Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αναπροσαρμογή των αξιών στα ακίνητα: “Χάνουν έδαφος” τα Βόρεια Προάστια στο real estate [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα φέρνει στο real estate της χώρας η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αξιών στα ακίνητα που έγινε πρόσφατα αλλάζοντας αρκετά τον «χάρτη».

Πιο συγκεκριμένα τα Βόρεια προάστια της Αττικής ήταν αυτά που φαίνεται να «πληρώνουν» την αλλαγή καθώς δεν είναι λίγες οι συνοικίες του Βόρειου Τομέα που οι τιμές ζώνης μειώθηκαν, όπως η Φιλοθέη, η Κηφισιά, αλλά και η Εκάλη. Παρά όμως το συγκεκριμένο γεγονός η ζήτηση αγοράς στις συγκεκριμένες περιοχές φαίνεται ότι ανέβηκε, έστω και με πιο μικρούς ρυθμούς σε σχέση με άλλες στην Αττική.
Παράλληλα αξίζει να αναφερθούμε και στο ότι τα νεόδμητα διαμερίσματα, αυτά δηλαδή που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2018, αποτελούν το 21,20% του συνόλου των προς πώληση ακινήτων στην περιοχή, με τις νέες οικοδομές να είναι κατά κύριο λόγο στην Αγία Παρασκευή, όπου το ποσοστό αγγίζει το 15,7%. Την ίδια στιγμή σε μια περιοχή που ανεβάζει συνεχώς τις «μετοχές» της, το Χαλάνδρι, οι νέες οικοδομές αποτελούν το 14,50% του συνόλου στα Βόρεια, ενώ ακολουθούν τα Βριλήσσια με 11,66%, η Κηφισιά με 10,48% και το Μαρούσι στο 9,07% μαζί με τον Χολαργό.


Όπως καταγράφουν οι ιστοσελίδες αγγελιών οι περισσότερες νεόδμητες οικοδομές στα Νότια προάστια είναι στη Γλυφάδα, με ποσοστό 25,25%, ακολουθεί η Βούλα με 16,56%, ο Άλιμος με 14,95%, η Νέα Σμύρνη με 8,47% και το Παλαιό Φάληρο με 7,22%, ενώ στα Ανατολικά στην κορυφή είναι ο Γέρακας με ποσοστό 54,90%, ενώ ακολουθεί η Παλλήνη με 17,18%. Στο κέντρο της Αθήνας η περιοχή που έχει τις περισσότερες νέες οικοδομές είναι ο Νέος Κόσμος και το Παγκράτι, ενώ στα Δυτικά μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων κατασκευής μετά το 2018 ως ποσοστό επί του σύνολο των νεόδμητων ακινήτων στο Νομό Αττικής καταγράφεται στο Περιστέρι με ποσοστό 20,29%, στη Πετρούπολη με ποσοστό 19,90%, ακολουθεί το Ίλιον με 10,91%, η Νέα Ιωνία με 9,67% και το Αιγάλεω με 8,71%.
Επιστρέφοντας στις αγορές, η αναπροσαρμογή των αξιών έφερε ακόμα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των Βορείων και των Νοτιών προαστίων μιας και τόσο η ύπαρξη της θάλασσας αλλά και τα έργα κυρίως στην περιοχή του Ελληνικού έφερε στην κορυφή της λίστας της πιο ακριβής περιοχής στην Αττική. Βέβαια αυτό έχει ένα πολύ θετικό παράγοντα για τα Βόρεια, μιας και μπορεί οι τιμές να μειώθηκαν, όμως η ζήτηση ανέβηκε και συγκριτικά με έναν χρόνο πριν υπάρχει ενίσχυση κατά περίπου 9-10% και διαμορφώνονται πέριξ των 2.400 -2.500 ευρώ, με τις προοπτικές να είναι ανοδικές.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στο Βόρειο Τομέα

Σύμφωνα με τους ειδικούς των real estate οι τιμές των ακινήτων στον Βόρειο τομέα πρόκειται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα. Πάντως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι αξίες ανά τετραγωνικό μέτρο, κατά προσέγγιση, διαμορφώνονται σε:

  • 2.500 ευρώ στο Μαρούσι
  • 3.200 ευρώ στο Παλαιό Ψυχικό
  • 2.900-3.000 ευρώ στο Νέο Ψυχικό
  • 2.800 στο Χαλάνδρι
  • 2.600 στην Αγία Παρασκευή
  • 2.300 στην Πεντέλη
  • 3.100-3.200 στα Βριλήσσια
  • 2.900-3.000 στην Κηφισιά
  • 2.500 στην Εκάλη

Τα Νότια προάστια στην κορυφή

Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο που τα Νότια κατάφεραν και προσπέρασαν την παραδοσιακά πιο ακριβή περιοχή της Αττικής, τα Βόρεια προάστια; Ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από τις επενδύσεις και τα έργα που έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή, όπως το Μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, αλλά και οι ανακαινίσεις μεγάλων ξενοδοχείων κοντά στην θάλασσα. Όλα τα παραπάνω, μαζί με την οδική αρτηρία σύνδεσης των παραλιών της Αττικής με τον Υμηττό που είναι υπό κατασκευή, είχαν σαν αποτέλεσμα να δούμε αυτή την σημαντική μεταβολή στις αξίες των ακινήτων των περιοχών αυτών.
Ενδεικτικό είναι πως ακόμα και κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, μια περίοδο πολύ αβέβαιη για τις αγοροπωλησίες ακινήτων, στα Νότια οι νέες οικοδομές συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό, με τους ειδικούς του χώρου να αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή σε μια απόσταση από την Γλυφάδα μέχρι την Βούλα υπάρχουν περίπου 30 νέα κτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί από Έλληνες και ξένους επενδυτές, με την τιμή ανά τετραγωνικό να φτάνει στα 7.000-7.500 ευρώ. Μάλιστα στην περιοχή της Γλυφάδας οι μελέτες δείχνουν πως ένα στα τρία ακίνητα που πωλούνται είναι νεόδμητο με την μέση τιμή ανά τ.μ. να είναι στα 5.200 ευρώ, ενώ το ποσοστό στη Νέα Σμύρνη είναι τέσσερα στα δέκα. Για να καταλάβουμε την διαφορά αξίζει να σημειώσουμε πως στα Βόρεια προάστια το ποσοστό σε περιοχές όπως Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια το Μαρούσι και η Κηφισιά το ποσοστό είναι περίπου 32% και το κόστος είναι στα 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ