Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Δρακόντεια μέτρα στην Αττική το τριήμερο: Σαρωτικοί έλεγχοι, περιπολίες και τσουχτερά πρόστιμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας προχώρησε η κυβέρνηση, με στόχο την αποφυγή συγκεντρώσεων, εκδρομών στα εξοχικά και στα χωριά και την περαιτέρω διασπορά του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σχέδιο… Πολυτεχνείου θέτει σε εφαρμογή η ΕΛΑΣ ενόψει του τριημέρου του Πάσχα, με σκοπό να περιορίσει τις μετακινήσεις των απείθαρχων πολιτών.

Οι οδηγίες προς τους αστυνομικούς που θα κάνουν τους ελέγχους είναι να ελέγχουν αυστήρα τον κωδικό Β4, που αφορά τη μετάβαση σε άνθρωπο που έχει ανάγκη βοηθείας. Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Για τις τρεις αυτές μέρες συνολικά 5.000 αστυνομικοί θα σηκώσουν το βάρος των ελέγχων για την αποτροπή διασποράς του ιού. Περίπου 1.250 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια και έχουν οριστεί 150 περιπολίες ανά αστυνομική διεύθυνση της Αττικής. Όλο το αστυνομικό προσωπικό θα έχει ως αρμοδιότητες αρχικά την διακριτική, αλλά εμφανή, επιτήρηση Ιερών Ναών και Κοιμητηρίων, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο.

Η τελευταία δέσμη μέτρων περιλαμβάνει διπλασιαμό των προστίμων για άσκοπη μετακίνηση και σαρωτικούς ελέγχους από τα όργανα της αστυνομίας, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμοι που έχει θεσπίσει το Κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Συνωστισμός τη Μ. Πέμπτη παρά τη καραντίνα 

Τη Μεγάλη Πέμπτη, πάντως, ημέρα κατά την οποία είθισται ο Έλληνας να πραγματοποιεί τα ψώνια του για το Πάσχα, παρατηρήθηκε συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, ενώ και η κίνηση στους δρόμους παρουσίαζαν αυξημένη ροή, που δεν δικαιολογείται με βάση την επιβολή της καραντίνας που ισχύει.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στις δηλώσεις του κατά την επίσημη ενημέρωση της Μεγάλης Πέμπτης, ήταν σαφής πως δεν θα επιτραπεί στο 10% των πολιτών που δεν νοεί να πειθαρχήσει στα απαιτούμενα για την υγεία του συνόλου μέτρα, να λειτουργήσει εγωιστικά και να παραβρεθεί σε εκκλησίες ή εξοχικά ή σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Τα πρόσθετα μέτρα ενόψει Πάσχα

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, στεγανοποίησε στο έπακρο το πλαίσιο των μετακινήσεων για τις ημέρες του Πάσχα. «Όλοι ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα διαφορετικά από άλλες χρονιές και 9 στους 10 συμπολίτες μας θα ακολουθήσουν τις οδηγίες» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ευχαριστώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για τη συμμόρφωση με τα μέτρα αυτοπεριορισμού.

Στον αντίποδα, «την ίδια ώρα ένας στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα κάνουν ετοιμασίες λες και δεν έχει γίνει τίποτα ή ο ιός θα υπολογίσει ότι είναι Πάσχα» εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι με αυτά τα δεδομένα «είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε δύο πρόσθετα μέτρα». Συγκεκριμένα, από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα (ξημερώνοντας Τρίτη) προβλέπεται:

  • διπλασιασμός προστίμου και αφαίρεση πινακίδων
  • όπως και ότι η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη, δηλαδή ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά ενδελεχώς και επισταμένως και με ανώτατο όριο μέχρι 2 άτομα ανά όχημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ