλά επιλέγοντας την εφαρμογή της τράπεζας του για να ολοκληρώσει την πληρωμή. Όσοι αδυνατούν να το κάνουν με αυτούς τους τρόπους έχουν τη δυνατότητα και φέτος να τα πληρώσουν στο ταμείο της τράπεζας. Στην περίπτωση που κάποιος δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας που του αναλογούν θα πληρώσει πρόστιμο που είναι ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα τους. Όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν τέλη, για να μην κινδυνεύουν από πρόστιμα, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.
Γ. Έως τα τέλη Ιουνίου η επιστρεπτέα προκαταβολή: Η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, υποχρέωσε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέα παράταση καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η παράταση ισχύει έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να ξεκινήσει η αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η κυβέρνηση αποφάσισε μετάθεση της πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022.  Επίσης, σε όσους μπορούν, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.  «Ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2021 προσέγγισε τον τζίρο των επιχειρήσεων του 2019. Την τελευταία διετία οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 30 δισ. ευρώ», είπε πρόσφατα ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Δ. Έως 16 Φεβρουαρίου το πόθεν έσχες: Η κυβέρνηση με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή έδωσε νέα παράταση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες που ήταν να υποβληθούν έως 31 Ιανουαρίου. Η  προθεσμία υποβολής από τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων παρατείνεται μέχρι 16 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ιστοσελίδας του Πόθεν Έσχες, «οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 01/01/2021 έως και τη 16/11/2021, καθώς και οι ετήσιες του έτους 2021 (χρήση 2020), υποβάλλονται μέχρι και τις 16/02/2022». Όσοι αδυνατούν να υποβάλλουν μόνη τους τη δήλωση θα πρέπει να απευθυνθούν στο λογιστή τους και το κόστος μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 50 ευρώ.

Πάγιες δαπάνες + Συν-εργασία

Η κρίση στην αγορά και η δυσμενής συγκυρία λόγω της πανδημίας υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παρατάσεις που αφορούν προγράμματα για τις επιχειρήσεις όπως οι πάγιες δαπάνες και το Συν-εργασία.
Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν παράταση έως τις 30 Ιουνίου τα πιστωτικά που έχουν εκδοθεί προκειμένου η ενίσχυση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τέλος Ιουνίου.
Το υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά τη λήξη της παράτασης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.
Επίσης, παρατείνεται ο μηχανισμός Συν-Εργασία έως τις 31 Μαρτίου του 2022, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο μηχανισμός αφορά μόνο επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ