Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ακίνητα: Πόσο πωλούνται και ενοικιάζονται – Οι τιμές για όλη την Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα διαμορφώνει στην οικονομία η κρίση του κορονοϊού και το ζητούμενο για τους περισσότερους, είναι να βρεθούν «σταθερές», που θα εξασφαλίζουν σιγουριά και προοπτική.

Η αγορά ακινήτων παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε από τα μνημόνια και την πανδημία δείχνει να είναι μια από αυτές τις σταθερές, χωρίς αυτό να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η αξία ενός αγαθού μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση και την έρευνα που έκανε το site spitogatos, σε γενικές γραμμές παρατηρείται αύξηση τιμών στην αγορά ακινήτων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εάν ψάξει κανείς δεν θα εντοπίσει ακίνητα που παρουσίασαν εντυπωσιακή μείωση σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές.
Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη «ζεστού» χρήματος, δημιουργεί ευκαιρίες για αγορά ακινήτων, σε μια συγκυρία που είναι διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν.
Παράγοντες της αγοράς, χαρακτηρίζουν το 2021 χρονιά πιέσεων αλλά και μεγάλων ευκαιριών, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσουν σαφές ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώθηκαν στην αγορά το 2020 στις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση, για να βρουν κάποια πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του spitogatos, σε πανελλαδικό επίπεδο οι τάσεις ήταν οι εξής:

      • οι ζητούμενες τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά +3,3% στις πωλήσεις και +6,5% στις ενοικιάσεις,
      • σημαντική μείωση τιμών, ανώτερη του 15%, παρατηρήθηκε σε ελάχιστες περιοχές της επικράτειας.

Όσον αφορά τώρα στις πωλήσεις κατοικιών στην Αττική, οι ζητούμενες τιμές πώλησης ανέβηκαν στο 81.2%, έπεσαν στο 14.5% και έμειναν σταθερές στο 4.3% των περιοχών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το 2021 αναμένεται στασιμότητα τιμών ή και ήπια υποχώρηση στην αγορά κατοικίας το 2021 λόγω της μείωσης της ζήτησης από νοικοκυριά.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που βλέπουν μείωση στο εισόδημα τους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Στο πλαίσιο αυτό αποκτά τεράστια σημασία τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία ναι μεν το 2020 οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν ανοδικά, αλλά με επιδεινούμενο ρυθμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε άνοδος 3,2%, μικρότερη σε σχέση με το +4,1% του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους,  γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταδιακή επίπτωση στην αγορά.
Οι τελευταίες εξελίξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ζήτηση θα συνεχιστεί σε καλές περιοχές κυρίως για καινούργια διαμερίσματα, όπου στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020 έγιναν μεταβιβάσεις ακινήτων.
Από την άλλη όμως είναι σαφές ότι οι τάσεις αλλάζουν, καθώς ο κορονοϊός ανατρέπει παγιωμένες καταστάσεις του παρελθόντος, γεγονός που οδηγεί την αγορά σε επαναπροσδιορισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, τη φετινή χρονιά αναμένεται:

  • μείωση των αγοραπωλησιών,
  • περιορισμός στη ζήτηση μεγάλων διαμερισμάτων,
  • στροφή σε μικρά και παλαιότερα ακίνητα, προκειμένου τα νοικοκυριά να είναι σε θέση να πληρώσουν.

Χώροι γραφείων
Η πανδημία προκαλεί μεγάλες ανατροπές στους γραφειακούς χώρους, με τις επιχειρήσεις πλέον να αναζητούν κάτι το διαφορετικό για να μειώσουν τα έξοδα τους και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται μικρότεροι και οικονομικότεροι χώροι που μπορεί να μην βρίσκονται καν σε κεντρικούς δρόμους, καθώς η συγκυρία δεν ευνοεί τα μεγάλα ανοίγματα.
Άλλες επιχειρήσεις πάντως επιχειρούν να επαναδιαπραγματευτούν το ενοίκιο που πληρώνουν, καθώς γνωρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα είναι σε θέση να βρουν νέους ενοικιαστές.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Οι τάσεις που επικρατούν στην αγορά επιβεβαιώνουν τη στροφή στο ενοίκιο, γεγονός που οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι τελειώνει η βραχυχρόνια μίσθωση όπως την γνωρίζαμε έως τώρα.
Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις ήρθαν και θα μείνουν, αφού η τουριστική εκμετάλλευση ακινήτων μέσω βραχυπρόθεσμων συμβάσεων δεν δείχνει να ανακάμπτει.
«Πάγωμα» παρατηρείται και στη ζήτηση για παραθεριστική κατοικία, έπειτα από μια θετική διετία, λόγω και της απουσίας ξένων αγοραστών, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά.

Νέες αντικειμενικές
Η πορεία της αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί από τις νέες αντικειμενικές αξίες, που με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.
Ωστόσο, όλα είναι ανοικτά καθώς τα πάντα είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας που είναι ικανή να ανατρέψει τα πάτα και να πάει πίσω όποιο προγραμματισμό και εάν γίνει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτιμητές στην εισήγησή τους προτείνουν για τις νέες τιμές ζώνης αυξήσεις της τάξης του 30% και 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές.
Το γεγονός βέβαια ότι οι εισηγήσεις τους έγιναν πέρυσι το Μάρτιο, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα  ότι τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά, όταν θα  ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ο αντίλογος όμως είναι ότι οι τιμές ακινήτων αντιστέκονται στον κορονοϊό και ότι οι αγοραπωλησίες θα ανέβουν  από το καλοκαίρι και μετά, όταν η χώρα θα αρχίσει να αφήνει πίσω της τον εφιάλτη που βιώνει.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις που προτείνουν οι εκτιμητές ακινήτων εντοπίζονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στις οποίες υπήρξε αλματώδης αύξηση τιμών.
Στις συγκεκριμένες περιοχές οι ιδιοκτήτες ακινήτων βγήκαν κερδισμένοι από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης πενταετίας.
Για τις περιοχές αυτές η εισήγηση των εκτιμητών είναι αυξήσεις που κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται στο 50%, εξέλιξη που θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων.
Στα βόρεια προάστια, οι προτεινόμενες αυξήσεις κινούνται κατά μέσον όρο στα επίπεδα του 25%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπως η Νέα Πεντέλη που οι εισηγήσεις είναι για αύξηση της τάξης του 55%.
Ανατροπές θα υπάρξουν και στα ακίνητα των νοτίων προαστίων, λόγω του ότι έχουν ευνοηθεί από την αυξημένη ζήτησης κατοικιών από επενδυτές του εξωτερικού όσο και του έργου του Ελληνικού.
Αυξήσεις αναμένονται και στις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές που είναι στα δυτικά προάστια, με το σκεπτικό ότι δεν άλλαξε στην αναπροσαρμογή που έγινε το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ