Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επιστροφή στην κανονικότητα: 10 “ενέσεις” στα εισοδήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο τοπίο επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση στα εισοδήματα, με στόχο η χώρα να γυρίσει σελίδα προκειμένου να μπορέσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι να ανταπεξέλθουν στο κύμα της ακρίβειας.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει το συνολικό όφελος για τα νοικοκυριά υπολογίζεται στα 2,7 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά σαφές ότι τίποτα δεν είναι το ίδιο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Η νέα πραγματικότητα αφορά σε αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις και παροχές που θα “τρέξουν”, δίνουν μεγάλες ανάσες και γεννούν νέες προοπτικές.

Ουδείς ασφαλώς υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμη και σήμερα δυσκολίες, είναι όμως προφανές ότι η χώρα έχει αλλάξει “πίστα” και όλοι μπορούν ννα ευελπιστούν σε καλύτερες ημέρες.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι οι μισθωτοί του δημοσίου είδαν ήδη στην τσέπη το πρώτο μέρος της αύξηση του 6,5% και οι συνταξιούχοι πήραν επιπλέον 3% για να υπογραμμίσουν ότι υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς:

– την επιστροφή των τριετιών και τη νέα αύξηση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που είναι βέβαιο ότι αλλάζουν τα έως τώρα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις,

-το όφελος που έχουν οικογένειες με παιδιά, καθώς βλέπουν περισσότερα “καθαρά” χρήματα στην τσέπη τους λόγω του ότι έχει μειωθεί η παρακράτηση φόρου στις αποδοχές τους.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για δέκα μεγάλες αλλαγές που δίνουν ανάσες στα εισοδήματα και διαμορφώνουν ένα νέο πιο ευνοϊκό περιβάλλον που επιβεβαιώνει ότι η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας.

 

Μισθοί δημοσίου

Όλοι οι μισθοί του δημοσίου είναι αυξημένοι κατά 70 ευρώ και αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο όφελος είναι όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς κι εκείνοι με παιδιά που θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Το όφελος έχει σχέση με την αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί.

Ειδικότερα, για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ τον μήνα (από τα 50 σήμερα σε 70 ευρώ), ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ.

Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, ενώ το κόστος του μέτρου για τα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε 931 εκατ. Ευρώ.

 

Αυξήσεις στις συντάξεις

Υπολογίζεται ότι περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν αυξήσεις από 25 έως 60 ευρώ τον μήνα μεικτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Από αυτούς 1,5 εκατομμύριο λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση του 3%, ενώ 300.000 θα λάβουν μέρος της αύξησης καθώς θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Κατά μέσον όρο, οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 25 έως 60 ευρώ μεικτά ανάλογα με το ύψος των αποδοχών, ενώ το κόστος αναμένεται να φτάνει στα 430 εκατ. Ευρώ.

 

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Στην κατηγορία των κερδισμένων του έτους ανήκουν χωρίς καμία αμφιβολία και οι συνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς καταργείται η περικοπή 30% επί των συντάξεων.

Το “χαράτσι” που έως τώρα έμπαινε στους απασχολούμενους συνταξιούχους αντικαθίσταται με μια εισφορά της τάξης του 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.

 

Τριετίες στον ιδιωτικό τομέα

Μόνιμη αύξηση 78 ευρώ μεικτά θα λάβουν όσοι μισθωτοί συμπληρώνουν τριετία προϋπηρεσίας εντός του έτους από το “ξεπάγωμα” των μισθολογικών ωριμάσεων μετά από 11 ολόκληρα χρόνια.

Κατά συνέπεια, εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει 2 χρόνια και 11 μήνες προϋπηρεσίας πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012, συμπληρώνουν τριετία τον Ιανουάριο και η αύξηση «τρέχει» από τον Φεβρουάριο.

Ωφελημένοι βγαίνουν και όσοι εργαζόμενοι συμπληρώνουν τα 6 ή τα 9 έτη προϋπηρεσίας.

Μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπου έχουν υπογραφεί συμβάσεις (ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.ά.), καθώς οι αυξήσεις 10% θα υπολογίζονται σε βασικούς μισθούς υψηλότερους των 780 ευρώ, που είναι ο κατώτατος.

 

Νέος κατώτατος στον ιδιωτικό τομέα

Τον Απρίλιο αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, που θα αλλάξει άρδην το τοπίο στην αγορά εργασίας, καθώς θα την κάνει πιο ανταγωνιστική.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα είναι κοντά στο 5%, κάτι που σημαίνει ότι από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα, θα ξεπεράσει τα 800 ή και τα 820 ευρώ.

Πέραν της μηνιαίας αύξησης κατά 20 ή έως και 50 ευρώ ενδεχομένως (δηλαδή 280-700 ευρώ τον χρόνο μεικτά) θα προσαυξάνονται επίσης βάσει του νέου μισθού και τουλάχιστον 2 ως 5 ευρώ επιπλέον τα επιδόματα προϋπηρεσίας τριετίας που θα δοθούν το 2024 – ή και άλλα επιδόματα όπως γάμου, τέκνων κ.λπ.

 

Νέα επιδόματα – επίδομα μητρότητας

Μαζί με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού αλλά και των συντάξεων από τον Απρίλιο ή τον Μάιο προσαυξάνονται αντίστοιχα και μια σειρά κοινωνικών και κοινωνικών επιδομάτων κατά 12 ως 30 ευρώ τον μήνα.

Τέτοια επιδόματα είναι, μεταξύ άλλων, οι συντάξεις ανασφάλιστων και αναπηρίας ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, τα εποχικά βοηθήματα οικοδόμων, μουσικών, ηθοποιών κ.λπ.

Το ποσό του επιδόματος μητρότητας ανεβαίνει στο ύψος που είναι ο κατώτατος μισθός, δηλαδή στα 780 ευρώ από 150-200 ευρώ που είναι σήμερα.

Επίσης αυξάνεται και η διάρκεια που το λαμβάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότισσες, δηλαδή σε 9 μήνες από 4 μετά τη γέννηση του παιδιού.

Κατά συνέπεια μιλάμε για αύξηση 580-630 ευρώ κάθε μήνα ή έως 6.420 ευρώ επιπλέον συνολικά.

Από τον Απρίλιο ή Μάιο, όμως, και μετά αυξάνεται ακόμα περισσότερο κατά 20 ως 40 ή 50 ευρώ ενδεχομένως, με βάση και τη νέα αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό για το 2024.

στην περίπτωση αυτή θα προκύπτει και επιπλέον όφελος, τουλάχιστον 180 ευρώ ή έως και 360-450 ευρώ για τις δικαιούχους του επιδόματος.

Επίσης, αυξημένα κατά 8% είναι πλέον τα επιδομάτων αναπηρίας ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ ενώ μονιμοποιείται η απαλλαγής περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

 

Νέο αφορολόγητο

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 εκατ. οικογένειες με παιδιά θα δουν περισσότερα “καθαρά” χρήματα στην τσέπη τους λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με προστατευόμενα παιδιά.

Η αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου φέρνει μείωση του παρακρατούμενου φόρου με τις αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές να κυμαίνονται από 6,4 ευρώ έως 18,3 ευρώ το μήνα.

Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 240 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.

 

Κουρεμένος” ΕΝΦΙΑ

Σημαντικό όφελος θα έχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους, καθώς έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» κατά 10% τον λογαριασμό που πληρώνουν στον ΕΝΦΙΑ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα έχουν μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ

Προϋπόθεση, για να κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023.

Σε διαφορετική περίπτωση, η μείωση του φόρου θα είναι αναλογική της διάρκειας ασφάλισης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες.

Το μέτρο έχει ήδη απήχηση σε περιοχές που υπάρχει δάση, καθώς η εμπειρία των δύο προηγούμενων καλοκαιριών, κατέστησε σε όλους σαφές ότι η ασφάλιση του ακινήτου είναι απαραίτητη στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

 

Ανακαινίσεις κατοικιών

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον τρόπο υπολογισμού των δαπανών για την έκπτωση φόρου που θα γίνεται στα νοικοκυριά που θα προχωρήσουν σε ανακαίνιση ή και την επισκευή κάποιου ακινήτου τους.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το κόστος για τα υλικά περιορίζεται στο 1/3 της δαπάνης των υπηρεσιών (εργασία), με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 16.000 ευρώ, που θα κατανέμεται σε πέντε έτη.

Έτσι, για δαπάνη 8.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ είναι για υπηρεσίες και 5.000 ευρώ για υλικά η φορο-έκπτωση για τα υλικά περιορίζεται στα 1.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 της δαπάνης για υπηρεσίες.

Η συνολική φορο-έκπτωση φθάνει στα 4.000 ευρώ ή 800 ευρώ τον χρόνο για πέντε χρόνια, ενώ έως τώρα, η αντίστοιχη αφορά μόνο το 40% των δαπανών για υπηρεσίες, δηλαδή μόλις 1.200 ευρώ.

 

Μειωμένος ΦΠΑ

Από τον Ιανουάριο μονιμοποιήθηκε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, με εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούν στις αστικές, προαστιακές, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και ζωολογικούς κήπους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί παρατείνεται για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024, με εκτιμώμενο κόστος 77 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν θα παραταθεί ο μειωμένος συντελεστής 13% στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, μπύρες χωρίς αλκοόλ).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ