Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Α. Τσίπρας: Βγαίνει μπροστά και τα αλλάζει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις επόμενες κινήσεις του σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο κόμμα που θα εκφράζει τις ανάγκες της νέας εποχής.

Το στοίχημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς υπάρχουν τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν  με τη μετεξέλιξη του κόμματος.
Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε χαρακτηρίζεται προσωρινή και το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι ότι τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετείται στις αρχές του νέου έτους.
Ο πρώην πρωθυπουργός στην παρούσα φάση προτίμησε να μην έρθει σε ρήξη με τους κομματικούς, καθώς επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται ενωμένος στη μετεκλογική περίοδος.
Η φράση πάντως που φέρεται να χρησιμοποίησε «η συζήτηση για το κόμμα είναι πολύπλοκη και σύνθετη», έδωσε λαβή για ποικίλες ερμηνείες από στελέχη και βουλευτές.
Οι «κομματικοί» κάνουν λόγο για αναβάθμιση του κόμματος και όχι για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πιο κεντροαριστερό σχηματισμό που θα δίνει έμφαση στις σχέσεις με την κοινωνία.
Αντίθετα οι λεγόμενοι προεδρικοί επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή έχει τελειώσει και υπογραμμίζουν την ανάγκη να εκφραστεί και κομματικά το 31,5% του εκλογικού σώματος.

Νέα μέλη
Ανεξάρτητα από το πώς ερμηνεύει κανείς σε εσωκομματικό επίπεδο τον κ. Τσίπρα, το βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην εγγραφή νέων μελών στο ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος του είναι η εγγραφή νέων μελών, προκειμένου το νέο κόμμα να αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα και να εμφανίζεται δυνατό στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο τέως πρωθυπουργός, ετοιμάζεται για περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συμβάλει και ο ίδιος στη μαζικοποίηση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα χαρακτηρίζονται σκορποχώρι.
Έμφαση θα δοθεί:

  • Στις ανοιχτές συνελεύσεις που θα γίνουν για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
  • Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 14 του μήνα, όπου ο κ. Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.
  • Στο φεστιβάλ της νεολαίας που έχει προγραμματιστεί από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου και στο οποίο θα πάρει μέρος και ο κ. Τσίπρας.

Τα «όπλα»
Ο τέως πρωθυπουργός γνωρίζει τις αντιστάσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος, αλλά είναι βέβαιος ότι οι θέσεις του θα περάσουν, καθώς ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί την ηγεμονία του.
Ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει δύο «όπλα», τον μηχανισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας που απευθύνεται στην Κεντροαριστερά, αλλά τη νεολαία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε στις τελευταίες εκλογές.
Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να συγκροτηθεί ένα ενιαίο κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία δημιουργώντας μια κοινή Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης
Επίσης:

  • Θα δημιουργηθεί πλατφόρμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος (eSYRIZA).
  • Έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Θα αρχίσει η εγγραφή νέων μελών τόσο σε κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, όσο και μέσω του διαδικτύου.

Βγαίνει μπροστά
Πρωταγωνιστικό ρόλο όπως γίνεται αντιληπτό θα έχει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς άπαντες συμφωνούν ότι παρά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος διατηρεί ψηλά τις μετοχές του στο εκλογικό ακροατήριο.
«Είναι αποφασισμένος να βγει μπροστά», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος και εξηγούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής θα είναι πραγματικότητα πολύ σύντομα.
Το ίδιο στέλεχος εξηγούσε ότι τα κόμματα που δεν αλλάζουν ή δεν θέλουν να αλλάξουν οδηγούνται στο περιθώριο και σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακτήσουν την ηγεμονία τους στην κοινωνία.

Μετεξέλιξη
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του και όλα δείχνουν ότι δεν επιθυμεί μια απλή συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνομιλητές του τονίζουν, ότι στόχος του είναι η μετεξέλιξη του κόμματος, η οικοδόμηση ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ, που θα διευρύνει την απήχησή του στην κοινωνία και θα απευθύνεται σε όλη την προοδευτική παράταξη.
Η φράση του «να αποφύγουμε μια άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία των μηχανισμών», καθιστά σαφές ότι θέλει να απεμπλακεί από όσους θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ μακριά από την κοινωνία.
Ζητούμενο πλέον είναι, εάν οι λεγόμενοι κομματικοί αφήσουν στην άκρη τις ιδεοληψίες τους, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει όλες τις δυνάμεις από το Κέντρο ως τις παρυφές της κομμουνιστικής  Αριστεράς.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι θέλει να προχωρήσει και με επώδυνους συμβιβασμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει -όπως λένε συνομιλητές του-, ότι δεν θα τολμήσει και τη ρήξη με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ