Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η απόλυτη τραγωδία σε Τουρκία και Συρία: Πλησιάζουν τους 22.000 οι νεκροί – Απροσπέλαστες για διάσωση πολλές περιοχές

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται σήμερα περίπου 100 ώρες αφού ένας φονικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 21.600 ανθρώπων, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε χθες, Πέμπτη, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Για το πόσο ακόμα θα αναζητούν την ελπίδα στα συντρίμμια οι διασώστες, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Είμαστε στην πέμπτη ημέρα. Με βάση εξειδικευμένη έρευνα που έχουμε κάνει στο Νεπάλ, στην Ιαπωνία, στη Νέα Ζηλανδία, θεωρούμε ότι οι πρώτες 48 ώρες είναι οι κομβικές. Οι 72 ώρες είναι το απώτατο σημείο που μπορεί να ζήσει κανείς κάτω από τα ερείπια. Για ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί δεν είναι εύκολες. Μετά τις 72 ώρες θα επιχειρούμε μόνο σε μέρη που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κάποιος ζει. Και εδώ έχουμε να κάνουμε και με αξιολόγηση των πληροφοριών γιατί και οι συγγενείς θέλουν να συνεχιστούν οι έρευνες για πολλές μέρες, κάτι το οποίο είναι αποδεκτό».

Ο κ. Λέκκας επισήμανε σχετικά με τα σωστικά συνεργεία: «Σε πολλές περιοχές δεν έχουν προσεγγίσει καν σωστικά συνεργεία, οι συνθήκες είναι αντίξοες εδώ, μέσα στα χιόνια και το κρύο. Οι Έλληνες διασώστες ήταν οι πρώτοι που προσέγγισαν αυτές τις περιοχές και που πήγαν σε σημεία για να διασώσουν ανθρώπους».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ