Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Άρση μέτρων: Άνοιξαν σχολεία, εμπορικά κέντρα, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ισχύ είναι από σήμερα το τρίτο στάδιο άρσης των μέτρων στη χώρα, με 197.000 επιχειρήσεις να επανεκκινούν, με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός νησιών) να απελευθερώνονται και τους μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου να επιστρέφουν στα θρανία.

Συνολικά, από σήμερα, εκτός των 197.000 επιχειρήσεων, επιστρέφουν στη δουλειά 532.000 εργαζόμενοι, στο τρίτο από τα τέσσερα στάδια της άρσης των μέτρων. Το ποσοστό ανοίγματος των επιχειρήσεων από σήμερα πιάνει το 65%, ενώ το 77% των εργαζομένων που οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται ήταν σε αναστολή γυρίζουν και πάλι στη δουλειά.

Συγκεκριμένα, σήμερα επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε:

 • Εμπορικά καταστήματα (malls),
 • εκπτωτικά χωριά και
 • εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

 • Διαιτολογικών μονάδων.
 • Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
 • Στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών
 • Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και
 • Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα – Τα μέτρα

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από σήμερα είναι τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets). Τα εμπορικά θα λειτουργήσουν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

 • Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης
 • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.
 • Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
 • Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
 • Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Αρση μέτρων: Σε λειτουργία οι αρχαιολογικοί χώροι

Από σήμερα ανοίγουν και πάλι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Πάνω από 200 υπαίθριοι και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την χώρα θα μπορούν να υποδέχονται και πάλι επισκέπτες. Ακρόπολη, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Ναός Ποσειδώνα Σούνιο, Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη, Άβδηρα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Αμφίπολη, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Πέλλα, Αρχαία Πύδνα, Αιγές, Δωδώνη, Νικόπολη, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Ολυμπία, Αρχαία Νεμέα, Μυκήνες, Ασκληπιείο Επιδαύρου, Μονεμβασιά, Μυστράς, Ανάκτορο του Νέστορος, Δήλος, Ακρωτήρι Σαντορίνη, Κνωσός, Φαιστός, Αρχαία Ελεύθερνα μεταξύ άλλων ανοίγουν τις πύλες τους ξανά και μάλιστα με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής. Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. Στις 10:30 μάλιστα αναμένεται η Ακρόπολη να ανοίξει για τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση να καλυφθεί η επαναλειτουργία του χώρου, ώστε να διαπιστωθούν και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Οσον αφορά τα πωλητήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, έχουν σταλεί οδηγίες για το πως θα λειτουργούν, καθώς και υγειονομικό υλικό. Επίσης, για τα αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, έχει προταθεί στους ιδιοκτήτες η λειτουργία τους με τη μορφή take – away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αρση μετρων: Επιστροφή στα σχολεία για μαθητές Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου

Στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Μετά την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου την περασμένη εβδομάδα, ξεκινούν και οι υπόλοιπες δύο τάξεις του λυκείου μαζί με τα γυμνάσια, κάτω από τους ίδιους κανόνες. Τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας. Θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα). Θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

Μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. επίσης, την Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Τι θα ισχύσει:

 • Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα
 • Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
 • Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων
 • Λήξη έτους κατάρτισης: 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.

Μαθητεία

 • Αύξηση ωρών εργαστηριακού μαθήματος κατά 2 ώρες την εβδομάδα
 • Αύξηση χρόνου εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας από 4 σε 5 ημέρες την εβδομάδα
 • Λήξη έτους: σταδιακά έως 15 Νοεμβρίου (αντί για 15 Σεπτεμβρίου)
 • Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
 • Διεξαγωγή μαθημάτων μόνο για μαθητές Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος
 • Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
 • Λοιποί μαθητές: προαγωγή βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας
 • Λήξη σχολικού έτους: 30 Ιουνίου.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Από σήμερα είναι ελεύθερη και η μετακίνηση εκτός νομού μόνιμης κατοικίας με εξαίρεση τα νησιά. Τα ταξίδια στα νησιά θα επιτραπούν αργότερα, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια όπου οι πολίτες μπορούν από σήμερα να ταξιδεύουν κανονικά. Αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ θα λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Ανοίγουν και αθλητικές εγκαταστάσεις

Επίσης, από σήμερα ανοίγουν αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα επιτρέπεται η λειτουργία όλων των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων, για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο, από αθλητές σωματείων, τμημάτων αμειβομένων αθλητών και ανώνυμων αθλητικών εταιριών, ηλικίας 13 ετών και άνω. Προτεραιότητα ωστόσο στη χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων έχουν οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και εθνικών ομάδων.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν από σήμερα θα χρησιμοποιηθούν από σωματεία και ομίλους με νόμιμη άδεια λειτουργίας, στα εξής αθλήματα: τένις, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία-αναρρίχηση. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εν ενεργεία διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.

Τέλος, ανοιχτές θα είναι και οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα ιστιοπλοΐας, με μέγιστο αριθμό πληρώματος σκάφους τα δύο άτομα, κωπηλασίας με μέγιστο πλήρωμα λέμβου δύο άτομα, κανόε-καγιάκ, σερφ και θαλάσσιο σκι. Μαθητές Γ’ Λυκείου και άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα εισόδου στις αθλητικές εγκαταστάσεις, όλοι άνω των 13 ετών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ