Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους: 9 μέτρα – ανάσα στα εισοδήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι και το 2021, λόγω των επιπτώσεων του κoρονοϊού, με την κυβέρνηση να δίνει όσο μεγαλύτερες ανάσες μπορεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εκτίμηση των λοιμωξιολόγων είναι ότι το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, η οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκεται επί ξηρού ακμής.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ, η αγορά αδυνατεί να πάρει τα πάνω της και η ανάγκη για κρατικές ενισχύσεις όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, δείχνει να προβάλει ως η μόνη λύση.
Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, το ζητούμενο είναι οι ελαφρύνσεις, σε μια ύστατη προσπάθεια να αντέξουν τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Τα μέτρα ανακούφισης τίθενται άμεσα σε εφαρμογή, καθώς είναι ο μόνος τρόπος «θωράκισης» σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, για τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν έχει ούτε ένα νέο φόρο και σημειώνουν ότι στόχος είναι να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία με τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.
Χαρακτηρίζουν μάλιστα το 2021 ως χρονιά επανεκκίνησης της οικονομίας και εξηγούν ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, των εργαζόμενων και των ανέργων είναι πρώτη προτεραιότητα.
Το Μαξίμου ευελπιστεί επίσης, ότι μέσω αυτών των μέτρων θα μπορέσει να διατηρήσει την ηγεμονία της, καθώς η οικονομική ανασφάλεια είναι πιθανό να οδηγήσει και σε πολιτικές ανατροπές.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά τα εννέα μέτρα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5
Θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, αλλά έχει ως βασική προϋπόθεση τη διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ως προς το ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγέλλει και επιστρεπτέα προκαταβολή 6 μετά το πρώτο δίμηνο του έτους, στην οποία δεν θα επιστρέφεται το 50% των πόρων που θα λαμβάνει η επιχείρηση.

Αυτοαπασχολούμενοι
Οι μειώσεις φόρου εισοδήματος θα φθάσουν μέχρι τα 1.300 ευρώ ετησίως για αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δηλώνουν ετήσια καθαρά κέρδη έως 20.000 ευρώ, αλλά λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης υποχρεούνται να εμφανίζουν κατ’ ελάχιστον 3.000 ευρώ ετήσιο καθαρό τεκμαρτό κέρδος). Σε όσους δηλώνουν ετησίως από 3.000 μέχρι 10.000 ευρώ, οι μειώσεις φόρου εισοδήματος θα κυμανθούν από 390 έως 1.300 ευρώ ετησίως. Σε ποσοστό η μείωση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης θα διαμορφωθεί στο 59,09% σταθερά για όλους όσους δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα (κέρδος) έως 10.000 ευρώ. Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ και μέχρι 500.000 ευρώ οι μειώσεις φόρου θα κυμανθούν από 1.300 έως και 6.100 ευρώ.

Εισφορά αλληλεγγύης
Κερδισμένοι είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς καθώς επίσης και όσοι έχουν φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες. Η διάταξη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και τίθεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του νέου έτους. Για εισοδήματα έως 13.000 ευρώ το όφελος είναι 22 ευρώ, για 14.000 ευρώ, το όφελος είναι 44 ευρώ, στα 17.000 110 ευρώ, στα 20.000, 176, στα 25.000 ευρώ 426, στα 30.000 626 ευρώ. Η κατάργηση δεν θα ισχύει, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το εισόδημα του φορολογούμενου θα έχει προσδιοριστεί, με βάση τα τεκμήρια σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος τόσο κατά το έτος για το οποίο προβλέπεται η μη επιβολή της εισφοράς όσο και για ένα τουλάχιστον από τα δύο προηγούμενα έτη. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η κατάργηση δεν θα ισχύσει το 2021 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομἐα με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Αυτή η μερίδα υπαλλήλων, θα δει τα οφέλη από την κατάργηση ένα χρόνο αργότερα, το 2022 δηλαδή. Πρόκειται για όσους αμείβονται με «μπλοκάκια» από τα οποία εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Κούρεμα ενοικίων
Όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου δικαιούνται μείωση κατά 80% των ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. «Κουρεμένο» ενοίκιο θα πληρώσουν ξενοδοχεία και καταλύματα που πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Διατηρείται επίσης, η μείωση 40% του ενοικίου για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία που νοικιάζουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία. Μείωση 80% των ενοικίων για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 κερδίζουν: α) επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα click away ή drive through, με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου (e-shop) με παράδοση κατ’ οίκον. β) επιχειρήσεις εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες αλλά και μπαρ, κέντρα διασκέδασης. γ) επιχειρήσεις πολιτισμού όπως κινηματογράφοι, θέατρα, μουσικές σκηνές. δ) επιχειρήσεις αθλητισμού όπως γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα. ε) επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. στ) λοιπές επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ιδιοκτήτες ακινήτων
Μέτρα ανάσα υπάρχουν και για ιδιοκτήτες ακινήτων, τα  φυσικά πρόσωπα δηλαδή τα οποία ενοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν κουρεμένα κατά 80% ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021. Όλοι αυτοί θα αποζημιωθούν για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Η κρατική αποζημίωση, μετά την υποβολή των δηλώσεων Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων. Η αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Όσοι μισθώνουν κύρια κατοικία ή φοιτητική στέγη σε εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια και θα αποζημιωθούν για το 50% των «χαμένων» ενοικίων. Εργαζόμενοι σε αναστολή. Για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας διατηρείται το κούρεμα 40% για το ενοίκιο: α) κύριας κατοικίας β) φοιτητικής στέγης που πληρώνουν οι γονείς, όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι σε αναστολή εργασίας, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του. Το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή εργασίας. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τις κατοικίες θα αποζημιωθούν για το 50% της εισοδηματικής απώλειας. Αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια αναμένεται και στα νομικά πρόσωπα που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα που  ενοικιάζουν σε επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική εντολή ή και σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Πρόκειται για εταιρείες, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωφελή ιδρύματα.

Προκαταβολή φόρου
Κοινό μυστικό αποτελεί ότι για τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών η φετινή χρόνια ήταν μια μεγάλη καταστροφή. Ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και επιχειρήσεις που είδαν το τζίρο τους να πιάνει πάτο πήραν μεγάλη ανάσα μέσω της μείωσης έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Παρά το γεγονός ότι στο νέο προϋπολογισμό δεν προβλέπεται «κούρεμα» στην προκαταβολή φόρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει επιβάρυνση των επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη.

Χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα,  όπως ανακοίνωσε ο Α. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, σχεδιάζει εντός του Ιανουαρίου θα βγάλει και καινούργιο εργαλείο. Είναι ύψους 450 εκατομμυρίων, με όριο τις 50.000 ευρώ, μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις, με μεγαλύτερη εγγύηση. Στόχος είναι να καλυφθούν εκ νέου οι επιχειρήσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση.

Ασφαλιστικές εισφορές
Η μείωση των εισφορών από την 1η/1ου/21 θα ενισχύσει το εισόδημα των μισθωτών, ενώ οφέλη θα έχουν και οι επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός των 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ, ένας μισθωτός των 1.500 ευρώ θα έχει όφελος 342 ευρώ και ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ 456 ευρώ. Οι εργοδότες για την καταβολή μεικτού μηνιαίου μισθού 2.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 636 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.500 ευρώ θα έχουν όφελος 477 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.200 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 381 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.000 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 318 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 800 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 254 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση ναι μεν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού για νέα μεσοσταθμική μείωση 8%-10%. Η απόφαση θα ληφθεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου, καθώς το ζητούμενο είναι η είσπραξη φόρων 2,67 δισ. ευρώ, για να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ