Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις: Πώς θα ταξιδεύουμε με ΙΧ, τρένα, πλοία, ΚΤΕΛ και αεροπλάνα [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέλος στην απαγόρευση περίπου δύο μηνών στα ταξίδια, βάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μιας και από σήμερα (Δευτέρα 18/05) επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ταυτόχρονα, ανοίγει τα φτερά της η “Aegean” ενώ ξεκινούν ή πυκνώνουν και πάλι οι αεροπορικές συνδέσεις με προορισμούς εκτός Ελλάδας από αρκετές αεροπορικές εταιρείες.

Κοινή συνισταμένη όλων των μεταφορών με κάποιο μέσο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Σε κάποια μέσα θα γίνεται θερμομέτρηση, σε κάποια θα υπάρχει περιορισμός στην πληρότητα για να αποφευχθεί ο ανεπιθύμητος «συνωστισμός». Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπογραμμίζει με εγκύκλιο του, ότι οι μετακινήσεις διέπονται εκτός Νομού, από υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς της νόσου COVID-19.

Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν.

Σιδηροδρομικές μεταφορές

Από σήμερα τίθενται ξανά στην διάθεση του επιβατικού κοινού όλα τα δρομολόγια της διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη και των υπόλοιπων γραμμών. Συνολικά πέντε δρομολόγια ημερησίως λειτουργούν στη κεντρική γραμμή της χώρας εκ νέου, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα. Να θυμίσουμε πως τα πρωϊνά και απογευματινά δρομολόγια είναι τα «εξπρές» των 4 ωρών με δύο μόνο στάσεις. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, αντισηπτικά σε αρκετά σημεία των βαγονιών και ανοιχτά παράθυρα όπου αυτό είναι εφικτό, προσωπικό με μάσκα και γάντια, πληρότητα μέχρι το 50% -μέχρι τις 31 του μήνα- είναι τα βασικά μέτρα. Σύμμαχος του τρένου η απουσία κρούσματος από την αρχή της πανδημίας. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτείνει δε την έκδοση του εισιτηρίου ηλεκτρονικά για την περαιτέρω προστασία επιβατών και προσωπικού.

Ακτοπλοϊκές μεταφορές

Αυστηρές προϋποθέσεις τίθενται στις μετακινήσεις με πλοίο από σήμερα και μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020. Πιο συγκεκριμένα υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, θα γίνεται θερμομέτρηση και συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου, θα πρέπει να υπάρχει 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των επιβατών στην επιβίβαση και την αποβίβαση και να πληρώνεται μέχρι και το 50% της χωρητικότητας του πλοίου. Η χρήση καμπίνας γίνεται μόνο ανά επιβάτη εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι υπεύθυνες για την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω). Επίσης είναι υπεύθυνες για:

  • Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικάspotκαι ηχητικά μηνύματα.
  • Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
  • Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
  • Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
  • Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
  • Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
  • Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Οδικές μεταφορές

Για τις μετακινήσεις με ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ι.χ. από σήμερα και μέχρι τις 31 Μαΐου, θα επιτρέπεται η πλήρωση μέχρι και του 50% των διαθέσιμων θέσεων, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και θα πρέπει το μέσο να είναι εφοδιασμένο με αντισηπτικά. Από σήμερα επίσης μπορεί κάποιος να μετακινηθεί ελεύθερα με το ι.χ. του στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας. Το δίκτυο αυτοκινητόδρομων είναι πλήρως εφοδιασμένο με όλα τα κατάλληλα μέσα προστασίας. Οι ΣΕΑ (Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) λειτουργούν μόνο για take away, είναι εφοδιασμένοι με πλέξιγκλας (στα σημεία εξυπηρέτησης) και υπάρχουν αντισηπτικά σε αρκετά και εμφανή σημεία αλλά και οδηγίες ανηρτημένες. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η χρήση των πομποδεκτών για την καλύτερη και ταχύτερη μετάβαση στον τελικό προορισμό.

Αερομεταφορές

Στις αεροπορικές μεταφορές η αρχή της άρσης των περιορισμών γίνεται από σήμερα με την Aegean να αυξάνει τις πτήσεις της προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, και από 25 Μαΐου προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους λοιπούς εσωτερικούς προορισμούς. Την ίδια τακτική εφαρμόζει και η Sky Express η οποία ούτως ή άλλως πετάει μόνο εντός Ελλάδας.

Από τα τέλη του μήνα, σχεδιάζεται από την Aegean η επανασύνδεση με σημαντικούς προορισμούς από την Αθήνα προς Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη και Βρυξέλλες. Μέσα στο καλοκαίρι το πρόγραμμα της αναμένεται να εμπλουτιστεί με περισσότερους Ευρωπαϊκούς προορισμούς. Παράλληλα αρκετές ξένες αεροπορικές εταιρείες, έχουν ανακοινώσει επανασύνδεση με την Αθήνα και άλλους προορισμούς της χώρας.

Αναφορικά με τα μέτρα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, όπως και η τήρηση των αποστάσεων. Συστήνεται η ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίου. Επιπλέον η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός ενώ όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα. Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί. Αν χρειαστεί η χρήση λεωφορείου πίστα τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του. Στην πύλη επιβίβασης και την είσοδο του αεροσκάφους υπάρχουν συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου. Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ