Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει στους δήμους να ικανοποιήσουν όλες τις αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Με προβλήματα άνοιξαν τις πόρτες τους φέτος οι παιδικοί σταθμοί των δήμων κυρίως λόγω των σοβαρών κενών στο προσωπικό.
Συγκεκριμένα, εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων αλλά και της μη δυνατότητας πρόσληψης μονίμων, σε αρκετούς σταθμούς υπάρχουν ελλείψεις εργαζομένων, λόγω αδειών και συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση οι δημοτικές αρχές να ικανοποιήσουν πολλές αιτήσεις δημοτών. Και φέτος, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, ήταν ιδιαίτερα αυξημένος ο αριθμός των οικογενειών που στράφηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τη φιλοξενία των παιδιών τους. Παρ’ όλα αυτά, πολλά παιδιά έμειναν εκτός με τους γονείς να είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταφύγουν σε άλλες λύσεις.   Τουλάχιστον μια ανάσα στον επιβαρημένο οικογενειακό και δημοτικό προϋπολογισμό δίνει το διετές πρόγραμμα επιδότησης τροφείων με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), καθώς από τη μια πλευρά αρκετοί γονείς δεν θα καταβάλλουν τροφεία, ενώ και οι δήμοι παίρνουν ένα σημαντικό έσοδο.  Ο Χ-τύπος καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους δημοτικούς  παιδικούς σταθμούς της Νέας Ιωνίας, του Ηρακλείου, της Μεταμόρφωσης, της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς και μιλάει με τους διοικούντες, οι οποίοι αυτές τις ημέρες είναι από τα πιο περιζήτητα πρόσωπα στους δήμους, καθώς γίνονται καθημερινά αποδέκτες αιτημάτων από συμπολίτες τους που εναγωνίως ψάχνουν να βρουν θέσεις για τα παιδιά τους.

Νέα Ιωνία: Σε οριακά επίπεδα το προσωπικό
Στους παιδικούς σταθμούς που υπάγονται στο Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΒΡΕΦΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας θα φιλοξενηθούν φέτος 506 παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν επανεγγραφές από το προηγούμενο έτος (που έχουν και προτεραιότητα). Ωστόσο, από τις 500 καινούργιες αιτήσεις που έγιναν η διοίκηση των σταθμών κατάφερε να ικανοποιήσει μόνο τις 168. Εξ αυτών οι 99 μπαίνουν μέσα από τη μοριοδότηση του ΚΕΒΡΕΦΟ, οι 51 από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ και οι υπόλοιποι 18 από το ΙΚΑ. Πάντως, υπάρχουν επιλαχόντες που θα μπουν στο “Πηνελόπειο” με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος. Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ, κ. Χρίστος Χατζηϊωάννου εξήγησε στο Χ-τύπο πως το γεγονός πως ο Δήμος δεν είναι σε θέση να προσλάβει παραπάνω συμβασιούχους αλλά ούτε και να πάρει μόνιμους αναγκάζει τη διοίκηση να μην μπορεί να ικανοποιήσει περισσότερες αιτήσεις. Συγκεκριμένα, ο Δήμος πήρε για τη φετινή χρονιά πέντε συμβασιούχους με 11μηνες συμβάσεις. Αν σε αυτούς υπήρχαν και οι 4 προσλήψεις μονίμων που σταμάτησαν λίγο πριν το ΦΕΚ θα υπήρχε ένα ανεκτό επίπεδο από πλευράς προσωπικού. Τώρα όμως το προσωπικό είναι σε οριακά επίπεδα, κάτι που σημαίνει πως αν υπάρξουν άδειες εγκυμοσύνης ή αναρρωτικές (κάτι π[ου συμβαίνει κάθε χρόνο και αναμένονται και φέτος) θα παρατηρηθεί πρόβλημα. “Ενώ στα χαρτιά ξεκινάμε κανονικά, στην πράξη θα δημιουργηθεί πρόβλημα και αναμένονται κενά” μας είπε ο κ. Χατζηϊωάννου που μας ενημέρωσε πως θα ζητηθεί από το Υπουργείο η έγκριση κατ’ εξαίρεση περισσότερων θέσεων συμβασιούχων.    Πέρα από το πρόβλημα του προσωπικού, ένας άλλος παράγοντας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΡΕΦΟ, που οδήγησε στην μη ικανοποίηση περισσότερων αιτήσεων είναι το πρόβλημα που υπάρχει τόσο στη Νέα Ιωνία όσο και σε άλλους δήμους  με την απορρόφηση προνηπίων από τα νηπιαγωγεία. Όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές ελάχιστα προνήπια καταφέρνουν να μπουν στα νηπιαγωγεία, κάτι που σημαίνει πως δεν αδειάζουν θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς, όπου  τα προνήπια επανεγγράφονται από τους γονείς τους. Όαση μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση αποτελεί το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ μέσα από το οποίο εντάχθηκαν συνολικά 80 οικογένειες στη Νέα Ιωνία (οι 51 που αναφέραμε πιο πάνω + 29 από επανεγγραφές) με τον κ. Χατζηϊωάννου να κάνει λόγο για μια πολύ σοβαρή οικονομική ανάσα για το Δήμο. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ μας έδωσε στοιχεία και για το νέο σύστημα υπολογισμού των τροφείων που εφαρμόζει από φέτος η Δημοτική Αρχή. Θυμίζουμε εδώ ότι μέχρι πέρσι τα τροφεία ανέρχονταν στο ύψος των 90 ευρώ αλλά από φέτος υπάρχει κλίμακα ανάλογα με το εισόδημα. Όπως μας είπε λοιπόν ο κ. Χατζηϊωάννου από τις 168 νέες οικογένειες που εντάχθηκαν στο σταθμό, αν αφαιρεθούν αυτές που δεν θα πληρώσουν τίποτα μέσω του ΙΚΑ και του προγράμματος, η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων θα πληρώσει λιγότερο μεταξύ 0 και 90 ευρώ. Και μόλις 17 οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 90 ευρώ.

Ηράκλειο: Μπήκαν περισσότερα παιδιά από πέρσι, αλλά…
Στο Δήμο Ηρακλείου αξίζει να αναφέρουμε ότι στους δημοτικούς (πρώην κρατικούς) παιδικούς σταθμούς συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι σταθμοί της πρώην δημοτικής επιχείρησης ΚΕΚΟΙΠΗΑ με το νεοσύστατο Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής   και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ηρακλείου. Όπως ενημέρωσε λοιπόν το Χ-τύπο ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Γιώργος Οικονομίδης, φέτος έγιναν δεκτά στους σταθμούς 683 παιδιά όταν πέρσι είχαν μπει 600, ενώ από τις 485 νέες αιτήσεις δεν ικανοποιήθηκαν οι 145. Ο κ. Οικονομίδης ενημέρωσε το Χ-τύπο πως ο Δήμος είχε ζητήσει 26 θέσεις συμβασιούχων φέτος για τους Παιδικούς Σταθμούς αλλά λόγω του ψαλιδιού από την κεντρική εξουσία θα πάρει μόνο τους 11 (6 καθαρίστριες και 5 βρεφονηπιοκόμους). Με το υπάρχον προσωπικό ο Δήμος καλύπτει τα παιδιά που έχει πάρει, αλλά έχει ζητήσει να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση 3 επιπλέον βρεφονηπιοκόμοι ώστε να δημιουργηθεί ένα ακόμα τμήμα και να καλυφθούν και άλλες αιτήσεις. Πάντως, ο Πρόεδρος μας αποκάλυψε πως μέσα στο Σεπτέμβριο θα προχωρήσει η δημιουργία του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Νομικού Προσώπου, όπου θα αυξηθούν και οι θέσεις του προσωπικού, με το στόχο για το επόμενο έτος να είναι η κάλυψη του 80% των αιτήσεων.    Στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ συνολικά εντάχθηκαν 190 οικογένειες. Σε πρώτη φάση είχαν εγκριθεί 240 θέσεις για το Δήμο και υποβλήθηκαν 220 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 190. Από αυτά τα 190 παιδιά, τα 126 θα επιδοτηθούν με ποσό ύψους 3400 ευρώ ετησίως και τα 64 (κυρίως βρέφη) με 4350 ευρώ ετησίως με το δήμο συνολικά να λαμβάνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 706.000 ευρώ. Και μπορεί κάποιοι εξ αυτών που εντάχθηκαν να πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια τροφεία αλλά  συνολικά το κόστος για το Δήμο μειώνεται σημαντικά. Ένα πρόβλημα που απασχολεί τη διοίκηση των σταθμών αυτό το διάστημα είναι η μεταφορά των παιδιών καθώς τα λεωφορεία που υπήρχαν μέχρι σήμερα δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν λόγω παλαιότητας, ενώ δεν έχουν εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση θέσεις οδηγών και συνοδών. Για αυτό το λόγο και προς το παρόν έχει ανασταλεί η χρήση λεωφορείων με τη Δημοτική Αρχή να εξετάζει  τρόπους επίλυσης του ζητήματος.              
 

Μεταμόρφωση: Βάλσαμο η επιχορήγηση της ΕΕΤΑΑ
Στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη προσωπικού στάθηκε αρχικά στην ενημέρωση που μας έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, για τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Ο κ. Ηλιόπουλος, μας τόνισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσληφθούν 27 συμβασιούχοι οι οποίοι θα καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των τωρινών ελλείψεων σε προσωπικό. Από εκεί και πέρα, όπως μας είπε, ότι ο Δήμος δεν κατάφερε να καλύψει, ακόμα, 150 αιτήσεις, κάποιες εκ των οποίων θα προσπαθήσει  να ικανοποιήσει μέσα από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, καθώς έχουν μείνει ακόμα κενές θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, από αυτό το πρόγραμμα επιδοτήθηκαν 30 θέσεις για βρέφη και 96 για νήπια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ο Δήμος να πάρει μία μεγάλη οικονομική ανάσα, καθώς θα επιχορηγηθεί με 500.000 ευρώ περίπου, όταν το συνολικό ετήσιο κόστος των βρεφονηπιακών σταθμών ανέρχεται στα 1,2 εκ. ευρώ. Επίσης, είχαμε 150 επανεγγραφές και 60 νέες αιτήσεις που ικανοποιήθηκαν. Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, στις δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι υποψηφιότητες που “πέρασαν” στους βρεφονηπιακούς σταθμούς επιλέχθηκαν με εντελώς διαφανείς διαδικασίες, καθώς λειτούργησε σύστημα μοριοδότησης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως οι εργαζόμενοι γονείς μοριοδοτούσαν το παιδί με 40 μόρια, ενώ αν ήταν κάτοικος Μεταμόρφωσης έπαιρνε συν 10 μόρια.  

Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα: Κάλυψε τα 2/3 των αιτήσεων
Ούτε ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας μας γύρω από το θέμα των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Νομικού Προσώπου του Δήμου, κ. Νίκος Παπανικολάου,  ενημέρωσε το Χ-τύπο ότι ο Δήμος έλαβε 400 αιτήσεις και από αυτές κατάφερε να καλύψει τις 270, καθώς δεν υπήρχαν περαιτέρω δυνατότητες με τις υπάρχουσες καταστάσεις. Το σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, είναι ότι οι Παιδικοί Σταθμοί δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά στους παιδαγωγούς. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργαζόμενων στην καθαριότητα των σταθμών. 

Μαρούσι: “Ψαλίδι” στο προσωπικό και στα παιδιά
Διακόσια περίπου παιδιά έμειναν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών του Δήμου Αμαρουσίου για τη νέα περίοδο, καθώς από τις 1150 οικογένειες που υπέβαλλαν τις σχετικές αιτήσεις, ο Δήμος έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει παιδιά από τις 900 εξ αυτών. Οι λόγοι, οι γνωστοί για κάθε Δήμο: περικοπές τόσο σε πόρους όσο και σε προσωπικό, που στο Μαρούσι ψαλιδίστηκε κατά 35% περίπου.  Στην παρουσίαση των στοιχείων από τις φετινές αιτήσεις αλλά τις υποδομές που διαθέτει ο Δήμος Αμαρουσίου, τα νούμερα που έφερε σε παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του νομικού προσώπων των Σταθμών Νίκος Κάββαλος ήταν αμείλικτα: 1.150 αιτήσεις, διαθέσιμες 900 θέσεις. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, έρχεται να καλύψει τις 527 από αυτές τις 900, δίνοντας μια κάποια οικονομικά ανάσα στον ήδη βεβαρημένο Δήμο. Καλύτερα τα νέα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, υποδέχονται περισσότερα παιδιά σε σχέση με πέρυσι, αν και με λιγότερο προσωπικό, ενώ δεν αποφεύγεται το κλείσιμο δύο Παιδικών Σταθμών και η σταδιακή κατάργηση των βρεφικών τμημάτων, με στόχο την εξοικονόμηση υπαλλήλων.

Κηφισιά: Καλύπτεται το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων
Λίγο βελτιωμένη η εικόνα στο νέο καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς, που πλέον έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραία και της Εκάλης. Πάνω από 600 αιτήσεις κατατέθηκαν φέτος για φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας. Οι υπολογισμοί θέλουν τις υπάρχουσες δομές, κτίρια και μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό, να έχουν την δυνατότητα για να εξυπηρετήσουν 550 από τα παραπάνω παιδιά. Οριακά τα πράγματα, ανάσα όμως, που μπορεί να σημαίνει και εξυπηρέτηση του 100% των αιτήσεων, ήρθε να δώσει η βοήθεια από την ΧΑΝ Κηφισιάς, η οποία, μετά από ενέργειες της δημοτικής αρχής του Νίκου Χιωτάκη, δίνει στο Δήμο τον παιδικό σταθμό και του περιβάλλοντος χώρου της, που βρίσκεται κάτω από τον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ, επί της οδού Αχαρνών και ο οποίος μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 100 παιδιά. Να σημειωθεί ότι το 40% των παιδιών που θα φιλοξενηθούν τη νέα χρονιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Κηφισιάς θα επιδοτηθούν μέσω προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ως δικαιούχοι του προγράμματος “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2007-2013.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ