Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Βαθιά το χέρι στην τσέπη έως τα τέλη Δεκεμβρίου: Τι θα πληρώσουμε μέσα σε 15 ημέρες – Οι βαριές φορολογικές υποχρεώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλει η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων, προκειμένου να διευθετήσει μια σειρά από υποχρεώσεις που έχει προς το κράτος έως το τέλος του χρόνου.

Οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι εκτός από την καταβολή φόρων, τελών και δόσεων ρυθμίσεων που “τρέχουν” να κλείσουν και τις ανοιχτές υποθέσεις που έχουν με την Εφορία, η οποία περιμένει στη… γωνία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ημέρες που απομένουν έως το τέλος του χρόνου, θα είναι πολύ δύσκολες, καθώς απαιτούν εκτός από “ζεστό” χρήμα και αρκετό χρόνο, τον οποίο οι πολίτες θα σπαταλήσουν στο λογιστή τους και τις κρατικές υπηρεσίες.

Οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και την εφορία είναι δεδομένες, αλλά υπάρχουν μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος που κάνουν τον Δεκέμβριο έναν εξαιρετικά “βαρύ” μήνα από άποψη εξόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους μισθωτούς και από τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν εισπράξει αναδρομικά και θα πρέπει να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, για να μη βρεθούν μπλεγμένοι σε κάποιο “λαβύρινθο”.

Ανάλογη προσοχή απαιτείται από όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι:

-απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια, για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την τσιμπίδα της εφορίας

-μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό,

-έχουν κληρονομήσει περιουσιακά στοιχεία και θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να αποφύγουν περιπέτειες με την πληρωμή προστίμων και έξτρα φόρων.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με δεδομένο ότι η περίοδος των γιορτών έχει πολλά έξοδα, κάτι που σημαίνει ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα εκτοξευτούν στα ύψη.

Υπομονή λοιπόν και καλό είναι οι πληρωμές να αρχίσουν να γίνονται σταδιακά, για να μη φανούν “βουνό”, όσο φτάνουμε προς το τέλος του χρόνου, αφού τα χρήματα που όλοι μας διαθέτουμε δεν είναι απεριόριστα.

 

Στον λογιστή

Επίσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι σε στενή επαφή με τον λογιστή τους, καθώς μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να λυθούν άμεσα και πριν από το τέλος του χρόνου.

Οι κληρονόμοι για παράδειγμα όσων απεβίωσαν εντός του 2024, είναι υποχρεωμένοι να σπεύσουν καθώς θα πρέπει να υποβάλλουν χειρόγραφες τις σχετικές δηλώσεις προς την εφορία.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι έχουμε να πληρώσουμε έως το τέλος του χρόνου, για να αρχίσουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας, καθώς οι μέρες που απομένουν είναι πολύ λίγες.

 

ΕΝΦΙΑ

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας, αφορά όσους έχουν ακίνητη περιουσία και πληρώνεται είτε σε 10 δόσεις είτε εφάπαξ, κάτι που σημαίνει μια πολύ σημαντική επιβάρυνση.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν τη λύση των δόσεων, θα πρέπει έως και το τέλος του μήνα να πληρώσουν τη 8η, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσαυξήσεις.

Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής, δηλαδή δύο δόσεις.

 

Φόρος εισοδήματος για το 2022

Άλλη μια δύσκολη φορολογική υποχρέωση, την οποία έχουν τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα και πληρώνουν κάθε μήνα, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό προς την εφορία.

Η αποπληρωμή φόρου γίνεται σε οκτώ δόσεις και έως τις 28 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η έκτη του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης, για να μην υπάρχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

 

Τεκμήρια διαβίωσης

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τεκμήρια, καθώς έχουν ξοδέψει πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν βγάλει από την εργασία τους.

Για το λόγο αυτό, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myProperty” για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης ή για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων για το 2023.

Για να γίνει βεβαίως πράξη κάτι τέτοιο θα πρέπει να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών και έτσι να καλύψουν τις όποιες διαφορές για να μη βρεθούν εκτεθειμένοι σε επιπλέον φόρο.

 

Είσπραξη αναδρομικών

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων που εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά και οι υπόχρεοι πρέπει να μπουν στην ψηφιακή πύλη myAADE και να επιλέξουν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022.

Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020.

Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

 

Τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν μια πολύ σημαντική επιβάρυνση, την οποία καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους κάποιο όχημα είτε για απλές μετακινήσεις τους, είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Τα τέλη κυκλοφορίας έχουν ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να τα πληρώσουν έως το τέλος του χρόνου.

Το πρώτο που πρέπει πάντως γίνει, είναι να τα “κατεβάσουν”, είτε με τους κωδικούς πρόσβασης από το Taxis, είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Με τον τρόπο αυτό θα εκδώσουν τα ειδοποιητήρια τα οποία θα εξοφληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

Όσοι πάντως δεν έχουν τον αναγκαίο προϋπολογισμό, καθώς τα έξοδα αυτής της εποχής είναι μεγάλα, ας κάνουν λίγο υπομονή, καθώς η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει πως δίνεται παράταση.

Λογικά και φέτος θα γίνει το ίδιο από το υπουργείο Οικονομικών, αν και έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση και για το λόγο αυτό απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί οι “καμπάνα” είναι εξαιρετικά βαριά.

Η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Ειδικότερα, το ύψος του προστίμου είναι:

-ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ

-ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

-μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία, κάτι που γίνεται πλέον μόνο ψηφιακά.

Με απλά λόγια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 γίνεται η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ”  myCar”

Με αυτόν τον τρόπο η δήλωση ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας MyCar, χωρίς ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος να είναι υποχρεωμένος να επισκεφτείς τη ΔΟΥ της περιοχής του.

Στην περίπτωση τώρα, που ένας ιδιοκτήτης ακινήτου θέλει να θέσει το όχημα του εκ νέου σε κίνηση κάποια στιγμή εντός του επόμενου έτους θα πρέπει να πληρώσει για τους μήνες που θα δηλώσει ότι θα το χρησιμοποιήσει.

Αυτό μπορεί να γίνει στην ψηφιακή πλατφόρμα που έχει τον τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία».

Σε αυτή, οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:

-να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,

-να άρουν την ψηφιακή ακινησία,

-να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις.

 

Ακινησία οχήματος

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης προχωρήσει σε άρση της αναγκαστικής ακινησίας, καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση και αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

 

Δήλωση από κληρονόμους

Σύμφωνα με τον νόμο, οι δηλώσεις κατατίθενται πάντοτε με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που υποβάλλονται χειρόγραφές, είτε γιατί το επιβάλει ο νόμος, είτε γιατί τεχνικά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς

Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2022.

Ειδικότερα, χειρόγραφα πρέπει να κατατεθούν, οι δηλώσεις των αποβιωσάντων για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι τη χρονολογία του θανάτου τους και πρέπει να υποβληθούν από τους νόμιμους κληρονόμους τους.

Αυτό μπορεί να γίνει έως την Παρασκευή 29.12.2023, καθώς ακολουθεί αμέσως μετά η αργία του Σαββατοκύριακου 30 και 31 Δεκεμβρίου .

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος ή του Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος, με τα στοιχεία των κληρονόμων/και την προσκόμιση των αναγκαίων δικαιολογητικών.

 

Κάτοικοι εξωτερικού

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όσοι έχουν μεταφέρει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους την κατοικία τους στο εξωτερικό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε άμεση επικοινωνία με τον λογιστή τους καθώς είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ