Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Τελευταία ευκαιρία για τους υγειονομικούς – Παιδιά και έφηβοι το “κλειδί” για έξοδο από την πανδημία

Δημοσιεύθηκε

στις

“Φουντώνουν” οι συζητήσεις για τους εμβολιασμούς καθώς το βλέμμα της κυβέρνησης και των ειδικών στρέφεται τόσο στην υποχρεωτικότητα, όσο και στα παιδιά και τους εφήβους εν όψει του νέου σχολικού έτους.

Αρχικά, εκπνέει η προθεσμία για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω και θα εφαρμόσει την αναστολή καθηκόντων από αύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, και το υπουργείο Υγείας να είναι έτοιμο να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό του για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας του ΕΣΥ.

Στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», τονίζοντας ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία μέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί -αφορά την εφαρμογή του μέτρου, διότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα. Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε «κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων υγειονομικών, μέρα με την ημέρα, μέχρι την Τετάρτη πιστεύω ότι θα έχουμε καλύψει ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος, στο σύνολό του προσωπικού σχεδόν έχει αγγίξει το 85%».

 

Αναδιάταξη δυνάμεων στα νοσοκομεία

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στο σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα όσα είπε, αυτό περιλαμβάνει:

  • Αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο. Είπε επίσης, ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο. Επανέλαβε ότι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.
  • Όσον αφορά στο ζήτημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών 15ημέρου, είπε ότι θα υπάρχει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.
  • Τόνισε τέλος ότι όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

 

Δείτε επίσης: Πώς θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία

 

Η εφαρμογή του σχεδίου αποτελεί σίγουρα μία δύσκολη εξίσωση με την μετάλλαξη Δέλτα να απειλεί και τους αριθμούς νέων κρουσμάτων και διασωληνωμένων να κινούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, τα κρούσματα ανήλθαν σε 2.343 και οι διασωληνωμένοι σε 338 από τους οποίους οι 309 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

 

«Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε νέα lockdown και μετά τον εμβολιασμό των παιδιών»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου, για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη εμβολιασμού όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και των παιδιών ενόψει του νέου σχολικού έτους. «Το κουδούνι χτυπά για κάθε νέο και εφήβου για κάθε μαθητή αλλά και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ώστε να το πράξουν» είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε νέα lockdown και μετά τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη μεγάλη σημασία που έχει η δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων από τα παιδιά. Όπως προσέθεσε τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή για τα παιδιά και ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην επιστροφή στην κανονικότητα της εκπαίδευσης.

Μάλιστα αναφερόμενη στο lockdown είπε ότι αυτό επηρέασε σημαντικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς με βάση διεθνείς μελέτες, 25% των παιδιών εμφάνισε κατάθλιψη και 20% σημαντικά αυξημένο άγχος, την τελευταία χρονιά, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με την χρονιά που προηγήθηκε.

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι είναι σημαντική η στάση των γονιών στον εμβολιασμό των παιδιών τους και εξήγησε ότι εάν πειστούν να εμβολιαστούν αυτό μπορεί να πείσει και πολλούς μεγαλύτερους να εμβολιαστούν. Όπως είπε, είναι αυτοί που ακόμα διστάζουν «που στις εξετάσεις δίνουν λευκή κόλλα και δεν προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και το σύνολο».

Αναφερόμενη στη νέα σχολική χρονιά, είπε ότι η δεύτερη αυτή η σχολική χρονιά με κορονοϊό, χαρακτηρίζεται μεν από τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά και από την ύπαρξη αποτελεσματικού εμβολίου.

Εξηγώντας γιατί θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά είπε ότι τον περασμένο Μάιο μόλις 7,8% του συνόλου των κρουσμάτων αφορούσαν παιδιά στη χώρα μας, ποσοστό που ανέβηκε στο 20% τον Ιούλιο -δηλαδή ένα στα πέντε κρούσματα αφορούσαν παιδιά- με κλειστά σχολεία, όπως τόνισε, και προσέθεσε ότι είναι εύλογη η ανησυχία για το τι θα γίνει μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του προγράμματος εμβολιασμού, καθώς παρότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο και ηπιότερα, μπορούν με τον εμβολιασμό τους να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας.

Συγκεκριμένα αναφερόμενη στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, είπε ότι υπάρχει το εμβόλιο και πρέπει να γίνεται γιατί «προστατεύει το ίδιο το παιδί, σωματικά αλλά και ψυχικά καθώς του δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψει στο σχολείο του, αλλά και να μειωθεί η διασπορά του ιού στο περιβάλλον του παιδιού» με κατ’ επέκταση τη μείωση των πιθανοτήτων για νέες μεταλλάξεις του ιού στην κοινότητα.

 

 

 

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ