Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εφιάλτες Tσίπρα στο δύσκολο δρόμο προς τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγωνία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου, καθώς τα δημοσκοπικά δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά από τη Ν.Δ.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ακόμη και τα θετικά μέτρα που ανακοινώνονται να μην επηρεάζουν το εκλογικό σώμα.
Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές τονίζουν ότι τα μέτρα θέλουν χρόνο για να αποδώσουν, αλλά το ζητούμενο είναι ότι οι εκλογές πλησιάζουν και τα σημάδια ανάκαμψης δεν είναι ακόμη ορατά.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει το παιχνίδι πάνω του καθώς θεωρείται το πιο δυνατό «χαρτί» της κυβέρνησης, με προφανή στόχο να πάει σε προσωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συνεργάτες του δηλώνουν ότι η σύγκριση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. ευνοεί τον πρωθυπουργό και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι εκλογές θα γίνουν ντέρμπι έστω και την ύστατη στιγμή.
Ωστόσο, το αφήγημα του κ. Τσίπρα δεν γίνεται πιστευτό, αφού σημαντικές πρωτοβουλίες στις οποίες είχε επενδύσει πολιτικά δεν του βγαίνουν, με αποτέλεσμα να έχει προεξοφληθεί η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για εφιάλτες στο δρόμο προς τις κάλπες και εξηγούν ότι σ’ αυτούς κρύβονται και οι λόγοι για το εάν οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το Μάιο ή τον Οκτώβριο. Ειδικότερα:

  • Μπούμερανγκ η κεντροαριστερή διεύρυνση: Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι πως ο χρόνος που έχει έως τις εκλογές δεν είναι ικανός για να απορροφήσει κόσμο από την Κεντροαριστερά και το Κέντρο. Κομματικά στελέχη και βουλευτές δεν δείχνουν διάθεση να αποδεχτούν τον κόσμο που έχει εγκαταλείψει το ΚΙΝ.ΑΛ. λόγω της δεξιάς του στροφής. Αυτή η ανακατωσούρα αποτυπώνεται σε πολλές τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που προτίμησαν να κατέβουν με δικά τους ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές και να αποφύγουν κάθε συνεργασία με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η περιχαράκωση είναι έως ένα βαθμό λογική, καθώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί νέοι υποψήφιοι, καθώς οι παλιοί συριζαίοι θα κινδυνεύσουν ακόμη και με περιθωριοποίηση. Η φράση του κ. Τσίπρα «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς», ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος η κεντροαριστερή διεύρυνση να μετατραπεί σε μπούμερανγκ είναι ορατός, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αποστασιοποίηση μεσαίας τάξης: Οι όποιες καλές προθέσεις του πρωθυπουργού για την αλλαγή κλίματος, προσκρούουν στο ότι δεν υπάρχει δυναμική προσέγγισης της μεσαίας τάξης. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στα μεσαία στρώματα, προβληματίζει έντονα το Μαξίμου, από τη στιγμή μάλιστα που εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο μέτωπο της οικονομίας. Το σύνολο των μέτρων που έχει ανακοινωθεί (120 δόσεις, προσλήψεις, προστασία α’ κατοικίας, κατώτατος μισθός, μείωση ΕΝΦΙΑ κλπ), κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπει τέλος στην αποστασιοποίηση της μεσαίας τάξης, η οποία στις εκλογές του 2015 είχε στηρίξει ως επί το πλείστον τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Καθίζηση στη Βόρεια Ελλάδα: Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό ως εργαλείο επιβολής του νέου διπολισμού, αλλά η κατάσταση για το κυβερνών κόμμα είναι δραματική στη Βόρεια Ελλάδα. Η εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι οι νίκες στη Βουλή μπορεί να εξελιχθούν σε βαριές ήττες όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι ένας από τους λόγους που συνεργάτες του κ. Τσίπρα εισηγούνται κάλπες τον Οκτώβριο είναι το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Προγραμματικές συγκλίσεις
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του με στόχο μια καλύτερη προσέγγιση ψηφοφόρων αλλά και στελεχών από το χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου.
Η φράση που χρησιμοποίησε «δεν είναι στις προθέσεις μου η άλωση και η εξαΰλωση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού», έχει συγκεκριμένη στόχευση.
Στο Μαξίμου κατάλαβαν ότι ο άγαρμπος τρόπος προσέγγισης, προκάλεσε τα αντανακλαστικά του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ και την αφύπνιση ενός είδους αισθήματος αυτοσυντήρησης.
Στόχος πλέον είναι η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με σχηματισμούς, έτσι ώστε η τοποθέτηση νέων προσώπων στα ψηφοδέλτια να γίνεται στο πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων και να μην υπάρχουν αναταράξεις.

Εμπορικές συμφωνίες
Όσον αφορά στο μέτωπο που άνοιξε με τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θέλει να το κλείσει μέσω θετικών ειδήσεων που θα φέρει η συμφωνία των Πρεσπών.
Εντός του Απριλίου μάλιστα, θα επισκεφτεί τα Σκόπια με επιχειρηματίες, προκειμένου να υπογραφούν συμφωνίες σε εμπορικό επίπεδο που θα τονώσουν την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ