Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για τη μεταφορά μαθητών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αντιπαράθεση ήρθαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) Ηρακλείου Αττικής, κ. Ηλίας Μπάρμπας, και ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, κ. Βασίλης Λυκούρας, στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την έγκριση διενέργειας διαγωνισμού για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.   Στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής η μεταφορά αφορά τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, που στεγάζεται στο συγκρότημα της οδού Καζαντζάκη) και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), που στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα. Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ το σχετικό κονδύλι θα καλυφθεί φέτος εν μέρει από τους δήμους και από τις Περιφέρειες 9 (αναλογία 40-60 αντίστοιχα) και από του χρόνου εξ ολοκλήρου από τους δήμους.  Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής ο κ. Λυκούρας, παίρνοντας πρώτος το λόγο, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τη μεταφορά και αυτής της αρμοδιότητας  στους δήμους “που εξέφρασαν την προθυμία τους να την καλύψουν”, όπως συμπλήρωσε. “Θα μεταφέρονται οι μαθητές στα σχολεία;” αναρωτήθηκε ο κ. Λυκούρας που προέβλεψε πως κονδύλια δεν θα δοθούν από την κεντρική εξουσία και ο Δήμος δεν θα μπορέσει να καλύψει το μεγάλο κόστος με αποτέλεσμα τη νύφη να κληθούν να πληρώσουν οι γονείς. Παράλληλα, κάλεσε τη διοίκηση να πάρει θέση  τονίζοντας πως οι Δημοτικές Αρχές πρέπει  να ξεκαθαρίσουν αν είναι με το μέρος των πολιτών ή αν είναι “εντεταλμένα όργανα”.

Ηλίας Μπάρμπας: “Οι γονείς δεν θα πληρώσουν”
Η αρχική τοποθέτηση του κ. Λυκούρα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μπάρμπα που άστραψε και βρόντηξε στην τοποθέτησή του. “Ωραία τα πολιτικά μανιφέστα αλλά υπάρχει και ένα όριο” είπε τονίζοντας πως ο Δήμος αναλαμβάνει τη μεταφορά μαθητών οι περισσότεροι εκ των οποίων έρχονται από γειτονικούς δήμους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΠ στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο υπάρχουν μόνο 6-7 παιδιά  από το Ηράκλειο όταν τα υπόλοιπα 90 είναι από άλλους δήμους οι οποίοι και δεν αναλαμβάνουν να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους. Συμπλήρωσε όμως πως η Δημοτική Αρχή έχει ευαισθησίες. Σχετικά με τη διαδικασία ο κ. Μπάρμπας ενημέρωσε πως θα γίνει ανοιχτός μειοδοτικός διεθνής διαγωνισμός με συγκεκριμένους όρους και ανοιχτές διαδικασίες. “Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε τα κονδύλια, αλλά δεν τίθεται θέμα να πληρώσουν οι γονείς. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τα κονδύλια για όλα τα παιδιά” είπε ο κ. Μπάρμπας και αποκάλυψε πως θα γίνει επικοινωνία με όμορους δήμους για να συμβάλλουν στην κάλυψη του κόστους. Στη δευτερολογία του, και αφού άκουσε και τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων Συμβούλων, ο κ. Μπάρμπας επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση. “Έχετε προαποφασίσει ότι δεν θα πάρουμε πιστώσεις” είπε και κάλεσε τους Συμβούλους να δικαιολογήσουν αυτόν τον ισχυρισμό, να τα πούνε στους γονείς και να τα δημοσιοποιήσουν στην τοπική κοινωνία μέσω του τοπικού τύπου. 

Ανησυχίες από την αντιπολίτευση
Μετά τις πρώτες εξηγήσεις του κ. Μπάρμπα ο κ. Λυκούρας επανήλθε πάντως και ενημέρωσε το Σώμα πως συμβάσεις που είχαν γίνει πέρσι από τις Νομαρχίες για τη μεταφορά μαθητών δεν εκτελέστηκαν λόγω των περικοπών στα σχετικά κονδύλια. “Είναι σημαντικό οι μαθητές να μεταφέρονται εκεί που πρέπει γιατί η εμπειρία έχει δείξει πως δεν μεταφέρονται και τα βάρη πέφτουν στους γονείς” τόνισε. Προβληματισμένη εμφανίστηκε και η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου. “Αυτή η φάμπρικα με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς να δίνουν πόρους σημαίνει ότι στα μέσα της χρονιάς θα δούμε και στο Ηράκλειο παιδιά να μένουν στο δρόμο” προειδοποίησε και έθεσε ως ζητούμενο πως θα διασφαλιστεί η μεταφορά κονδυλίων από την κυβέρνηση στους δήμους. Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, εξέφρασε την πεποίθησή του πως το Υπουργείο θα δώσει τις πιστώσεις που απαιτούνται για αυτήν την κατηγορία των παιδιών. Επίσης ενημέρωσε το Σώμα πως και επί της δικής του δημαρχίας, την περασμένη τετραετία, είχαν γίνει προσπάθειες να πειστούν όμοροι δήμοι να συμμετέχουν στην κάλυψη του κόστους χωρίς όμως επιτυχία. Αιχμηρός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο πρώην Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο Η Πόλη μας”, κ. Γιώργος Μαστοράκος, καθώς όπως είπε δημιουργεί τετελεσμένα και πειθαναγκασμούς στους δήμους. “Θα έπρεπε να πει το κράτος ότι από τον τάδε κωδικό του κρατικού προϋπολογισμού εκχωρώ αυτά τα κονδύλια στους δήμους για να αναλάβουν αυτό το έργο” τόνισε ο κ. Μαστοράκος που συμπλήρωσε πως η παράταξη είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει το θέμα.     

Δήμαρχος: “Δεν είμαστε όργανο κανενός”   
Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, που αναγνώρισε και αυτός πως η πολιτεία εδώ και χρόνια μεταφέρει αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να δίνει τους αντίστοιχους πόρους. “Εμείς έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε όργανο κανενός. Το δείξαμε και στις συγχωνεύσεις των σχολείων” σημείωσε ο κ. Βλασσόπουλος που κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει το θέμα για να γίνει ο διαγωνισμός και διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα διεκδικήσει να πάρει το ανάλογο κονδύλι. Το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διενέργεια του διαγωνισμού. Μειοψήφισαν οι κ.κ. Λυκούρας και Κοκκινίδης ενώ παρούσα δήλωσε η κα Κατσινοπούλου. Ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη με τη σχετική πίστωση να ανέρχεται στα 500.000 αν και όπως είπε ο κ. Μπάρμπας το τελικό ποσό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μικρότερο καθώς πέρσι είχαν δαπανηθεί 340.000 ευρώ.  

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ