Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Μπαίνουν κανόνες στη μεταχείριση των ζώων συντροφιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολλές αλλαγές φέρνει το προσφάτως ψηφισθέν από τη Βουλή νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς με τους δήμους πλέον να αναλαμβάνουν την ευθύνη σε αρκετούς τομείς όπως θα δούμε παρακάτω.
ο νομοσχέδιο έπειτα από εξαντλητική διαβούλευση στη Βουλή με τη συμμετοχή εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων  ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και έγινε ΦΕΚ, ενώ πλέον αναμένεται η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα στοιχεία του Νόμου και τα οποία πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι αγαπούν ή έχουν ζωάκια στα σπίτια τους.  

• Σήμανση
Η σήμανση με μικροτσίπ και η έκδοση βιβλιαρίων/διαβατηρίων υγείας είναι υποχρεωτική για σκύλους και γάτες, δεσποζόμενα και αδέσποτα με την εξαίρεση των ποιμενικών σκύλων. Επιπρόσθετα, δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips στο Υπουργείο Ανάπτυξης στην οποία θα μπορούν οι πιστοποιημένοι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να αναζητούν στοιχεία του ζώου. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και  των αδέσποτων τον οικείο Δήμο ή το φιλοζωικό σωματείο ή την ένωση, που μπορούν να προμηθεύονται το ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης απευθείας από το εμπόριο. Για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής σήμανσης ή την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου ο ιδιοκτήτης  του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να επιδεικνύει στον κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί, την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, προκειμένου να επαληθευτούν   βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο τα ατομικά του στοιχεία και να αντιστοιχηθεί ο μοναδικός κωδικός σήμανσης του ζώου συντροφιάς με τα ατομικά στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς υποχρεούται να ενημερώνει τον κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί, για  τη μεταβολή των στοιχείων, που έχουν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων. Επίσης θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 5 μέρες την απώλεια του ζώου, με τον αριθμό microchip (για να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και για να τον εντοπίσουν). Υιοθεσία Επίσης, και η διαδικασία υιοθέτησης του ζώου περνάει πλέον μέσα από το Δήμο τόσο για τα αδέσποτα, που ούτως ή άλλως είναι στην ευθύνη του, αλλά και για τα δεσποζόμενα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ”παράδοση” ιδιόκτητου ζώου στο Δήμο αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει το ζώο του, ώστε να μην το εγκαταλείψει. Ζώα μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως απαγορεύονται πλέον αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες/αφίσες/Διαδίκτυο αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου. Προβλέπεται υπογραφή δήλωσης αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη όταν πωλούνται ζώα (για να μπει ένα τέλος στις απρόσωπες αγοραπωλησίες που καταλήγουν σε εγκαταλείψεις ζώων) Βέβαια σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως θα μπορέσουν οι δήμοι να καλύψουν αυτές τις αρμοδιότητες. Ο Δήμος λοιπόν θα έχει τρεις πηγές χρηματοδότησης για να εκτελεί τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος: από τον κρατικό προϋπολογισμό (μάλλον απίθανο), από τα πρόστιμα που θα μπορεί να επιβάλλει η δημοτική αστυνομία, καθώς και ένα ανταποδοτικό τέλος έως 3 ευρώ που θα μπορεί να επιβληθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για κάθε σήμανση. 

• Αδέσποτα
Με το νέο νόμο ουσιαστικά τα αδέσποτα τίθενται υπό την ευθύνη των δήμων οι οποίοι  υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή (χώρους, ανθρώπινο δυναμικό κλπ).  Ο κάθε δήμος ή όμοροι και συνεργαζόμενοι Δήμοι θα μπορούν να ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Υπό την εποπτεία των δήμων θα μπορούν, επίσης, να δημιουργηθούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία ζώων από φιλοζωϊκά σωματεία.   Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια όπου φιλοξενούνται προσωρινά, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.  Στη συνέχεια επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν.  Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.  Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

• Άλλες ρυθμίσεις
-επιτρέπονται 2 ζώα ανά διαμέρισμα και ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί να απαγορεύει ζώα
– δεν υπάρχει περιορισμός στις μονοκατοικίες
-η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (και ταξί) και πλοία, τα οποία μάλιστα υποχρεούνται να διαθέτουν καθαρά κλουβιά
-απαγορεύονται ρητώς τα τσίρκο και κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία/ διατήρηση ζώων σε πανηγύρια/συναυλίες κλπ.  
-Ο εισαγγελέας μπορεί να δώσει διαταγή για να κατασχέσει ζώα αλλά και να απαγορεύσει μελλοντική απόκτηση ζώου από άτομα που τα κακομεταχειρίζονται και να ελέγξει καταγγελίες για κυνοκομεία ή εκτροφεία. 

• Ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας
Η Δημοτική Αστυνομία συμπεριλαμβάνεται στα όργανα εκείνα, που μεριμνούν για τη βεβαίωση των παραβάσεων, που διαπιστώνουν κατά την άσκηση των  καθηκόντων ελέγχου (μαζί με τη  Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων και τους υπαλλήλους των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου). Βέβαια εδώ  τίθεται ζήτημα πως θα ελέγχουν οι δημοτικοί αστυνόμοι αν όλα τα αδέσποτα σκυλιά και (κυρίως) γάτες έχουν τη σήμανση που απαιτείται. 

• Πρόστιμα
Η παράνομη εμπορία ζώων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ.  Για την κακοποίηση ζώων προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και 5.000 -15.000 ευρώ και για την κλοπή ζώου φυλάκιση 6 μηνών και 3.000 ευρώ. Τριακόσια ευρώ πρόστιμο θα πληρώσετε αν παραλείψετε να προσκομίσετε στον οικείο δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, ή αν παραλείψετε να δηλώσετε έγκαιρα (εντός πέντε ημερών) σε πιστοποιημένο την απώλεια του ζώου.

• “Πλέον δεν βασιζόμαστε στην καλή θέληση κάποιων ανθρώπων”
 Τα φιλοζωικά σωματεία περιμένουν από την πλευρά τους αυτές τις ημέρες την έκδοση  των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων. Ο Χ-τύπος μίλησε με τον κ. Βαγγέλη Παλαιοδήμο και την κα Άννι Πασχάλη από το Σωματείο ΕΠΑΦΗ που εδρεύει στο Ηράκλειο Αττικής. Και οι δύο μας υπογράμμισαν πως βασικό στοιχείο του νέου νόμου είναι ο αυξημένος βαθμός ευθύνης που έχει πλέον ο Δήμος. Το αίτημα τους προς την πλευρά του κάθε δήμου είναι να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Ο κ. Παλαιοδήμος μας εξήγησε πως είναι αρκετά ικανοποιημένος με το νόμο καθώς πλέον θεσπίζονται σαφείς κανόνες στη μεταχείριση των ζώων αλλά και μηχανισμοί ελέγχου. “Πλέον δεν βασιζόμαστε στην καλή θέληση κάποιων ανθρώπων. Τα ζώα συντροφιάς είναι έμψυχα όντα και πρέπει να έχουν την ανάλογη μεταχείριση από όλους μας”  τονίζει ο κ. Παλαιοδήμος. Μένει τώρα βέβαια να δούμε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος και ιδιαίτερα από την πλευρά των δήμων που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο πολλά προβλήματα.  

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ